?>

Bakteriyel gübre çalışmalarıyla hem verim artacak hem kimyasal kalıntı azalacak

Erciyes Üniversitesinin (ERÜ) yürütücülüğünü yaptığı TÜBİTAK 1004 programı kapsamındaki bakteriyel gübre geliştirme çalışmalarıyla tarımda verimin artırılması, kimyasal kalıntılara maruz kalınmaması hedefleniyor.

Teknoloji - 4 saat önce

Kayseri

"Türkiye Tarımsal Üretiminde Küresel İklim Değişikliğine Uyumlu Sürdürülebilir Tarım Teknolojileri Platformu" projesi altında bakteriyel gübre çalışması yürüten ERÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Yılmaz, AA muhabirine, 10 yıldır enzim ve mikrobiyal biyoteknoloji alanında çalıştığını söyledi.

Bakteriyel gübrelere ilişkin 2 projelerinin TÜBİTAK tarafından 1 milyon 600 bin lira destek aldığını belirten Yılmaz, projelerden birini ticari bir firmayla diğerini ise İstanbul Üniversitesi iş birliğiyle yürüttüklerini aktardı.

Çalışmalar sonucu ortaya çıkan gübrelerin yüzde 100 organik olduğuna dikkati çeken Yılmaz, şunları söyledi:

"Bakterilerin içinde binlerce gen var. Bu genlerin hepsi aktif değil, bu genlerin içinde bizim tarımda kullandığımız kimyasalları üreten bilgiler var. Biz laboratuvar çalışmalarımızla bu bilgileri bakterilerden açığa çıkartıp enzim, protein, sekonder metabolit (organizmanın büyümesinde, gelişiminde ve çoğalmasında doğrudan yer almayan, mikroorganizmalar veya bitkiler tarafından üretilen organik bileşikler) ürettirerek tarımda kullanılabilir hale getiriyoruz. Bakteriler bunları ürettiğinde inorganik gübrelerdekiyle birebir aynısı olmasa da onlara yakın bitki gelişimi sağlıyor."

İstanbul Üniversitesi ile yürütülen projeye ilişkin bilgi veren Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bakterilerin içindeki fungisit (mantar öldürücü) etkili bilgi taşıyan genlerin aktifleştirilmesini sağlayarak bunları ürüne dönüştürüyoruz. Yüzde 100 saf olmamakla birlikte kaba extrakt şeklinde alıp bunları tarımda kullanılır hale getiriyoruz. Bunlar özellikle fitopatojen funguslar üzerinde etkili. Bu yönüyle projemiz hem Avrupa Yeşil Mutabakat'a hem de ana çatı proje olan 'Türkiye Tarımsal Üretiminde Küresel İklim Değişikliğine Uyumlu Sürdürülebilir Tarım Teknolojileri' projesine de ciddi katkılar sağlayacak. Projeler bir yıl önce başladı, biri 36 aylık, diğeri 48 aylık, 2027'ye kadar Ar-Ge çalışmaları sürecek, aynı zamanda prototip çalışmalar yapılacak. Daha sonra arazi denemelerinin ardından başarılı olunursa ürüne dönüştürme çalışmaları başlayacak. Bizim ürettiğimiz ürünler özellikle bitkilerin azot, fosfor, potasyum, demir, magnezyum alımıyla ilgili. Tüm bitkilerin azot, fosfor, potasyuma ihtiyacı var, demir, magnezyuma ihtiyacı var. Projenin birinci ayağında bunlar sağlanıyor. Tüm bitkilere ürünlerimiz etki sağlayabilir ama bazılarında az bazılarında fazla olabilir."

Biyofungusit projesinde ortaya çıkacak ürünlerin kimyasal fungusitlere alternatif olacağını ifade eden Yılmaz, "Kimyasallar çok ciddi şekilde etki gösteriyor ama ani etki gösteriyor, bizimkiler uzun dönemde etki gösterecek, kimyasal kalıntıları olmayacak, insan sağlığına, ekosisteme, diğer organizmalara zararı olmayacak. Hem verim artışı sağlayacak, hem kimyasal girdiyi azaltmış olacak hem de toplumsal refahı artırmış olacak." diye konuştu.

Ar-Ge aşamasındaki bakteriyel ürünlerin kimyasal ürünlerin kullanımını önemli ölçüde azaltacağına dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bu azaltma zaten çok yönlü katkı sağlayacak. Hem istihdama hem ekonomiye hem de toplumsal refaha katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda sağlıklı bir ekosistem sunacaktır. Bakterilerin içerisinde tüm canlılarda olduğu gibi genler var. Bizim bakterilerimizde aşağı yukarı 4 bin civarı gen var. Bakteriler, bu genlerin bir kısmını sürekli aktif tutuyor, enerjiyle ilgili olanları. Bir kısmını ise gerektiği zaman aktifleştiriliyor, bir kısmı da zamana bağlı aktifleşiyor. Bizim Ar-Ge çalışmalarındaki amacımız, bakterilerin gerektiği zaman ürettikleri kimyasallar üzerlerinde indükleme (üretim teşviki) çalışmaları yaparak sürekli üretilebilir hale getirmektir. Yani bakterileri istediğimiz kimyasalları bol miktarda üretmeye yönlendirebiliyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

OpenAI, yapay zeka yarışında 'Sora' ile yeni bir hamle yaptı

2024-12-10 14:53 - Medya

Meta uygulamalarına dünya genelinde erişim sorunu yaşandı

2024-12-11 23:37 - Medya

Metil alkolden yapılan yarım çay bardağı içkiyi tüketmek bile ölümle sonuçlanabilir

2024-12-14 11:38 - Sağlık

Alman TeamViewer, yazılım şirketi 1E'yi 720 milyon dolara satın alıyor

2024-12-10 16:43 - Teknoloji

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Somali ve Etiyopya arasında yeni bir başlangıcın ilk adımını attık

2024-12-11 23:47 - Siyaset

2026 Dünya Kupası yolunda Türkiye'nin rakipleri yarın belli olacak

2024-12-12 09:58 - Spor

Omurilik yaralanmasıyla yatağa bağlanan şoför araba kullanacağı günü bekliyor

2024-12-11 14:02 - Çevre-Hayat

Küresel piyasalarda gözler ECB'nin faiz kararına çevrildi

2024-12-12 09:01 - Ekonomi

Bakteriyel gübre çalışmalarıyla hem verim artacak hem kimyasal kalıntı azalacak

2024-12-14 12:18 - Teknoloji

TEKNOFEST yarışmalarındaki başarıları KTÜ'lü öğrencileri üretime teşvik ediyor

2024-12-11 12:03 - Teknoloji

İlgili Haberler

Yapay zeka destekli otonom testlerle sürücü davranışları analiz ediliyor

13:03 - Teknoloji

Yüklü bilgisayar faturasına "sanallaştırma" çözümü

12:27 - Teknoloji

Siber güvenlikte "Başkanlık" modeli devreye alınacak

11:13 - Teknoloji

TeknOn ile teknolojide bu hafta (06 Aralık-12 Aralık 2024)

20:37 - Teknoloji

Çip üreticisi Broadcom'un piyasa değeri ilk kez 1 trilyon doları aştı

20:27 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Okan Buruk'tan Trabzonspor maçı açıklaması

16:43 - Spor

Yunan basını, Türkiye’nin savunma sanayisindeki yükselişine dikkati çekti

16:17 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Erzurum'da atlı cirit sporcuları Türk bayraklarıyla karşıladı

16:08 - Gündem

Fransa Süper Kupa maçı Katar'da oynanacak

16:02 - Spor

İsrail'in 435 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 44 bin 930'a yükseld

15:57 - Dünya