?>

Bakanlık 'öldüren bacalara' karşı uyardı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, daha çok ekim-nisanda yaşanan baca kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkati çekmek için "Öldüren Bacalar ve Çözümleri" adlı kitapçık yayımladı.

Genel - 7 yıl önce

ANKARA (AA) - Yıldız Nevin Gündoğmuş - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yayımladığı "Öldüren Bacalar ve Çözümleri" adlı kitapçıkla vatandaşları karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyardı.

Bakanlık Müsteşarı Mustafa Öztürk tarafından hazırlanan, Türkiye Çevre Koruma Vakfınca basım ve dağıtımı gerçekleştirilen 32 sayfalık kitapçıkta, baca kirliliğine karşı alınması gereken tedbirler sıralanarak, vatandaşlara öneri ve uyarılarda bulunuldu.

Dünyada her yıl 3,5 milyon kişinin soba kaynaklı zehirlenmeler dahil iç ortam hava kirliliğinden hayatını kaybettiği belirtilen kitapçıkta, soba, kombi ve şofben kaynaklı zehirlenme vakalarının genel olarak ekim-nisanda meydana geldiği bildirildi.

Baca temizliğinde en uygun zaman haziran ve eylül

Bina yangınlarının birçoğunun da temizlenmeyen bacalar nedeniyle çıktığına işaret edilen kitapçıkta, "Yılda en az bir defa bacaların temizlenmesi gereklidir. Temizlenmeyen bacalar sessiz ölüme neden olur." ifadelerine yer verildi.

Bacalar temizlenmediği, soba, şofben ve kombi gibi yakıcılar tekniğine uygun kurulmadığı zaman kömür, odun, doğalgaz, LPG, karosen ve gaz yağı gibi yakıtların eksik ve verimsiz yandığı belirtilen kitapçıkta, eksik yanma sonucu oluşan gazlar ve partikül maddelerin bacaya yapışarak tıkanmalara neden olduğu, böylece her yıl onlarca kişinin zehirlendiği ve yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Baca temizliğinde en uygun zaman haziran ve eylül ayları olduğu belirtilen kitapçıkta vatandaşlara "Evinizi ve ailenizi güvenli tutmak için bacanızı düzenli olarak temizletin", "Standartlara uygun, üstten yakmalı soba kullanımına özen gösterin", "Sobanızı tekniğine uygun kurun", "Standartlara uygun kömür temin edin" uyarıları yapıldı.

Haftanın Öne Çıkanları

İnternetten kartlı ödeme bir yılda 84,7 milyar lira oldu

2017-08-23 13:47 - Ekonomi

Beşiktaş'ın toplam borcu açıklandı

2017-08-26 15:42 - Spor

FETÖ'nün İBB'yi işgali iddianamesi kabul edildi

2017-08-24 20:27 - Gündem

İstanbul'da kaçak oyuncak operasyonu

2017-08-24 20:32 - Asayiş

Sofuoğlu şampiyona liderinin ensesinde

2017-08-20 17:00 - Spor

Suriyeli Hamud'dan Türkiye'ye 'İzmir'li teşekkür

2017-08-26 17:32 - Çevre-Hayat

TİKA'dan Sri Lanka'daki Türk köyüne eğitim ve sağlık desteği

2017-08-22 16:47 - Dünya

İnatçı çocuğunuzla baş etme yolları

2017-08-21 15:17 - Sağlık

Bayramda yola çıkacaklara uyarılar

2017-08-24 14:21 - Ekonomi

Organ bağışçı sayısı 20 ilin nüfusunu geçti

2017-08-23 15:41 - Genel

İlgili Haberler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor