?>

Bakan Yumaklı: Bu yıl 3,6 milyon tonluk zeytin, 475 bin tonluk zeytinyağı rekoltesi bekliyoruz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu yıl 3,6 milyon tonluk zeytin, 475 bin tonluk zeytinyağı rekoltesi beklendiğini bildirdi.

Ekonomi - 3 ay önce

Kilis

Bakan Yumaklı, bir dizi ziyaret için geldiği kentte Kilis Valiliği ile AK Parti İl Başkanlığını ziyaret etti.

Daha sonra Kilis Zeytin Festivali'nin kortej yürüyüşüne katılan Bakan Yumaklı, kent merkezinde kurulan stantları gezdi.

Bakan Yumaklı, buradaki konuşmasında, zeytin üretiminin önemli bir emek gerektirdiğini söyledi.

Türkiye'nin zeytin üretiminde dünya çapında önemli bir yeri olduğunu aktaran Yumaklı, şöyle konuştu:

"Zeytin üretiminin her aşamasında yoğun bir emek vardır. Genellikle bu konuda çok zengin bir kültüre ve deneyime sahip ülkemizde işin bu kısmı göz ardı edilir. Ancak biz bu yoğun emeğin, gayretin, sabrın ürününü inşallah dünya piyasasına çıkan çok iyi markalarıyla da taçlandırmış olacağız. Dünya zeytin üretiminin yüzde 14'ü bizde, zeytinyağı üretiminde 5'inciyiz. Bütün gayretimiz bu konuda daha üst sıralara çıkmak hatta zirveye oturmak. Dolayısıyla bu konuda hem Sanayi Bakanlığımız, hem Ticaret Bakanlığıyla yoğun bir çaba ve gayretin içerisindeyiz."

Zeytinyağı rekoltesi 475 bin ton

Bu konuda üreticilerle çeşitli çalışmalar gerçekleştireceklerini bildiren Yumaklı, "Zeytinyağı ihracatında da 4'üncüyüz bunu da yine üst sıralara taşımak istiyoruz. 2024'te Türkiye çapında bir var yılı söz konusu ve yüzde 137'lik bir artış bekliyoruz. 3,6 milyon tonluk bir zeytin üretimini inşallah gerçekleştirmiş olacağız. Yaklaşık 750 bin tonu da sofralık olarak üretilmiş olacak inşallah. Değerli kardeşlerim, 2024 yılında yine zeytinyağı üretimimizin yüzde 157 artışla yaklaşık 475 bin ton olacağını varsayıyoruz. Bu yıl zeytinyağı ihracatında çok ciddi bir artış bekliyoruz." diye konuştu.

Zeytinyağında taklit ve tağşiş yapan 374 uygunsuzluk tespit edildi

Bakan Yumaklı, zeytin ve zeytinyağı üreticilerine hayırlı sezon diledi.

Yumaklı, konuşmasını şöyle tamamladı:

"2024 yılında zeytinyağında taklitle tağşiş yapılan 374 uygunsuzluğu tespit ettik. Buradaki bizim bunları tespit etmemiz değil üreticinin emeğine, göz dikenlerin işte o bahsetmiş olduğum, gözünün yaşına bakmama hususunu yerine getireceğiz inşallah. Kilis tabii zeytin üretiminde çok önemli yeri var. Üretmiş olduğumuz ürünlerin verimli olması lazım. Bir ağaçtan aldığımızın iki katını alabiliyor olmamız lazım. Ve kaliteli üretmemiz lazım. Markalaşma dediğimiz dünyadaki insanların sofrasına koyacağımız ürünlerin olma şartı verimli ve kaliteli üretmektir. Ben zeytin festivalimizin Yeni hasat döneminin hayırlı, uğurlu, bereketli olmasını diliyorum."

Programa, Kilis Valisi Tahir Şahin, Kilis Belediye Başkanı Hakan Bilecen, AK Parti Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal, MHP Kilis Milletvekili Mustafa Demir, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kuru kayısı ihracatında sezonun ilk çeyreğinde yüzde 12 artış

2024-11-08 16:18 - Ekonomi

'Yüreğimde Filistin' konulu anma pulunun tanıtımı gerçekleştirildi

2024-11-14 15:22 - Kültür Sanat

Türkiye'de 6-13 yaş arası çocuklar günde 6 saatten fazla ekran karşısında kalıyor

2024-11-08 17:12 - Sağlık

Silahlı robot köpek "Bars" keskin nişancı yarışmasında sahaya çıktı

2024-11-14 12:33 - Teknoloji

Karabük ormanları sonbahar renkleriyle ayrı güzelliğe büründü

2024-11-09 10:13 - Çevre-Hayat

Amasya'da "Atalarımızla Ata'mıza özlem" etkinliği yapıldı

2024-11-09 12:47 - Çevre-Hayat

Şili açıklarında 6,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi

2024-11-08 16:08 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC'nin kuruluşunun 41. yılını kutladı

2024-11-15 11:56 - Gündem

Araştırma: Dünyada diyabet hastası sayısı 800 milyonu aştı

2024-11-14 15:53 - Sağlık

Coğrafi işaretli Manavgat susamı, otellerin mutfaklarını lezzetlendiriyor

2024-11-10 14:58 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Borsa İstanbul'da gong Bulls GSYO için çaldı

15:28 - Ekonomi

Türkiye'nin tarımsal alet ve makine varlığı 2024'te 13,1 milyona yükseldi

14:58 - Ekonomi

8. SUGİAD En İyiler Ödülleri sahiplerini buldu

14:33 - Ekonomi

Kartlı ödemeler ocakta 1,61 trilyon lira oldu

14:28 - Ekonomi

Güneydoğulu hububatçılar, 2030'a kadar Irak'a 2 milyar dolar ihracat hedefliyor

14:22 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Bozulabilir gıda maddelerinin taşınmasında kullanılacak özel ekipmanlara ilişkin düzenleme yapıldı

16:07 - Gündem

Erzurum'da 4,4 büyüklüğünde deprem

16:02 - Gündem

İletişim Başkanlığı, 20 ülkede "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" temalı paneller düzenliyor

15:57 - Gündem

İsrail ordusunun Gazze'de açtığı ateş sonucu Filistinli bir kadın öldü

15:53 - Dünya

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi son 16 turunda İskoç ekibi Rangers ile eşleşti

15:47 - Spor