?>

Bakan Varank: TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi'nde ODTÜ ilk sırada yer aldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2020 yılı TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi sonuçlarını açıkladı.

Teknoloji - 4 yıl önce

Ankara

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi'nde Orta Doğu Teknik Üniversitesinin (ODTÜ) ilk sırada yer aldığını, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi ile İstabul Teknik Üniversitesinin (İTÜ) de ikinciliği paylaştığını bildirdi.

Bakan Varank, 2020 yılı TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi sonuçlarını Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde açıkladı.

Girişimci ve yenilikçi üniversitelerin bilimsel ve teknolojik yetkinliklerini ulusal ve uluslararası iş birlikleriyle ekosistemin yararına sunduğunu belirten Varank, bu üniversitelerin, yeni iş fikirlerinin hayata geçirilmesini sağlamak, kazandırdığı girişimcilik ruhuyla risk alabilen cesaretli bireyler yetiştirmek ve yaygınlaştırdığı yenilik kültürüyle kalkınmada lider role sahip olmakla öne çıktığını söyledi.

Varank, ilk kez 2012'de açıklamaya başladıkları Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi'nin bugün akademi ve kamuoyu tarafından merakla beklenen bir sıralamaya dönüştüğünü ifade etti.

Endeksin, üniversiteleri eğitim kalitesine veya eğitimdeki başarılarına göre sıralamadığına dikkati çeken Varank, "Burada üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik performanslarını dikkate alıyoruz. Yaptığımız sıralamayla, yükseköğretimde inovasyon odaklı rekabetin artmasını ve böylece girişimcilik ekosisteminin daha da gelişmesini hedefliyoruz. Bugüne kadar çok yapıcı ve güzel geri bildirimler aldık." dedi.

Bakan Varank, TÜBİTAK'ın verdiği desteklerin katkısıyla akademide girişimcilik ekosisteminin ciddi bir atılım ve hareketlilik içinde olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

"Bir taraftan üniversiteler girişimciliğe yatırım yaparken, diğer taraftan gençlerin vizyonu değişmeye başladı. Gençler artık, kendi işlerini kurmanın ve girişimci olmanın peşinden daha fazla koşuyor. Son dönemlerde göğsümüzü kabartan başarı hikayeleri işte bu yüzden tesadüf değil. Küresel trendlere baktığımızda da geleceğe ve teknolojiye yön verenlerin inovatif düşünenler, düşündüklerini somut ürüne dönüştürenler olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla artık üniversitelerimiz için girişimci ve yenilikçi olmak bir tercih meselesi değil, adeta bir zorunluluk haline gelmiş durumda."

Endekse, öğretim üyesi sayısı 50'nin üzerindeki 185 üniversite dahil edildi

Varank, en girişimci ve yenilikçi 50 üniversite sıralamasına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Bu yıl endekse, öğretim üyesi sayısı 50'nin üzerinde olan 185 üniversitemiz dahil edildi. Veri toplama sürecine 282 kurum katkı sağladı. TÜBİTAK öncülüğünde Bakanlığımız, YÖK, Savunma Sanayii Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, KOSGEB, TÜRKPATENT, TAGEM, TTGV, TÜBA, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı ve üniversiteler bu sürecin en öncelikli paydaşları."

Bakan Varank, 9 aylık yoğun bir çalışmayla 1 milyon hücrelik bir veri setinin toplanıp değerlendirmeye alındığını belirterek, üniversitelerin bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği, fikri mülkiyet havuzu, iş birliği ve etkileşim, ekonomik katkı ve ticarileşme olmak üzere 4 başlık altında 22 göstergeye göre sıralama yapıldığını ifade etti.

Bu yıl, çıktı ve etki odaklılığını ölçebilmek üzere endekste bazı güncellemeler de yaptıklarını dile getiren Varank, kullanılan metodolojinin detaylarına TÜBİTAK'ın internet sayfasından erişilebileceğini söyledi.

Varank, üniversitelerin doğru adımları attıklarında ve bu adımlarda ısrarcı olduklarında endekste kendilerine yer bulabileceklerini belirtti.

Zirvede ODTÜ var

TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi'nin 2020 sonuçlarına göre ODTÜ'nün birinci sırada yer aldığını bildiren Varank, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi ile İTÜ'nün de ikinciliği paylaştığını kaydetti.

Varank, söz konusu üniversiteleri Sabancı, Boğaziçi, Yıldız Teknik, Koç, Gebze Teknik, Özyeğin üniversiteleri ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünün izlediğini ifade etti.

İlk 50'ye giren üniversitelerin TÜBİTAK'ın internet sayfasından paylaşılacağını dile getiren Varank, tüm üniversiteleri kutladı.

"TÜBİTAK 2020 Bilim Ödülleri"nin sahipleri açıklandı

Bakan Varank, TÜBİTAK öncülüğünde oluşturulan, TÜBİTAK 2020 Bilim Ödüllerine layık görülen bilim insanlarını da duyurdu.

TÜBİTAK'ın bilimsel araştırmalarıyla bilime evrensel düzeyde önemli katkılarda bulunmuş bilim insanlarını teşvik etmek üzere her yıl ödüller verdiğine dikkati çeken Varank, TÜBİTAK Yönetim Kurulunca yapılan değerlendirmeler neticesinde bu yıl 4 bilim ödülü, 1 özel ödül ve 13 teşvik ödülü verilmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.

Varank, Temel bilimler alanında Prof. Dr. Mustafa Soylak ve İsmail Türkan'ın, mühendislik bilimleri alanında ise Prof. Dr. Özgür Barış Akan ve Hilmi Volkan Demir'in bilim ödülü almaya layık görüldüğünü kaydetti.

TÜBİTAK 2020 yılı Teşvik Ödülleri sahiplerini de açıklayan Varank, temel bilimler alanında Dr. Öğretim Üyesi Bilge Baytekin ve Ferdi Karadaş’ın, mühendislik bilimleri alanında Prof. Dr. Sinem Çöleri, Hakan Usta, Doç. Dr. Mustafa Evren Erşahin ve Mustafa Serdar Önses’in, sağlık bilimleri alanında Prof. Dr. Elif Çadırcı, Doç. Dr. Aydan Dağ ve Tevfik Tamer Önder’in, sosyal bilimler alanında ise Prof. Dr. Mehmet Efe Biresselioğlu, Doç. Dr. Emre Selçuk, Dr. Öğretim Üyesi Selim Erdem Aytaç ve Gaye Soley'in ödül aldığını söyledi.

Varank, ayrıca bu yıl TÜBİTAK özel ödülünün sahibinin Prof. Dr. Cengiz Sinan Özkan olduğunu duyurdu.

Ödüle hak kazanan tüm bilim insanlarını tebrik eden Varank, aday gösteren kuruluş ve kişilere, değerlendirme sürecinde görev alan bilim insanlarına katkıları için teşekkür etti.

Varank, ödül töreninin ise her yıl olduğu gibi bu yıl da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde aralık ayı içerisinde gerçekleştirmeyi planladıkları bilgisini verdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Arama kurtarma gönüllülerini enkazdan çıkardıkları 'canlar' motive ediyor

2020-11-04 16:35 - Çevre-Hayat

Dünya otomotiv sanayisinin kalbi IAEC 2020’de atacak

2020-10-31 16:46 - Ekonomi

Sivasspor'un yüzü Avrupa'da gülmedi

2020-10-30 18:34 - Spor

SunExpress’ten İzmir’e destek

2020-10-31 12:19 - Genel

Fransa'da camiye kundaklama girişimi

2020-11-01 00:21 - Dünya

AFAD'dan İzmir'deki depremle ilgili sosyal medyada dezenformasyon uyarısı

2020-10-31 03:46 - Medya

Nestlé Türkiye Medikal Beslenme Ürünleri Fabrikası'nın temeli Bursa'da atıldı

2020-10-30 16:08 - Ekonomi

Şiddeti Önleme ve İzleme merkezleri 120 bin kişiye destek verdi

2020-10-29 16:30 - Genel

Cilo Dağları ve Sat Buzul Gölleri Milli Parkı doğal güzellikleriyle öne çıkıyor

2020-11-04 14:56 - Gündem

Türk iş dünyasından Azerbaycan'a destek ziyareti

2020-11-01 15:31 - Ekonomi

İlgili Haberler

Çin, yapay zeka için su altı bilgisayar ağı kurdu

19:27 - Teknoloji

Savunma KOBİ'leri geliştirdikleri yeteneklerle teknoloji ihraç ediyor

14:48 - Teknoloji

Zırhlı muharebe aracı ANACONDA'ya Türk silahı

14:22 - Teknoloji

Yapay zeka destekli çağrı merkezi, belediyeye iş gücü ve zamandan tasarruf sağlıyor

13:28 - Teknoloji

9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ekibi Dismal Adası’ndaki çalışmalarını tamamladı

11:53 - Teknoloji

Günün Manşetleri

ABD’de, sınır güvenliği personelinin katil zanlısı olan LaSota, kefaletsiz yargılanacak

01:33 - Dünya

Real Madrid ve PSG, Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turuna yükseldi

01:17 - Spor

Mısır'ın idari başkentindeki ikonik kuleye Türk ve Mısır bayrakları yansıtıldı

01:07 - Dünya

İsrail basınına göre, 170 bin asker psikolojik tedavi almak için Savunma Bakanlığına başvurdu

00:57 - Dünya

Sanayi ve ticarete ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

00:43 - Siyaset