?>

Ballıca Mağarası'nın UNESCO Dünya Mirası listesine girmesi için çalışmalar sürüyor

Tokat'ın Pazar ilçesinde bulunan Ballıca Mağarası'nın UNESCO Dünya Mirası kalıcı listesine girmesi için çalışmalar devam ediyor

Kültür Sanat - 2 yıl önce

Tokat

İl merkezine 26 kilometre uzaklıktaki Ballıca köyünde 1085 rakımlı tepede bulunan mağara, dünyanın en büyük ve görkemli mağaralarından biri olarak gösteriliyor.

Milyonlarca yılda oluşan sarkıt ve dikitlerle ziyaretçilerin ilgisini çeken mağara, keşfedilmemiş bölümleriyle gizemini koruyor.

Özellikle yurt içinden çok sayıda kişinin ziyaret ettiği mağarada ender rastlanan soğan sarkıtları ve çeşitli oluşumlar bulunuyor.

"Havuzlu", "büyük damlataşlar", "çamurlu", "fosil", "yarasalı", "çöküntü", "sütunlar", "mantarlı" ve "yeni" ismini taşıyan salonları ziyarete açık olan mağara, astım hastaları ile yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanları arasında yer alıyor.

Ballıca Mağarası, ortalama 18 derece sıcaklığı ve yüzde 54 nem oranıyla da ilgi çekiyor.

"Dünya Miras Listesi Yolunda Ballıca Mağarası Projesi" adı altında 2017'de başlatılan çalışmalar, mağaranın 2019 yılında "UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi"ne alınmasının ardından hızlandırıldı.

Tokat Valiliği, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen çalışmalar kapsamında, Ballıca Mağarası'nı ziyarete gelenlerin konaklayabileceği doğaya uygun evler yapılıyor.

Ayrıca bölgede kafe ve restoran ile çocuk parkının yapımı sürüyor. Mağara çevresinin düzenlenmesi ve alternatif yürüyüş yollarının yapımı için de çalışma yürütülüyor.

Çalışmalar sona ermek üzere

Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, çalışmalar kapsamında kapatılan Ballıca Mağarası'nın bir süre önce tekrar ziyarete açıldığını söyledi.

Turistlerin mağaraya ilgi gösterdiğini belirten Hatipoğlu, "14 bungalov ev pansiyon yapılıyor. Ayrıca teşhir ve satış mekanları iyileştirildi. Kafeterya büyütüldü. İnşaat çalışmaları bitmek üzere." dedi.

Sezonu tamamen ıskalamama adına mağaraya giriş kısmını aktif hale getirdiklerini anlatan Hatipoğlu, şunları kaydetti:

"Mağaraya girişler şu an mümkün. Çok yakın zamanda teşhir ve satış alanları, kafeteryamız hizmete girmiş olacak. Tokat turizmi için apayrı konumu olan Ballıca Mağarası'nı Türk turizminin hizmetine açmış olacağız. Mağaramızı özellikle hafta sonları 2 ila 3 bin kişi ziyaret ediyor. Hafta içi de turlarla devam eden ziyaretçi yoğunlumuz var."

Ziyaretçilerden Arzu Özensen ise mağarayı büyüleyici bulduğunu vurgulayarak, "Daha önce de mağaralar gezdim ama burası büyüleyici bir yer. Ballıca Mağarası'na ilk defa geliyorum. Gerçekten muazzam bir yer." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Uluslararası Buluş Fuarı'nın en büyük ödülü yine Teknopark İstanbul’un

2022-09-06 15:28 - Teknoloji

Sarıyer'de İSKİ çalışması nedeniyle su kesintisi yaşanacak

2022-09-05 16:21 - Gündem

Beyaz Saray: Rusya, Kuzey Kore'den milyonlarca silah almış olabilir

2022-09-07 00:18 - Dünya

5G tam oturmadan 6G teknolojisi tüm dünyanın gündeminde

2022-09-08 11:25 - Teknoloji

Real Madrid'de sakatlanan Benzema'nın gelecek 2 maçta oynaması beklenmiyor

2022-09-07 22:58 - Spor

Anadolu Ajansı, Rusya'daki 'Vostok-2022' askeri tatbikatını takip ediyor

2022-09-04 21:41 - Dünya

Emine Erdoğan, Bosna Savaşı'nın sembollerinden Umut Tüneli'ni ziyaret etti

2022-09-06 18:12 - Gündem

Bakanlar Soylu ve Kurum, Pakistan'da selden etkilenen Badin'de havadan incelemelerde bulun

2022-09-02 17:25 - Dünya

Trabzonspor, Ümraniyespor'a konuk olacak

2022-09-01 19:44 - Spor

Blinken, Rusya'nın binlerce Ukraynalıyı alıkoyduğu iddiasına ilişkin paylaşımda bulundu

2022-09-08 07:28 - Dünya

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi açılışının 5'inci yılında

21:14 - Kültür Sanat

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinden Ertegün ailesi anısına caz konseri

07:16 - Kültür Sanat

'Asım Gültekin Dergicilik Okulu' ve 'Yedi Güzel Adam Edebiyat Okulu' öğrencileri mezun oldu

23:44 - Kültür Sanat

Öğrencilerde okuma kültürünün geliştirilmesi için 'Kütüphanelerdeyiz' projesi hayata geçiriliyor

11:51 - Kültür Sanat

Tunus’ta Yunus Emre Enstitüsü ‘Türk kültürü’nü tanıttı

00:02 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

İsrail basınına göre, 170 bin asker psikolojik tedavi almak için Savunma Bakanlığına başvurdu

00:57 - Dünya

Sanayi ve ticarete ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

00:43 - Siyaset

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan iftira kampanyalarına ilişkin açıklama

00:38 - Gündem

ABD Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki 6 medya organının aboneliklerini iptal etme talimatı verdi

00:23 - Dünya

Galatasaray ve başkanı Dursun Özbek, PFDK'ye sevk edildi

00:18 - Spor