?>

Bakanlıklardan KOBİ'lere ve ihracatçılara "yeşil dönüşüm" süreci için baş ucu rehberi

Türkiye dijital ve yeşil dönüşüme odaklanırken Sanayi ve Teknoloji ile Ticaret bakanlıkları KOBİ'ler ve ihracatçılara yönelik rehber niteliğinde "yeşil dönüşüm broşürü" hazırladı.

Ekonomi - 1 ay önce

Ankara

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, iki bakanlık tarafından hazırlanan çalışmayla işletmelerin yeşil dönüşüm süreçlerine hızlı uyum sağlamaları ve Avrupa Birliği (AB) uygulamalarından zarar görmemeleri hedefleniyor.

İhracatçı birliklerine de gönderilen broşürde, sürece ilişkin 15 soruya kapsamlı yanıtlar verilirken, özellikle KOBİ ve ihracatçıların Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM) kapsamında izlemeleri gereken rotaya dikkat çekiliyor.

Sanayiden finansmana, enerjiden ulaştırmaya kadar birçok alanda yapılan düzenlemelere işaret edilirken devreye alınacak uygulamalar konusunda uyarıda bulunuluyor.

Karbon yoğun sektörlerde 2026'dan itibaren yeni dönem başlayacak

Buna göre, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ile (SKDM) AB'ye ihracat yapan şirketler için karbon emisyonlarını hesaplama ve raporlama zorunluluğu getirildi. Karbon yoğun ürünlerin üretiminde yayılan karbon emisyonu için fiyat belirlenecek ve söz konusu mali yükümlülük 1 Ocak 2026'dan sonra başlayacak.

Karbon yoğun ürünler arasında demir-çelik, alüminyum, çimento, gübre, hidrojen ve elektrik sektörleri öne çıkıyor. Bu sektörlerde belirli ürünleri AB'ye ihraç edenler SKDM içinde yer alıyor.

Bu sektörlerde Avrupa'ya ihracat yapan firmalardan SKDM raporu kapsamında çeşitli veriler talep edilecek.

Söz konusu raporda ürün türlerine göre farklı uygulamalar bulunuyor. Ürünlere ilişkin miktar, menşe ülke ve üretici tesis gibi bilgilerin yanı sıra emisyon bilgileri ve karbon ücreti tutarının yer alması gerekiyor.

Tasarımda sürdürülebilirlik esas olacak

Yeni dönemin öne çıkacak noktalarından biri de sürdürülebilir ürün inisiyatifi olacak.

Bu kapsamda, gıda, yem ve medikal ürünler dışında kalan tüm ürün grupları için tasarımda sürdürülebilirlik, daha az enerji ve kaynak tüketme, uzun ömürlü ve geri dönüştürülebilir olma piyasaya arz koşulu sayılacak.

AB dijital ürün pasaportu yolda

Öte yandan, öncelikli olarak demir çelik, alüminyum, hazır giyim ve ayakkabı başta olmak üzere tekstil ürünleri, mobilya, lastik, deterjan, boya, mineral yağ, kimyasal, bilgi teknolojileri cihazları ile enerji yoğun ürünlerde ekolojik tasarım kuralları belirlenmesi planlanıyor.

AB pazarına girişte, söz konusu ürünlerin "yaşam döngülerine" ilişkin bilgilerin yer alacağı "dijital ürün pasaportu" uygulamasının hayata geçirilmesi öngörülüyor.

Bu bilgilere, ürünlerin üzerinde veya beraberinde gelecek karekodla erişilecek.

Halihazırda AB'de geçerli bir dijital ürün pasaportu bulunmazken Türk ihracatçıların mevzuatlarda belirlenecek ekolojik tasarım kurallarına uyum sağlaması, dijital ürün pasaportu için gerekli verileri temin etmesi önem taşıyor.

Bataryalarda ise 2027 yılı itibarıyla AB pazarına girişte "dijital batarya pasaportu" uygulaması zorunlu hale gelecek.

Tekstil ve hazır giyim sektörleri de dönüşüme odaklandı

AB, iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle tekstil ve hazır giyim sektörünü öncelikli alanlardan biri olarak belirledi.

Bu kapsamda, "Sürdürülebilir ve Döngüsel Tekstil Stratejisi"nin bu yıl sonunda uygulamaya alınması ve 2030 itibarıyla zorunlu uygulamaların devreye girmesi bekleniyor.

Stratejiye göre, pazara sunulacak tekstil ürünlerinin uzun ömürlü ve geri dönüştürülebilir olması, çevreye zararlı kimyasal içermemesi, büyük ölçüde geri dönüştürülmüş liflerden, sosyal haklara ve çevreye halel getirmeden üretilmesi, "fast fashion" (hızlı moda) eğiliminin sona ermesi, yeniden kullanım ve tamir imkanlarının yaygınlaşması ve yenilikçi liften life geri dönüşüm kapasitesinin artırılması amaçlanıyor.

Plastik ambalajlar için 2030'da yeni aşama

AB, 2030 itibarıyla yalnızca geri dönüştürülebilir ambalajların piyasaya arz edilmesini zorunlu hale getirecek.

Plastik ambalajların türüne göre de asgari geri dönüştürülmüş plastik içermesi gibi pazara giriş kurallarının aynı dönemde uygulamaya alınması planlanıyor.

Öte yandan, soya, sığır eti, palm yağı, ahşap ve ağaç ürünleri, kakao, kahve ve bunlardan elde edilen belirli ürünleri üretimde girdi olarak kullanan çikolata, mobilya, lastik ve deri gibi sektörlerde de ormansızlaştırmanın önlenmesine dair özen yükümlülüğü beyanı da bu yıldan itibaren devreye girdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘Cumhurbaşkanlığı adaylığı’ açıklaması Rus medyasında geniş yer aldı

2025-01-13 09:09 - Özel Haber

Ateşkesin duyurulmasının ardından İsrail Gazze'deki saldırılarını sürdürüyor

2025-01-16 01:02 - Dünya

Etil alkol ve metanol depolamaya düzenleme

2025-01-16 09:58 - Ekonomi

Rus Argumentı i Faktı: Türk markaları, Rusya pazarını fethediyor

2025-01-12 08:56 - Özel Haber

Çanakkale'de fırtına sebebiyle bazı feribot seferleri iptal edildi

2025-01-14 18:13 - Çevre & Seyahat

Bayraktar KALKAN DİHA PT-5 uzun menzil haberleşme testini başarıyla tamamlandı

2025-01-10 18:13 - Teknoloji

Barcelona, Real Madrid'i 5-2 yenerek İspanya Süper Kupası'nı kazandı

2025-01-13 01:07 - Spor

Fatih Terim, Al Shabab ile Suudi Arabistan Pro Lig'de ilk galibiyetine aldı

2025-01-15 20:32 - Spor

AJet'ten yurt içi uçuşlarda indirimli bilet kampanyası

2025-01-15 09:20 - Çevre & Seyahat

THY'nin Şam seferleri 23 Ocak'ta başlıyor

2025-01-15 23:43 - Çevre & Seyahat

İlgili Haberler

ABD'nin en büyük 50 düşünce kuruluşu yabancı ülkelerden 110 milyon dolardan fazla fon aldı

16:58 - Ekonomi

Bakan Kacır, sınai mülkiyet portföyünü 22 yılda 2 milyona çıkardıklarını bildirdi

16:33 - Ekonomi

Borsa İstanbul'da gong Bulls GSYO için çaldı

15:28 - Ekonomi

Türkiye'nin tarımsal alet ve makine varlığı 2024'te 13,1 milyona yükseldi

14:58 - Ekonomi

8. SUGİAD En İyiler Ödülleri sahiplerini buldu

14:33 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Gazze'de çadırları su altında kalan Filistinliler geceyi dışarıda geçirdi

20:42 - Dünya

Pentagon, tasarruf uygulamaları kapsamında planladığı işten çıkarmaları askıya aldı

20:37 - Dünya

Rangers Teknik Direktörü Clement ve futbolcu Raskin'den Fenerbahçe eşleşmesine dair açıklama

20:33 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tshisekedi ile telefonda görüştü

20:27 - Siyaset

Abdullah Zeydan'a verilen 3 yıl 9 ay hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı

19:42 - Gündem