?>

Bangladeş Dışişleri Bakanı Momen: Rohingya krizinin kalıcı şekilde çözülmesi gerekiyor

Bangladeş Dışişleri Bakanı Momen, Rohingyaların yaşadığı krizin Güney Asya bölgesinin huzurunu bozduğunu belirterek, "Zulüm gören insanların yüksek menfaati ve bölgenin istikrarı için Rohingya krizinin, kalıcı bir şekilde çözülmesi gerekiyor.” dedi.

Dünya - 4 yıl önce

Dhaka

Bangladeş Dışişleri Bakanı Abul Kalam Abdul Momen, “Güney Asya Bölgesinde Güncel Barış ve Güvenlik Sorunlarını Yeniden Değerlendirmek” başlıklı uluslararası çevrim içi seminerde konuştu.

Myanmar’da yaşanan krizin bölgenin istikrarını ve güvenliğini olumsuz etkilediğinin altını çizen Momen, Arakanlı Müslümanlar (Rohingya) krizinin artık Myanmar’ın iç meselesi olmaktan çıkarak Güney ve Güneydoğu Asya bölgelerinin huzurunu bozduğunu ve küresel bir feryada dönüştüğünü vurguladı.

Momen, bölgesel barış ve istikrara atıfta bulanarak, "Zulüm gören insanların yüksek menfaati ve bölgenin istikrarı için Rohingya krizinin, en yüksek öncelikle kalıcı bir şekilde çözülmesi gerekiyor.” diye konuştu.

Uluslararası toplumu, Myanmar’ın kendi halkına yönelik zulmünü durdurması için baskı yapmadığı gerekçesiyle eleştiren Momen, Arakanlı Müslümanların vatanlarına geri dönebilmeleri için herkesi ses çıkarmaya davet etti.

Rohingya krizinden en çok etkilenen ülke olan Bangladeş, 1,2 milyondan fazla Arakanlı mülteciye ev sahipliği yapıyor.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti, "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Rusya Merkez Bankası Başkanı daha fazla para basarak halka dağıtmaya karşı çıktı

2021-06-22 09:03 - Özel Haber

Kaspersky, son aylarda e-posta sahtekarlığı saldırılarının iki katına çıktığını tespit etti

2021-06-22 14:27 - Yerel haber-Şirket Haber

Fiat Egea Cross, “Türkiye'de Yılın Otomobili“ seçildi

2021-06-23 17:54 - Yerel haber-Şirket Haber

THY Avrupa Ligi'nde geçen sezonun en iyi başantrenörü ödülünü Ergin Ataman kazandı

2021-06-21 23:17 - Spor

MÜSİAD Türk iş insanlarına Güney Afrika'daki yatırım fırsatlarını anlattı

2021-06-23 12:17 - Ekonomi

Serebral Palsili Ümmügülsüm'ün en büyük hayali uçağa binmek

2021-06-26 15:41 - Çevre-Hayat

Türkiye'nin yatırım iklimi 'yatırımcı talebine' göre şekillenecek

2021-06-24 14:42 - Ekonomi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez: Ertuğrul Gazi FSRU Tesisi açılış töreni cuma günü yapılacak

2021-06-23 17:18 - Ekonomi

Bangladeş Dışişleri Bakanı Momen: Rohingya krizinin kalıcı şekilde çözülmesi gerekiyor

2021-06-28 01:31 - Dünya

Aksa Enerji, 2020 Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayımladı

2021-06-21 14:00 - Yerel haber-Şirket Haber

İlgili Haberler

Fas'ta bir yılda 120 ölümün ardından 'kızamıkla mücadele planı'

00:03 - Dünya

İspanya Kralı 6. Felipe'den, Beyaz Saray'ın internet sitesinden İspanyolcayı kaldıran Trump’a tepki

23:27 - Dünya

Gazze'de şiddetli rüzgar ve yağış nedeniyle yüz binlerce Filistinli zor durumda

23:17 - Dünya

Trump, hava trafik kontrolü için yeni bilgisayarlı sistemler tasarlayacaklarını söyledi

23:12 - Dünya

Pentagon, Guantanamo Üssü'ne taşınan düzensiz göçmenlerin görüntülerini paylaştı

23:08 - Dünya

Günün Manşetleri

TFF, güncellenen Futbol Okulları Talimatı ile ilgili detayları açıkladı

00:56 - Spor

PFDK'den 8 Süper Lig kulübüne para cezası

00:24 - Spor

Fas'ta bir yılda 120 ölümün ardından 'kızamıkla mücadele planı'

00:03 - Dünya

Strateji ve Bütçe Başkanlığının raporu ile deprem bölgesine yatırımların tutarları belirlendi

00:01 - Ekonomi

IMF: ABD'nin dış yardım kesintisinin etkilerinin ölçülmesi için erken

23:38 - Ekonomi