?>

Bal hangi kaşıkla tüketilmeli?

Erciyes Üniversitesinde balın hangi kaşıkla tüketilmesi gerektiğine ilişkin araştırmada, bilinenin aksine bal tüketiminde ahşap kaşık yerine çelik kaşık tercih edilmesi gerektiği belirlendi.

Sağlık - 7 yıl önce

KAYSERİ-Ergün Haktanıyan

Erciyes Üniversitesinde (ERÜ) yapılan araştırmada balın ahşap yerine çelik kaşık kullanılarak tüketilmesi gerektiği sonucuna varıldı.

ERÜ Seyrani Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Silici önderliğinde yapılan çalışmada, ayçiçek, narenciye, kestane ve karışık çiçek balları, arı sütü ve polenler başta olmak üzere 45 farklı arı ürününde hangi kaşıkların kullanılması gerektiği araştırıldı.

Üniversite tarafından desteklenen proje kapsamında yapılan araştırmada bal kavanozlarına konulan kaşıkların değişimleri ve tepkileri incelendi.

Çalışmayla ilgili AA muhabirine bilgi veren Silici, arı ürünleri denildiği zaman akla ilk gelenin bal olduğunu ve balın kullanım şeklinin önemli olduğunu söyledi.

Bal dışında arı sütü, propolis, polen, perga, arı ekmeği gibi çok değerli ürünler bulunduğunu vurgulayan Silici, şunları kaydetti:

"Ben 25 yıldır arı ürünleri üzerinde çalışıyorum. Bana her zaman çevremdeki kişiler tarafından 'Hocam mutlaka tahta kaşık kullanalım değil mi?', 'Tahta kaşık kullanılmazsa ne olur?', 'Ne kullanabiliriz?' diye soru sorulurdu. Biz de bunun üzerine bir proje geliştirdik. Bu projede tahta, porselen, plastik, krom ve çelik kaşık kullandık. Burada sadece bir kullanımlık değil de kullanım kaplarının içinde uzun süre bırakılabileceğini de göze alarak, cam kavanozlar içinde bal, polen, propolis ve bunların karışımlarının da bulunduğu ürünlerin içine bu kaşıkları koyduk. Yaklaşık 45 farklı ürün kullandık. Belirli zaman aralıklarıyla analizler yaptık."

Tahta kaşık yerine çelik kaşık

Silici, tüm dünyada arı ürünlerinde mutlaka ahşap kaşık kullanılması gerektiği yönünde yanlış inanış bulunduğunu oysa ahşap kaşık kullanımının avantajlarının yanında dezavantajları da bulunduğunu dile getirdi.

Araştırma kapsamında kaşıkların bir ay boyunca bal dolu kavanozlarda bekletildiğini anlatan Silici, şöyle devam etti:

"Tahta kaşık misellidir. Miselleri ne kadar yıkarsanız da mikroorganizmalar arasına kaçabilir ve sıkıntılı bir durum yaratılabilir. Plastiğin bisfenöl A gibi toksit maddeler içerebileceğini biliyoruz. Bunun da asitli gıdalarda ve sıcakla temasında sıkıntılı durumlar oluşturabileceğini biliyoruz. Hepsini kullandık ve sonuçlar bize şunu gösterdi. Bu kaşıklar içinde ürünlerin içine bırakılan iyi kalite çelik kaşık ve porselenlerde herhangi bir aktivite düşüşü gözlemlemedik.

Oysa düşük kalite krom kaşık, tahta kaşık ve plastik kaşık ise oldukça düşük sonuçlar verdi. Yani bir aylık süreç içinde bu ürünlerin biyoaktivitelerinde düşme gözlendi. Bu, bize aslında sandığımız gibi tahta kaşığın bu kaşıklar arasında en mükemmel sonucu vermediği, iyi kalite çelik kaşık kullanabileceği sonucunu verdi. Tahta kaşıkların üzerinde cila, vernik gibi birtakım koruma materyalleri de kullanılırsa bal gibi asidik ürünlerde korozyona uğrayıp daha da zararlı olabiliyor. Bu nedenle tahta kaşık yerine iyi kaliteli çelik kaşık kullanılabileceği sonucuna vardık."

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Zabıt katibi nedir ? Zabıt katibi nasıl olunur ne iş yapar ? Zabıt katibi maaşları ?

2017-12-20 17:02 - Eğitim

Gastronomi kentinin yeni lezzeti 'midye' baklava

2017-12-16 17:49 - Kültür Sanat

Faizsiz sigortacılıkta yeni dönem başlıyor

2017-12-17 15:58 - Ekonomi

Türkiye'de 2017 böyle geçti

2017-12-21 16:37 - Genel

Sakarya'da iki otomobil kafa kafaya çarpıştı

2017-12-21 22:02 - Asayiş

İngiliz diplomat Lübnan'da ölü bulundu

2017-12-18 02:38 - Dünya

Katalonya'daki parlamento seçimlerini ayrılıkçılar kazandı

2017-12-22 05:02 - Dünya

Çavuşoğlu, Moldova'da Türk iş adamlarıyla biraraya geldi

2017-12-20 01:02 - Dünya

Süleyman Gündüz'ün 'Kudüs: Ey Hüzünler Şehri' sergisi açıldı

2017-12-22 14:32 - Kültür Sanat

e-Devlet 10. yılında yeni arayüzüyle hizmet vermeye başladı

2017-12-19 07:42 - Genel

İlgili Haberler

Dünya genelinde HIV enfeksiyonuyla yaşayan 39,9 milyon kişiden 9,3 milyonu tedaviye erişemiyor

21:53 - Sağlık

Gaziantep Şehir Hastanesinde otel konforunda hidroterapi hizmeti

12:03 - Sağlık

Sağlıklı yaşam için ağız ve diş sağlığı bakımı önem taşıyor

11:37 - Sağlık

Yoğun bakımlara yapay zeka destekli anlık takip geliyor

11:17 - Sağlık

Aşırı tuz tüketimi böbrek ve kalp hastalıkları riskini artırıyor

13:57 - Sağlık

Günün Manşetleri

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde beşinci hafta mücadelesi başladı

01:28 - Spor

Beşiktaş’ta Samet Aybaba ve Friedel ile yollar ayrıldı

01:23 - Spor

Gazze’de ateşkes için yeni süreç başlıyor

00:52 - Dünya

Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda

00:27 - Siyaset

İsrail'in Gazze kentinde bir evi bombalaması sonucu 7 Filistinli öldü

00:22 - Dünya