?>

Baklavanın ünü sınırları aşıyor

AB tarafından da tescil edilen Antep baklavası, yılın 8 ayında ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, İsviçre ve Çin'in de arasında olduğu 18 ülkeye ihraç edildi.

Ekonomi - 7 yıl önce

GAZİANTEP - Yeter Erdine

Avrupa Birliği (AB) tarafından da tescil edilen Antep baklavası yılın 8 ayında ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, İsviçre ve Çin'in de arasında olduğu 18 ülkeye ihraç edildi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 130 ton dolayındaki baklava ihracatından 1 milyon 477 bin 499 dolar gelir elde edildiğini söyledi.

Çıkmaz, 2016'da 13 ülkeye 136 ton baklava sattıklarını ve 1,5 milyon dolar gelir elde edildiğini belirterek, bu yılın sekiz ayındaki ihracatın şimdiden geçen yılki rakamlara yaklaştığını kaydetti.

Bu yıl en fazla ihracatın 36 ton ile ABD'ye gerçekleştirildiğini anlatan Çıkmaz, bu ülkeyi Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Almanya'nın izlediğini bildirdi.

Azerbaycan, Irak, Katar, Gürcistan, Bulgaristan, İsrail, Ürdün, Suriye, Kuveyt, Çin, İsviçre, Avustralya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Filistin'in de baklava ihraç edilen diğer ülkeler arasında yer aldığını dile getiren Çıkmaz, "Gaziantep baklavasının dünya mutfaklarında hızla yer almasında gerçekleştirilen tanıtım çalışmalarının önemli yeri var." dedi.

Gaziantepli baklava üreticisi

Gaziantep'te 17 yıldır faaliyet gösteren Ayıntap Baklava'nın işletmecisi Levent Aktaş da Katar, Suudi Arabistan ve Dubai'den müşterileri olduğunu dile getirdi.

Haftada yaklaşık 2 ton baklava ürettiklerini ve 300 kilogramını ihraç ettiklerini anlatan Aktaş, "Baklavayı nakış gibi işliyoruz. El emeği, göz nuru. Baklavamıza A'dan Z'ye emek veriyoruz, birinci sınıf, en iyi baklavayı üretmek için çaba sarf ediyoruz. Antep fıstığından ununa kadar hepsinin özenle seçilmesi gerekiyor." diye konuştu.

Özellikle Arap ülkelerine baklava ihracatının yazın sıcak hava nedeniyle düştüğünü ifade eden Aktaş, kışın satışların arttığını belirtti.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çatıda elektrik akımına kapılan adam öldü

2017-09-16 23:17 - Asayiş

Kilis’te 200 kişilik iş için binlerce kişi İŞKUR’a müracaat ediyor

2017-09-15 19:52 - Gündem

FETÖ'den tutuklu avukat polise ‘hakaretten’ hakim karşısında

2017-09-14 20:22 - Asayiş

Toprak Razgatlıoğlu Portekiz'de sözleşme imzalayacak

2017-09-15 17:17 - Spor

Katar Yardım Derneğinden Arakanlı Müslümanlara yardım

2017-09-11 12:37 - Dünya

15. İstanbul Bienali başladı

2017-09-16 22:17 - Kültür Sanat

Macaristan Başbakanı Orban'dan göçmen karşıtı açıklama

2017-09-17 01:52 - Dünya

Bakan Soylu'dan "fotoğraf" açıklaması

2017-09-16 16:17 - Gündem

Aksaray'daki peri bacalarına ilgi artıyor

2017-09-16 17:40 - Kültür Sanat

KYK'lerde öğrencilere beslenme yardımı artırıldı

2017-09-14 16:38 - Genel

İlgili Haberler

Küresel piyasalar haftaya satış bakısıyla başladı

09:57 - Ekonomi

Ankaralı sanayiciler Suriye'nin yeniden inşasında görev bekliyor

16:18 - Ekonomi

İSTKA'nın 2025 mali destek programlarının tutarı 550 milyon lira olacak

14:53 - Ekonomi

Çin, gümrük vergilerindeki artış nedeniyle ABD'yi DTÖ'ye şikayet edecek

14:13 - Ekonomi

2024'te yaklaşık 1,5 milyar liralık bozuk para cebe girdi

11:33 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kocaeli ve Düzce'de sis görüş mesafesini düşürdü

10:53 - Gündem

Okullarda yarıyıl tatili sonrası ilk ders zili çaldı

10:52 - Gündem

Ziraat Türkiye Kupası’nda 2. hafta heyecanı yaşanacak

10:50 - Spor

Beşiktaş, Türkiye Kupası'ndaki ikinci maçında yarın Kırklarelispor ile karşılaşacak

10:48 - Spor

Trump, Kanada ve Meksika'nın yanı sıra AB'ye de tarife uygulanacağı mesajını verdi

10:42 - Dünya