?>

Bayram, tescilli "Antep baklavası"na talebi katladı

Avrupa Birliği'nin (AB) ilk tescilli Türk ürünü "Antep baklavası"nı bayramda misafirlerine ikram etmek isteyenler, Gaziantep'teki işletmelerde yoğunluğa neden oluyor.

Ekonomi - 9 ay önce

Gaziantep

UNESCO'nun "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen ve gastronomi kenti ünvanını kazanan Gaziantep'in baklava ustaları, Ramazan Bayramı için hummalı hazırlık süreci yaşıyor.

Normal şartlarda günlük ortalama 30 ton baklavanın üretildiği kentte, dünyanın hemen her yerine ürün gönderen baklavacılar, ramazan süresince üretimlerini iki katına çıkardı.

Yaklaşan bayram nedeniyle taleplere yetişmekte zorlanan ustalar, 24 saate yakın üretim yapıp talepleri karşılamaya çalışıyor. Çevrim içi satışlarla Türkiye ve dünyanın hemen her bölgesine ürün gönderen Gaziantepli ustalar, bayram nedeniyle üretimlerin günlük 80 tona ulaştığını belirtiyor.

Sıcak satış yerini siparişe bıraktı

Kentteki baklava üreticilerinden Ömer Faruk Çiftçioğlu, AA muhabirine, bayrama sayılı günler kala sipariş almaya devam ettiklerini ve artan talepleri karşılamaya özen gösterdiklerini söyledi.

Ürünlerin tezgahlarda yok sattığını ve sadece siparişe çalıştıklarını belirten Çiftçioğlu, şöyle konuştu:

"Gelen siparişleri elimizden geldiği kadar hızlı şekilde paketleyip bütün dünyaya göndermeye çalışıyoruz. Burada yurt içi ve yurt dışından gelen siparişleri hazırlıyoruz. Genelde yurt içi siparişlerimizde yoğunluk var. Gaziantep genelinde bütün baklavacı ustaları olarak normalde 30 ton üretim yapıyoruz ancak bu rakam ramazanda 60 tona kadar yükseldi. Ramazanın son günlerinde ise bayramın etkisiyle talep 80-90 tona kadar yükseliyor. Bu yıl online gelen siparişlerde yüzde 50 civarı artış oldu. Yurt içine 24 saatte teslimat yapıyoruz, yurt dışında ise 36-48 saate kadar teslimat yapıyoruz."

Çiftçioğlu, ustaların bu bayram bütün sofralara baklava göndermek için mesaiyi iki katına çıkardığını ve yoğun çalıştığını anlattı.

Merdiven altı üretime dikkati çeken Çiftçioğlu, vatandaşların alışveriş yaparken ucuz ürünlere temkinli yaklaşması gerektiğinin altını çizerek, geleneksek yöntemlerle üretilen baklavaların tercih edilmesini istedi.

Baklava üretim tesisinin yöneticisi Onur İbili ise her yıl ramazan ve bayramlar öncesinde ciddi yoğunlukla karşı karşıya kaldıklarını ve artık bu sürece alıştıklarını söyledi.

Tesisin neredeyse 24 saat üretim yaptığını, personel sayısının da iki katına çıktığını dile getiren İbili, "Bayramda misafirlerine baklava ikram etmek isteyen herkesin talebine cevap vermek için çalışıyoruz. İnşallah aldığımız tüm siparişleri bayramda tüketilebilir halde evlere ulaştıracağız." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Stadyum Kültürü ve Taraftar Tutkusu Türkiye Süper Lig’inin Kalp Atışı

2025-03-25 15:56 - İnsan&Hayat

Futbol Derbileri: Tarihsel Ezeli Rekabetler ve Modern Stratejiler

2025-03-20 15:54 - İnsan&Hayat

Türk Basketbol Süper Liginde Alt Sıralardan Yükselen Takımlar Sürprizlerle Dolu Bir Sezon

2025-03-26 13:04 - İnsan&Hayat

DSİ'den İzmir'e 22 yılda 65 milyar 632 milyon liralık yatırım

2025-03-24 11:43 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: TEKNOFEST neslinin gümbür gümbür geldiğini görüyorum

2025-03-24 20:40 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hukuksuzluğun hesabını yine hukuk içinde soracağız

2025-03-25 21:56 - Siyaset

TJK E-Bayi: Online Bahis Keyfi!

2025-03-26 11:44 - İnsan&Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye olarak kardeş Filistin halkına gereken her türlü desteği vereceğiz

2025-03-27 00:33 - Siyaset

Meteoroloji balonları, uçuş güvenliği için kritik veriler sağlıyor

2025-03-22 12:32 - Çevre-Hayat

Bayraktar TB3 SİHA'dan süpersonik füzeyle tam isabet

2025-03-25 23:12 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İlgili Haberler

THY'den TROY logolu kart sahibi yolculara indirim kampanyası

11:47 - Ekonomi

İnşaat üretim endeksi ekimde yıllık yüzde 28 arttı

11:32 - Ekonomi

Türkiye'den 11 ayda 14,4 milyon dolarlık hamsi ihracatı yapıldı

10:58 - Ekonomi

Hizmet üretim endeksi ekimde yıllık yüzde 3,4 arttı

10:42 - Ekonomi

Ücretli çalışan sayısı ekimde yıllık bazda yüzde 1 artarak 16 milyon 20 bin 394 oldu

10:22 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Malezya, büyük sosyal medya platformlarını otomatik lisans kapsamına alıyor

12:18 - Dünya

Birçok ilde kar yağışı ve soğuk hava etkili oluyor

12:12 - Gündem

İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'da iki ABD'li aktivisti gözaltına aldı

12:07 - Dünya

İsrail saldırılarında ailesini kaybeden Gazzeli palyaço, acısına rağmen çocukları güldürüyor

12:03 - Dünya

THY'den TROY logolu kart sahibi yolculara indirim kampanyası

11:47 - Ekonomi