?>

Baltık ülkelerinden Türk çelik sektörüne talep arttı

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, "Özellikle Rusya-Ukrayna krizi sonrasında Baltık ülkelerinden Türk çelik sektörüne olan talebin arttığını görüyoruz." dedi.

Ekonomi - 2 yıl önce

İstanbul

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, özellikle Rusya-Ukrayna krizi sonrasında Baltık ülkelerinden Türk çelik sektörüne olan talebin arttığını gördüklerini belirterek, "Geçen yılın sonu itibarıyla çelik ihracatı yaptığımız ülkeler arasında Letonya 106'ncı, Estonya ise 108'inci sıradaydı. Gelinen nokta itibarıyla Estonya ihracat sıralamamızda 48'inciliğe, Letonya ise 85'inciliğe yükseldi." ifadelerini kullandı.

Birlikten yapılan açıklamaya göre, ÇİB, Baltık bölgesindeki varlığını güçlendirmek ve yeni iş birlikleri kurmak amacıyla Estonya ve Letonya'ya ticaret heyetiyle ziyaret gerçekleştirdi. Heyete 17 firmadan 31 temsilci katılırken, çok sayıda ikili iş görüşmesi yapıldı. Ziyaret kapsamında resmi kurumlarla da temasa geçilirken, Estonya'da Baltık bölgesinin en önemli çelik firmasına tesis ziyareti yapıldı.

Estonya'nın başkenti Tallin'deki ikili iş görüşmelerine katılan Türkiye'nin Estonya Büyükelçisi Başak Türkoğlu, Türk firmalarına Estonya'da yoğun ilgi olduğunu belirterek, "Türkiye'den bölgeye ihracat gerçekleştirmek isteyen firmalara Büyükelçilik olarak her zaman destek vermeye hazırız." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin Riga Büyükelçisi Şule Öztunç ise heyet kapsamında yapılacak iş görüşmeleri ile iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin giderek artacağına inandığını kaydetti.

Baltık Ülkelerinden Sorumlu Ticaret Müşaviri Ümit Ateşağaoğlu da hem Estonya'da hem de Letonya'da gerçekleştirdiği sunumda, Baltık ülkelerinin Türk çelik sektörü için potansiyel bir pazar olduğunu vurguladı.

Bu arada, Letonya Ticaret Odası Başkanı D.M. Soc. Aigars Rostovskis de Riga'daki programa katıldı.

"Her iki ülkenin Rusya'dan ithalatı düşerken, Türkiye'den yaptıkları ithalat ciddi oranda artışa geçti"

Açıklamada görüşlerine yer verilen ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, Estonya ve Letonya'nın, Türkiye'nin çelik ihracatı gerçekleştirdiği ülkeler arasında ön sıralarda olmamasına karşın Ukrayna ile Rusya arasındaki krizin yeni fırsatlar doğurduğunu, Avrupa'nın Rusya'ya ambargosunun bu iki ülkenin çelik ithalatındaki dengeleri de değiştirdiğini belirtti.

Normalde her iki ülkenin de çelik ithalatı yaptığı en büyük tedarikçinin Rusya olduğunu aktaran Aslan, "Estonya pazarında Rusya'dan ithalatta 2022 yılının ilk 7 ayı itibarıyla önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 50 düşüş var. Rusya, en büyük ithalatçı konumundan Polonya ve Finlandiya'nın ardından üçüncü sıraya geriledi. Rusya halen Letonya'nın en büyük ithalatçısı olmasına karşın ithalatında yüzde 70 düşüş var. Avrupa'nın Rusya'ya ambargosu devam ettiği sürece bu rakamlar daha da düşebilir." ifadelerini kullandı.

Her iki ülkenin Rusya'dan ithalatı düşerken Türkiye'den yaptıkları ithalatın ciddi oranda artışa geçtiğini belirten Aslan, şunları kaydetti:

"Özellikle Rusya-Ukrayna krizi sonrasında Baltık ülkelerinden Türk çelik sektörüne olan talebin arttığını görüyoruz. Geçen yılın sonu itibarıyla çelik ihracatı yaptığımız ülkeler arasında Letonya 106'ncı, Estonya ise 108'inci sıradaydı. Ancak 2022 yılının ilk 9 ayına baktığımızda Estonya'ya ihracatımız yüzde 392 artışla 70 bin tona dayanırken, Letonya'ya olan ihracatımız da yüzde 30 artışla 21 bin tona yükseldi. Gelinen nokta itibarıyla Estonya ihracat sıralamamızda 48'inciliğe, Letonya ise 85'inciliğe yükseldi. Letonya pazarı içerisinde Türkiye'nin payı yüzde 1,8'den yüzde 4,1'e çıkarken, Estonya'daki payı ise yüzde 2,1'den yüzde 9'a çıktı. Türkiye, son verilerle birlikte Estonya'da en büyük 5 ithalatçı ülke arasına da girmeyi başardı. Bu rakamların önümüzdeki dönemde daha da yükseleceğini öngörüyoruz."

Türk çelik ihracatçıları için önemli fırsat

Adnan Aslan, şu anda resesyonla bağlantılı olarak Avrupa'nın çelik talebinde yavaşlama olmasına karşın bölgede Rusya ve Ukrayna'nın etkinliğinin azalması ile Kuzey Afrika ve Orta Doğu pazarları ile Kuzey Amerika pazarlarındaki canlı talebin Türk çelik ihracatçıları için önemli bir fırsat yarattığını vurguladı.

Aslan, sektörde faaliyet gösteren firmaların ihracatlarının artırılması, yeni iş bağlantıları kurulması ve Türk firmalarının bilinirliklerinin artırılması adına gelecek dönemde temaslarını sıklaştıracaklarını ve yeni ticaret heyeti organizasyonları düzenleyeceklerini bildirdi.

Türkiye'nin çelik ihracatı ile ilgili olarak da bilgi veren Aslan, 2022 yılının 9 ayında miktarda yüzde 11 düşüşle 15,8 milyon ton, değerde ise yüzde 9 artış ile 17,1 milyar dolarlık çelik ihracatı gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Aslan, 2022 yılını miktarda yüzde 11,6 düşüşle 21,1 milyon tonluk, değerde ise yüzde 2,3 yükselişle 22,8 milyar dolarlık ihracatla kapatmayı öngördüklerini bildirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Taliban sonrası Afganistan'da kalmaya devam eden Türk şirketi yatırımlarını artırıyor

2022-10-24 12:14 - Dünya

Okuduğu kitaptan etkilenip satranç öğrendi, şimdi şampiyonlar yetiştiriyor

2022-10-26 12:45 - Çevre-Hayat

Türkiye'de yaklaşık 7 milyon "nadir" hasta var

2022-10-22 11:39 - Sağlık

Türk ve Akdeniz lezzetleri Brüksel'de Avrupalı diplomatlara tanıtıldı

2022-10-26 00:25 - Kültür Sanat

Rize'de yöresel pileki taşından kaplar üretecek yeni ustalar yetiştiriliyor

2022-10-26 14:26 - Çevre-Hayat

NATO Avrupa'da nükleer caydırıcılık tatbikatı yapıyor

2022-10-26 01:32 - Dünya

SAHA EXPO'ya 57 ülkeden katılım bekleniyor

2022-10-22 12:29 - Teknoloji

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık: 49 başlıkta sosyal yardım programı uyguluyoruz

2022-10-21 17:30 - Siyaset

İçişleri Bakanı Soylu: Son 4,5 yılda yurt içindeki Suriyeli sayısı artmadı

2022-10-22 13:57 - Siyaset

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Türkiye Cumhuriyeti’nin duruşu hepimize güç vermektedir

2022-10-22 01:22 - Dünya

İlgili Haberler

ABD Hazine Bakanı Yellen: Kovid-19 teşvikleri enflasyona 'biraz' katkıda bulunmuş olabilir

21:52 - Ekonomi

MÜSİAD Başkanı Asmalı: 2025'i reform yılı haline getirmek için her türlü desteğe hazırız

19:58 - Ekonomi

Çin, ABD'nin bazı firmaları "Çinli askeri şirket" olarak listelemesine tepki gösterdi

17:13 - Ekonomi

Shell'den 2024'ün son çeyreğine ilişkin zayıf ticaret hacmi uyarısı

16:22 - Ekonomi

SPK'den lisanslama ve sicil tutma esaslarına düzenleme

16:02 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Pentagon: Ukrayna için bugüne kadar toplam 126 milyar dolar yardım taahhüdünde bulunuldu

02:27 - Dünya

Barcelona, İspanya Süper Kupası'nda finale yükseldi

00:42 - Spor

ABD'ye göre Sudan'da soykırım var, Gazze'de yok

00:27 - Dünya

İçişleri Bakanlığının 2025 Valiler Buluşması programı sona erdi

00:22 - Gündem

İsrail ordusu, Suriye'de işgal ettiği tampon bölgede Fransız gazeteciyi alıkoydu

00:18 - Dünya