?>

Bal ormanlarının bitkileri iklim dostu seradan

Bal ormanlarına dikilen, yöreye özgü ve ekosistemi iklim değişikliğinin etkilerine karşı dayanıklı kılacak doğal türlere ait fidanlar, Konya'nın Ereğli ilçesinde kurulan serada yetiştiriliyor.

Ekonomi - 2 yıl önce

Konya

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığı desteğiyle hayata geçirilen "Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Projesi" kapsamında Ereğli Orman Fidanlığında kurulan serada yetiştirilen yöreye özgü ve ekosistemi iklim değişikliğinin etkilerine karşı dayanıklı kılacak doğal türler, yine aynı projede hayata geçirilen bal ormanlarında kullanılırken yöre halkına da gelir sağlıyor.

Küresel Çevre Fonu (GEF) finansal desteğiyle yürütülen "Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Projesi" kapsamında biyoçeşitliliğin korunması ve düşük karbon teknolojilerinin benimsenmesi hedefiyle tarım, mera ve orman arazi kullanım yönetiminin geliştirilmesi amaçlanarak Konya Kapalı Havzası'nda çeşitli uygulamalar hayata geçirildi.

Proje kapsamında "Ereğli Model Entegre Arazi Yönetimi Planı" geliştirilerek biyoçeşitlilik, mera ve otlatma, arıcılık, odun dışı orman ürünleri ve orman yönetimi gibi alt planlar hazırlandı, arazilerin entegre ve sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesi amaçlandı.

Bu kapsamda büyüklüğü 30 hektar olan 2 bal ormanı tesis edildi ve bu bal ormanlarında, Ereğli Orman Fidanlık Müdürlüğü içinde yaptırılan serada yetiştirilen bitkiler kullanıldı.

FAO'nun desteğiyle 2019 yılında tamamlanan ve 300 metrekare bir alanda faaliyet gösteren serada yetiştirilen binlerce fidan, bal ormanlarında kullanılmasının yanı sıra, koşullarının iyileştirilmesi ve alternatif gelir elde etmelerinin sağlanması amacıyla yöre halkına dağıtıldı.

Serada yılda 80-100 bin fidan üretiliyor

Sera hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Nurettin Taş, "Burada üretilen lavanta, çöl çalısı gibi ürünler bal ormanında kullanılıyor. Biliyorsunuz bu yöreler kurak, dolayısıyla o kuraklığa dayanıklı bitki türlerinin olması gerekiyor." dedi.

Serada yılda 80 ila 100 bin fidan ürettikleri bilgisini veren Taş, bal ormanlarında kullanılan bitkilerin yanı sıra kırsal kesimde yaşayan insanların gelir düzeyini artıracak türleri hem serada hem de seranın da içinde bulunduğu fidanlıkta yetiştirdiklerini belirtti.

Taş, şöyle devam etti:

"Ceviz, badem ve bunların ürünleriyle köylülerin gelir seviyesini yükseltmiş oluyoruz. Dikmiş olduğumuz cevizler şu an ürün verir hale geldiler. İnşallah çok yakın zamanda da istediğimiz düzeyde ürün vererek yerelde yaşayan insanlarımıza katkı sağlamış olacaklar."

"İnsanların doğduğu yerde doymasını arzu ediyoruz"

Proje uygulama alanlarında kura çekimiyle çitçilere 2 bin 200 arılı kovan ve ekipman dağıtıldığını aktaran Taş, damla sulama ve yer altı sulama sistemleri kurarak yöre halkını, kaynakları doğru kullanmaları konusunda eğitmeye çalıştıklarını bildirdi.

Taş, "İnsanların doğduğu yerde doymasını, orada faaliyetini devam ettirmesini özellikle arzu ediyoruz. Tabii bunları yaparken biyolojik çeşitliliği de kesinlikle bozmadan yerelde yaşayan insanlara ekonomik katkı sağlayacak projeler üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.

"Doğal türleri kullandığınız zaman ekosistem daha dirençli oluyor"

"Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım" Proje Koordinatörü Fatma Güngör, serada kullanılan doğal türlerin özel fidanlıklarda bulunan türler olmadığını vurgulayarak, "Bazıları bulunuyor ama bizim çok miktarda kullanmamız gerekti. Dolayısıyla yaptığımız anlaşma çerçevesinde bu serayı kurduk." dedi.

Güngör, fidanlıkta yetiştirilen türler hakkında şu bilgileri verdi:

"Bu serada, bozkır otu ve ayrık otundan 50 biner adet yetiştirildi. Bunları mera ıslahında kullandık. Tamamen bu yörenin doğal türleri. Bal ormanlarını arılar için çekici bir hale getirmek amacıyla adaçayı, kekik ve lavanta dikimleri yaptık. Böylelikle hem biyolojik çeşitliliği desteklemiş olduk hem de iklim değişikliğine karşı orman ekosisteminin, mera ekosisteminin dayanıklılığını artırmış olduk. Çünkü doğal türleri kullandığınız zaman ekosistem, iklim değişikliğinin etkilerine karşı daha dirençli ve dayanıklı oluyor. Bu anlamda bu sera gerçekten bize çok katkı sağladı."

Ereğli Orman Fidanlığı Sera Şefi Batuhan Şahin, serada dönüşümlü olarak 60 bin adet lavanta fidanı, 10 bin adet kekik ve 10 bin adet adaçayı ve imkan dahilinde tuz çalısı ve bozkır otları ürettiklerini söyledi.

Şahin, "Mevsim ve yöre ihtiyaçlarına göre bozkır otu, adaçayı, lavanta, mavi servi, karaçam ve sedir üzerinde yoğunlaşan bir programımız mevcut. Bunlar ürettiğimiz fidanlar, ağaçlandırma şefliklerinin dikim programlarında öncelikli olarak kullanılmakla beraber halkımızın da ihtiyaçlarını, yöresel ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde faaliyet göstermekteyiz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fenomen şarkıcı Begüm Polat’tan kamyon kasasında konser

2022-07-02 19:58 - Magazin

Prof. Dr. Hasan Oktay: Türkiye ve Rusya bazı görüş ayrılıklarına rağmen diyalogunu sürdürüyor

2022-07-02 07:19 - Özel Haber

Sinemanın ‘Buhran’ı Beyza Nur Yılmaz’la başladı -Selçuk Aka, magazin haberi-

2022-06-30 22:34 - Magazin

Rubenis Tekstil halka arzı kapsamında talep toplanmaya başlandı

2022-06-29 16:31 - Yerel haber-Şirket Haber

İstanbul’da köprüler Denizcilik ve Kabotaj Bayramı için aydınlatıldı

2022-07-02 09:34 - Günün Fotoğrafı

Lübnan’da dereceye giren Dilara Kırmıt fuar yüzü oldu

2022-06-29 20:09 - Magazin

Ünver Sel: Yeni lojistik rotalar Türkiye ile Kırım arasındaki bağları yeniden kuracak

2022-06-30 21:12 - Özel Haber

LGS sınavında tam puan alan Abdullah matematik profesörü olmak istiyor

2022-07-01 15:41 - Eğitim

Prof. Dr. Hasan Oktay'ın 'NATO' açıklaması Rus medyasında geniş yer aldı -Fuad Safarov bildiriyor-

2022-06-30 06:34 - Özel Haber

Gaziantep Hayvanat Bahçesi sakinleri buzlu kokteyllerle serinliyor

2022-06-29 16:58 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Rusya Merkez Bankası gelecek yıl faiz indirim sürecine başlamayı planlıyor

14:27 - Ekonomi

Avro Bölgesi'nde yıllık enflasyon ekimde yüzde 2 oldu

13:57 - Ekonomi

Çekya Tarım Bakanı Vyborny İzmir'de tarım ve hayvancılık forumuna katıldı

13:52 - Ekonomi

Balıkesir'de coğrafi işaretli Havran mandalinasında 20 bin ton rekolte bekleniyor

13:33 - Ekonomi

Makinecilerden 10 ayda 23,3 milyar dolarlık ihracat

13:24 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, savaşın başlamasının 1000. gününde Avrupa'ya seslendi

14:43 - Dünya

İsrail, Gazze'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesi'ni bir kez daha vurdu

14:33 - Dünya

Rusya Merkez Bankası gelecek yıl faiz indirim sürecine başlamayı planlıyor

14:27 - Ekonomi

UNICEF Sözcüsü Elder: "Lübnan'da son 2 ayda her gün ortalama 3'ten fazla çocuk öldürü

14:23 - Dünya

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, COP29'da meteorolojik erken uyarı sistemlerini anlattı

14:17 - Gündem