?>

BATEM, 91 yılda 185 çeşidi tescilleyerek tarıma kazandırdı

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü (BATEM) Abdullah Ünlü, AR-GE çalışmalarıyla ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan enstitülerinin turunçgilden nar çeşitlerine 185 çeşidi tescilleyerek tarıma kazandırdığını söyledi.

Ekonomi - 10 ay önce

Antalya

BATEM'in kuruluşunun 91. yıl kutlamaları kapsamında "BATEM Emeklilerine Vefa" etkinliği ve "Geçmişten Günümüze BATEM'in Tarımsal Araştırmaya Katkıları" konulu panel düzenlendi.

Antalya'nın Aksu ilçesindeki yerleşkede gerçekleştirilen programda, BATEM'in ürettiği ürünler tanıtıldı, AR-GE çalışmaları hakkında bilgi verildi. BATEM'e şu ana kadar katkı sunan aralarında mühendis ve yöneticilerin de bulunduğu emeklilere teşekkür plaketi verildi.

Vali Hulusi Şahin, yaptığı konuşmada, hızlı artan nüfusu beslemek için tarımın önemine işaret ederek, Cumhuriyet kurulduğunda 13 milyon olan nüfusun 90 milyona çıktığını hatırlattı.

Nüfusu beslemenin yanında daha fazla üreterek ihracatını yaptıklarını anlatan Şahin, "Antalya'dan 1,2 milyar dolar tarımsal ihracatımız var. Bu rakamlara ulaşmayı büyük emeklere borçluyuz. Eskiden her yer bataklıktı, buraları ıslah ederek tarıma kazandırarak önemli mesafe alındı." dedi.

Şahin, verimli tarımsal ürün üretmenin önemini vurguladı.

"Kışlık sebze tohumu üretiminde de durumumuz iyi gidiyor"

BATEM Müdürü Ünlü de Antalya, Burdur, Denizli ve Isparta bölgesini kapsayan enstitüde 275 personelle hizmet verdiklerini söyledi.

Enstitüde farklı laboratuvarlarda önemli çalışmaların yürütüldüğünü aktaran Ünlü, "Ülkemiz 2000'den önce sebze tohumculuğunda yüzde 10'lardayken Bakanlığımızın başlattığı çalışmalarla şu anda kendi kendimize yetebilecek yazlık sebze tohumculuğu yapıyoruz. Kışlık sebze tohumunda da durumumuz iyi gidiyor." diye konuştu.

Ünlü, enstitünün geleneksel turunçgil kabuk reçelleriyle ün kazandığını, turunçgillerin en yaygın zararlısı turunçgil unlubitinin doğal düşmanı olarak kullanılan avcı böcekler üreterek, üreticinin kullanımına sunduklarını ifade etti.

Ünlü, 10 yılda araştırmacılarının 529 ulusal ve 700 uluslararası makaleye imza attığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Yaptığı tüm AR-GE çalışmalarıyla ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan enstitümüz, 185 tescilli çeşidiyle günümüzde yetiştiriciliğe çok önemli girdi sağlıyor. Üretimi yapılan turunçgil çeşitlerinin yüzde 80'ini, nar çeşitlerinin yüzde 85'ini, susam çeşitlerinin yüzde 70'ini, yerfıstığı çeşitlerinin yüzde 80'ini, cin mısır çeşitlerinin yüzde 50'sini, yenidünya, pikan, avokado, passiflora, ejder meyvesi, mango ve liçi çeşitlerinin ise tamamını sektöre kazandırmıştır."

"Küresel iklim değişikliğine karşı AR-GE önem arz ediyor"

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Davut Keleş ise enstitülerin tarıma, üretime katkı sunduğunu bildirdi.

Tarım alanlarının daraldığına nüfusun arttığına değinen Keleş, "Eskiden tabağımızda tek çeşit varken artık 3-4 çeşitle yetinmiyoruz. Tarımın bu kadar önem kazandığı bir dönemde verim ve kaliteyi artırarak iklim değişikliğine karşı hazırlıklarımızı yapıyoruz. Küresel iklim değişikliğine karşı AR-GE önem arz ediyor." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Karadeniz'in peştamalını ABD başta olmak üzere dünyaya tanıttı

2024-04-17 12:08 - Çevre-Hayat

Fahiş fiyatlarla bilet satan otobüs firmalarına 5,3 milyon lira ceza kesildi

2024-04-14 11:42 - Ekonomi

İstanbul'un barajlarındaki doluluk oranı yüzde 81,29 ölçüldü

2024-04-15 12:38 - Gündem

TCMB Başkanı Karahan: Ne gerekiyorsa yapacağımızın sinyalini her zaman verdik

2024-04-16 23:43 - Ekonomi

Gayrimenkul yatırım fonu sayısının bu yıl 200’ü aşması bekleniyor

2024-04-16 12:38 - Ekonomi

İtalya Başbakanı, Avrupa'nın düşük doğum oranı konusunda ciddi yanıtlar vermesi gerektiğini söy

2024-04-12 18:43 - Dünya

İsrail'in 194 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 33 bin 899'a çıktı

2024-04-17 12:02 - Dünya

BM: Gazze'de yaklaşık 1,7 milyon insan zorla yerinden edilmiş durumda

2024-04-16 16:08 - Dünya

YSK, Ordu, Hatay, Ardahan ve İskenderun'da seçimlerin iptali başvurularını reddetti

2024-04-17 15:28 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan, Tanzanya Dışişleri Bakanı Makamba ile görüştü

2024-04-16 14:42 - Siyaset

İlgili Haberler

Baas rejiminin yıkılmasının ardından Suriye'de düzenlenen ilk fuar büyük ilgi gördü

22:22 - Ekonomi

Fed, enflasyonu hedefe geri döndürme konusunda kararlı olduğunu belirtti

21:43 - Ekonomi

İsrail'in Tammun'a yönelik saldırıları tarım ve hayvancılık sektöründe büyük kayıplara yol açtı

18:47 - Ekonomi

Tesla satışları Avrupa'da sert fren yaptı

18:27 - Ekonomi

Almanya'nın ihracatı 2024'te de geriledi

18:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Trump, Biden'ın tüm güvenlik izinlerini iptal etti

08:37 - Dünya

Net Global Sivasspor hükmen mağlubiyet kararı için açıklama yaptı

08:32 - Spor

Ataşehir'de zincirleme trafik kazasında 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı

08:27 - Gündem

Sağlık Bakanlığından "ölmüş bir vatandaşın taburcu edildiği" iddiasına ilişkin açıklama

02:03 - Gündem

İstanbul merkezli DEAŞ operasyonunda gözaltına alınan 33 şüpheli tutuklandı

01:58 - Gündem