?>

Bayraktar AKINCI'dan güdümlü İHA-230 füzesiyle tam isabet

Karadeniz üzerinde uzak mesafedeki nokta, Sinop Atış Alanı'nda Bayraktar AKINCI'dan ateşlenen KKS/ANS güdümlü İHA-230 füzesiyle tam isabetle vuruldu.

Teknoloji - 11 ay önce

İstanbul

Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), Roketsan'ın milli olarak geliştirdiği İHA-230 füzesiyle gerçekleştirdiği test atışında uzak mesafedeki noktayı tam isabetle vurdu.

Bayraktar #AKINCI ✈️????????İHA-230 Süpersonik Füze Atış Testi????Tekirdağ/Çorlu???? Tam İsabet/ Bull’s Eye#BAYKAR ???? @ROKETSANIHA-230 Supersonic Missile Firing Test pic.twitter.com/bhp1tAIJvl

— BAYKAR (@BaykarTech) March 2, 2024

Baykar'dan yapılan açıklamaya göre, Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde yürütülen Bayraktar AKINCI Projesi kapsamında Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA'ya yerli olarak üretilen yeni mühimmat ve sistemlerin entegrasyonu başarıyla sürüyor.

Roketsan tarafından milli olarak geliştirilen Türkiye'nin ilk havadan karaya süpersonik füzesi İHA-230 ile bugün gerçekleştirilen test atışı başarıyla tamamlandı.

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nden havalanan Bayraktar AKINCI, uzun menzilli atış testi icra etmek üzere Sinop'a yol aldı.

Bayraktar AKINCI'nın Sinop Atış Alanı'ndan ateşlediği KKS/ANS güdümlü İHA-230 füzesi, Karadeniz üzerinde uzak mesafedeki noktayı tam isabetle vurdu.

Sınıfının en etkili muharip platformu olacak

24 Şubat'ta gerçekleştirilen test faaliyetinde Bayraktar AKINCI C, 1 saatten fazla havada kaldı. Uçuş sırasında aerodinamik parametre adımları başarıyla test edildi. Bayraktar AKINCI C, 2 X 850 HP olmak üzere toplamda 1700 HP güçle sınıfının en etkili ve kabiliyetli muharip platformu olacak. İlk uçuşunu 6 Aralık 2019'da yapan Bayraktar AKINCI TİHA, 29 Ağustos 2021'de envantere girdi. Yakın dönemde 2X450 HP gücündeki Bayraktar AKINCI A ve 2X750 HP gücündeki Bayraktar AKINCI B, Türk güvenlik güçlerinin yanı sıra başta Azerbaycan olmak üzere dost ve müttefik ülkelerin envanterine de girmeye başladı.

Azerbaycan'ın envanterine giren Bayraktar AKINCI TİHA'nın 9 Şubat'ta gerçekleştirdiği ilk uçuşu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar birlikte izledi. Suudi Arabistan Krallığı ile geçen yıl yapılan ihracat ve işbirliği anlaşması, Cumhuriyet tarihinde Türk savunma ve havacılık sanayisinin tek seferde gerçekleştirdiği en büyük ihracat anlaşması oldu.

22 Şubat'ta icra edilen test kapsamında Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA'yı başarıyla imha etti.

3 ülkeyi uçarak geçti

Bayraktar AKINCI TİHA, 40 bin uçuş saatini başarıyla tamamlayarak Türk havacılık tarihinde önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı.

45 bin 118 feet ile milli havacılık irtifa rekoruna sahip olan Bayraktar AKINCI, 2023 yılında 3 ülkeyi uçarak geçmek suretiyle Bakü'ye gitti. Bu uçuş için Tekirdağ-Çorlu’dan havalanan TİHA, Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'ı bir uçtan bir uca katetti. Ayrıca, 2022 yılında Efes Tatbikatı kapsamında Batman'dan kalkarak İzmir'deki hedefleri başarıyla vurmuştu.

Başlangıçtan bugüne tüm projelerini öz kaynaklarıyla yürüten Baykar, 2003 yılındaki İHA AR-GE sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin yüzde 83'ünü ihracattan elde etti. 2021 ve 2022 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu. Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 2023'te de sektörün ihracat şampiyonu olduğu açıklanan Baykar, geçen yıl 1,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Son yıllarda gelirlerinin yüzde 90'ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, 2023'te savunma ve havacılık sektöründeki ihracatın 3'te 1'ini tek başına yaptı. Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için de şimdiye kadar 9 ülkeyle olmak üzere toplam 34 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bayraktar AKINCI'dan Çakır seyir füzesiyle tam isabet

2024-03-01 12:43 - Teknoloji

Türkiye, yakın uzayın keşfi için yeni projelere odaklandı

2024-03-01 11:28 - Teknoloji

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından, özel bakım merkezindeki şiddet olayına ilişkin açıklama

2024-02-28 19:53 - Gündem

Depremde 37 kişinin hayatını kaybettiği Zümrüt Apartmanı'na ilişkin davanın görülmesine başland

2024-02-29 13:43 - Gündem

Bakan Uraloğlu: Hızlı tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştıracağız

2024-02-28 13:48 - Ekonomi

Erciyes'teki pistleri gece boyunca süren mesaiyle kayağa hazırlıyorlar

2024-02-27 12:22 - Çevre-Hayat

Bayraktar AKINCI'dan güdümlü İHA-230 füzesiyle tam isabet

2024-03-02 19:43 - Teknoloji

Türkiye'de geçen yıl 16 bine yakın yatırım teşvik belgesi düzenlendi

2024-03-02 11:42 - Ekonomi

MKE Ankaragücü ile İstanbulspor berabere kaldı

2024-03-02 15:53 - Spor

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinden "20 kadar füze" fırlatıldığını duyurdu

2024-02-27 19:47 - Dünya

İlgili Haberler

STM'den, mobil uygulamalardaki güvenlik açıklarına ilişkin değerlendirme

19:53 - Teknoloji

TEKNOFEST Tarım Teknolojileri Yarışması'na başvurular devam ediyor

15:03 - Teknoloji

İnsan beyninde biriken plastik bileşen miktarında 8 yıl öncesine kıyasla yüzde 50 artış gözlendi

14:58 - Teknoloji

Güney Kore şirketi Kakao yapay zeka hizmetinde ChatGPT'yi kullanmak için OpenAI ile ortaklık kurdu

11:02 - Teknoloji

Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcı Mersin'de öğrencilerle buluştu

22:23 - Teknoloji

Günün Manşetleri

ABD Posta Servisi, Çin'den gelen kolilerinin sevkiyatını askıya aldı

06:57 - Dünya

Filistin destekçileri, Beyaz Saray önünde Netanyahu ile Trump'ı protesto etti

04:38 - Dünya

İsrail Başbakanı Netanyahu ABD'de "Gazze'deki işi bitirmeleri" gerektiğini savun

04:33 - Dünya

Sahil Güvenlik Komutanlığına uzman erbaş alınacak

01:53 - Gündem

ABD'nin kripto çarı Sacks "Bitcoin rezervi" fikrinin değerlendirileceğini söyledi

01:47 - Dünya