?>

Bayburt'ta alabalık yetiştiricileri sağım mesaisinde

Bayburt'ta Soğanlı Dağları'nın karla kaplı dik yamaçlarından çıkan kaynak sularıyla yetiştirilen alabalıklarda yavru üretimi için yapılan sağım işlemi başladı.

Çevre-Hayat - 4 saat önce

Kent merkezine 65 kilometre uzaklıktaki Yoncalı köyünün yüksek kesimlerinde, dağların çevrelediği 3 bin 500 rakımlı bölgeden çıkan kaynak sularında gökkuşağı alabalığı yetiştiriliyor.

Yetiştiriciler, kış aylarında kar kalınlığının 2-3 metreye ulaştığı ve hava sıcaklığının sıfırın altında 30 dereceyi bulduğu bölgede korudukları alabalıkları için şimdi de sağım mesaisine başladı.

Bölgenin şartlarına uyum sağlayan anaç balıkların yumurtaları elle sağılıyor, erkek balıklarla da dölleme işlemleri yapılıyor.

Yaklaşık 30 ila 35 gün boyunca kuluçka odasında temiz ve soğuksu altında bekledikten sonra yumurtadan çıkan yavrular, havuzlardaki kaynak suyu ile buluşuyor.

Sert iklim koşulları nedeniyle diğer bölgelere göre daha yavaş büyüyen alabalıkların yetişme süresi 3 yılı buluyor.

Bölgede su ürünleri çeşitliliği ve üretimi üzerine araştırmalar yapan bazı akademisyenler de yetiştiricilerin elle yaptıkları sağım mesaisine eşlik ediyor.

Öte yandan kent merkezi ve ilçelerindeki 5 adet alabalık tesisi de yılın bu dönemlerinde alabalık sağım işlemini gerçekleştiriyor.

Alabalık üreticisi Hasan Koşat, AA muhabirine, gökkuşağı alabalıklarında genellikle nisan ve mayıs ayında sağım yaptıklarını söyledi.

Makine kullanılmadan elle sağım yaptıklarını ve ilaç kullanmadıklarını belirten Koşat, "Sağım yaptıktan sonra ilk 48 saat içerisinde döllenmemiş yumurtaları ayıklıyoruz. 20 gün sonra gözlendikten sonra yeniden ölü yumurtaları ayıklıyoruz ve larva şekline gelene kadar kuluçkahanemizde bekliyor. Daha sonra havuzlarımıza indirip yeme alıştırmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Yaklaşık 2 bin 200 rakımlı bir bölgede üretim yapmanın zor olduğunu dile getiren Koşat, şöyle devam etti:

"Yavruları yetiştirme safhasında bir bebek gibi ilgilenmek zorundayız. Suyuyla, havasıyla, yemiyle her şeyiyle yakından ilgilenmek zorundayız. Yumurtayı sağımdan yaklaşık 3 yıl porsiyonluk hale getireceğimiz zamana kadar yılda yaklaşık 20-30 gram civarında büyüme gerçekleşiyor. İkinci yılda daha fazla yem yediği için daha hızlı büyüme oluyor. Bayağı bir uğraşımız var. Havuzlardan aktarım yapıyoruz, havuzların temizliğini yapıyoruz."

Koşat, yaklaşık 200 bin civarında yumurta sağımı yaptıklarını ifade ederek, normal şartlarda 12 ayda yetişen alabalıkların sert iklim koşulları nedeniyle bu bölgede 3 yılda ancak porsiyonluk hale gelebildiğini kaydetti.

Doğa eğitimi üzerine araştırmalar yapan Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdurrahman Sefalı da bölgede sert iklim koşullarının hüküm sürmesi nedeniyle balıkların normal yetişme süresinin daha uzun sürdüğünü söyledi.

Tesislerde hem uygulanan yöntemler hem de balıklarla ilgili incelemeler yaptıklarını dile getiren Sefalı, kendisinin ve öğrencilerinin yeni şeyler öğrenerek tecrübe kazandıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul'da 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından 184 artçı sarsıntı kaydedildi

2025-04-24 00:03 - Gündem

Aort damarı hastalıklarına karşı kalp sağlığını korumada yaşam tarzı da öne çıkıyor

2025-04-18 12:27 - Sağlık

ABD'li oyuncu Angelina Jolie: Gazze, toplu mezara dönüştü

2025-04-20 16:48 - Magazin

Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türkmen: Büyük Marmara depremi endişesi hala sürüyor

2025-04-23 16:28 - Gündem

Rize'de karla kaplı Kaçkar Dağları'nın eteğinde "sis denizi" oluştu

2025-04-24 12:32 - Çevre-Hayat

İŞKUR Gençlik Programı ile 82 binden fazla öğrencinin kariyer yolculuğu başladı

2025-04-24 11:23 - Çevre-Hayat

Bayburt'ta alabalık yetiştiricileri sağım mesaisinde

2025-04-24 12:38 - Çevre-Hayat

Havanın ısınmasıyla Kuşadası'ndaki sahillerde hareketlilik yaşandı

2025-04-19 20:02 - Magazin

Hekim adayları tıbbi fotoğrafçılığın inceliklerini öğreniyor

2025-04-18 11:38 - Sağlık

Adana'da Durgunsu Kano Uluslararası Bahar Kupası yarışları başladı

2025-04-24 12:28 - Spor

İlgili Haberler

Acil yardım uzmanından ailelere "Aile Afet Planı" hazırlamaları önerisi

16:17 - Çevre-Hayat

Batman'da öğretmen nefes borusuna yabancı cisim kaçan öğrenciyi Heimlich manevrasıyla kurtardı

16:08 - Çevre-Hayat

Muş'ta doğaseverler ve fotoğraf tutkunları ters laleleri görüntüledi

16:03 - Çevre-Hayat

Şehit öğretmen Aybüke Yalçın anısına başlattığı bisiklet yolculuğunu tamamladı

14:53 - Çevre-Hayat

Nesli tehlike altındaki turnalar Sivas'ta görüntülendi

14:32 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Bakan Göktaş'tan "Aile ve Sosyal Destek Proje Programı"na başvuru çağrısı

16:23 - Gündem

Fransa'da liseli gencin okula bıçaklı saldırısında 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı

16:18 - Dünya

Türkiye'den yılın ilk çeyreğinde 62 ülkeye hafif ticari araç ve kamyon satıldı

16:12 - Ekonomi

Adana'da turfanda patateste hasat mesaisi başladı

16:08 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Ermenileri Patriği Maşalyan'a mesaj gönderdi

16:02 - Gündem