?>

Bakan Uraloğlu tarihi Uzun Köprü'de süren restorasyon çalışmalarını inceledi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "dünyanın en uzun taş köprüsü" olarak bilinen tarihi Uzun Köprü'de süren restorasyon çalışmalarını inceledi

Siyaset - 1 ay önce

Edirne

Uzunköprü ilçesindeki köprüde çalışmalarla ilgili bilgi alan Uraloğlu, çalışanlarla sohbet etti.

Bakan Uraloğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ergene Nehri'nde bulunan dünyanın en uzun taş köprüsünde devam eden çalışmaları yerinde görmek için geldiklerini söyledi.

Karayolları Genel Müdürlüğü ve firma yetkililerinden çalışmalarla ilgili bilgi aldıklarını belirten Uraloğlu, "Şu anda ortada görünür olan 1266 metre uzunluğunda ve 171 kemerden oluşan dünyanın en uzun taş köprüsü. 2015'te UNESCO'nun Geçici Miras Listesi'ne alındı. Hem Ergene Nehri'nin geçilmesi hem de taşkın sırasında insanlarımızın seyahat etmesi adına 2. Murat zamanında yapılmış bir köprü." diye konuştu.

Uraloğlu, geçmiş yıllarda bazı imkansızlıklar nedeniyle köprünün üzerine 1,5 metre yüksekliğinde betonarme karışımı yük yüklendiğini belirtti.

Köprüdeki yükün, köprünün korunmasına katkı sağladığını ancak yapısal çatlaklara da neden olduğunu anlatan Uraloğlu, şunları kaydetti:

"Bunları takip ve tespit ettik. Burada Uzunköprü ilçesinin alternatif ulaşım yollarını ortaya koyduk. 2021 yılında da köprümüzün rölöveleri alınarak restorasyonuyla ilgili ihalesini yaptık. 1,5 metrelik beton, tamamen el işçiliğiyle yapıya zarar vermeyecek şekilde makinelerle kesilerek, vinçlerle kaldırılarak, köprünün üzerine hiçbir makine konulmayarak, böyle tam bir iğneyle kuyu kazar mantığıyla alındı ve uzaklaştırıldı.

Köprünün döşeme betonundan duvarlarına, kornişlerine kadar yapım çalışmaları başladı. Bu eseri kalıcı olarak daha uzun yıllar koruma, kültürümüze, tarihimize ve turizmimize kazandırma adına gayret içindeyiz."

Uraloğlu, köprüdeki restorasyon çalışmasının tamamlanmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı ile köprünün UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi için çalışmalar yapacaklarını kaydetti.

Tarihi eserlerin onarılmasının ciddi hassasiyet gerektirdiğini vurgulayan Uraloğlu, şöyle devam etti:

"Bakın zarar vermeyelim diye bir betonun sökülmesi 3 yıl sürdü. Eski taşlar numaralandırılarak tekrar restorasyonda kullanılmıştır. Kullanılamayacak boyutta deforme ya da kaybolmuş olan taşların yerine de kurulun, müzelerin onayıyla yenilerini koyduk ve çalışmalarımızı yürütüyoruz. İnşallah çalışmalarımızı bitirdiğimizde köprümüz daha nice 100 yıllara göğsünü gere gere tarihi eser olarak burada hizmet verecektir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

Bakan Uraloğlu'na Uzunköprü ziyaretinde Edirne Valisi Yunus Sezer, AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen, İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Kasım Ermiş, İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun ve AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba da eşlik etti.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

OpenAI, ABD devlet kurumları için 'ChatGPT Gov'u tanıttı

2025-01-28 21:02 - Teknoloji

ING Türkiye Kupası'nda çeyrek final eşleşmeleri belli oldu

2025-01-27 15:51 - Spor

Çaykur Rizespor Teknik Direktörü Palut: Hafta sonu zor bir deplasman maçı olacak

2025-01-28 14:58 - Spor

Zelenskiy'den, Putin'e yönelik "uluslararası baskının artırılması" çağrısı

2025-01-29 12:33 - Dünya

Trump'ın, MK-84 bombalarının İsrail'e gönderilmesi konusundaki engeli kaldırdığı iddia edildi

2025-01-25 23:57 - Dünya

Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi'ne hayal kırıklığıyla veda etti

2025-01-31 14:02 - Spor

Hitit ve Maryland üniversiteleri KKKA aşısı üzerinde ortak çalışma yapıyor

2025-01-28 12:48 - Sağlık

Basketbolda Osman Solakoğlu ödülü sahibini buldu

2025-01-30 22:21 - Spor

AJet'in İstanbul-St.Petersburg uçuşları 15 Mart'ta başlıyor

2025-01-30 15:48 - Çevre & Seyahat

Fenerbahçe, Anderson Talisca ile sözleşme imzaladı

2025-01-28 20:03 - Spor

İlgili Haberler

Türkiye, İsrail'in Gazze'ye insani yardımları engelleme kararını kınadı

16:18 - Siyaset

Fidan: Amerika'daki son ortaya konulan politikanın Avrupalı liderlerde birtakım soru işaretleri oluşturduğu artık malum

22:55 - Siyaset

İçişleri Bakanı Yerlikaya'dan 'trafik' konulu güvenlik toplantısına ilişkin paylaşım

18:18 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan, Ukrayna Zirvesi için Londra'da

18:02 - Siyaset

TBMM'ye "abi-abla hitaplarının aile dışında kullanılması yasaklansın" talebi

12:43 - Siyaset

Günün Manşetleri

Trump, Zelenskiy'nin "savaşın bitmesi yakın değil" açıklamasına tepki gösterdi

20:27 - Dünya

Çip üreticisi TSMC'nin ABD'de 100 milyar dolarlık yatırım planını açıklaması bekleniyor

20:17 - Dünya

Gazprom: Avrupa gelecek kış doğal gaz depolarını doldurmakta zorlanacak

20:08 - Dünya

Trump, 2. başkanlık döneminin ilk Kongre hitabını salı akşamı yapacak

19:58 - Dünya

Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Witkoff, bölge ziyaretini erteledi

19:43 - Dünya