ANKARA
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Eylül ayından itibaren asgari ücretlilerin vergi kesintileri dolayısıyla alacakları net ücretler bin 230 liraya kadar düşüyor, 70 liralık bir kayıp oluşuyor. Hükümetin, önceki bakanımızın verdiği söz, sözümüzdür. Hiçbir asgari ücretlimiz bin 300 liranın altında maaş almayacak. Onu bin 300 liraya tamamlayacak bütün tedbirleri Maliye ile görüşerek son şeklini bugün veya bu hafta veririz." dedi.
Müezzinoğlu, Bakanlık'taki makamında, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ı kabul etti.
Burada konuşan Atalay, 30 Aralık 2015'te asgari ücrette yapılan artışa işveren kesiminin imza atmadığını hatırlattı.
Bu asgari ücretin mükemmel olmamasına rağmen, ülkenin şartlarına göre uygun olduğunu ifade eden Atalay, bu ücretin, ekim ayından itibaren vergi kesintileri nedeniyle bin 230 liraya düşeceğini kaydetti. Atalay, "Biz, önümüzdeki aydan itibaren bin 300 liralık asgari ücretin net alınmasını arzu ediyoruz. Devletin, hükümetin bize verdiği söz var. Devletin sözü bizim için geçerli, yazıya da hiç gerek yok." diye konuştu.
Hükümetin 2016'da emeklilere seyyanen 100 lira zam verdiğini hatırlatan Atalay, bunun 2017'de emekli olacaklar için de geçerli olup olmadığını merak ettiklerini söyledi.
Mehmet Müezzinoğlu da ziyareti dolayısıyla Atalay'a teşekkür ederek, şunları kaydetti:
"Eylül ayından itibaren asgari ücretlilerin vergi kesintileri dolayısıyla alacakları net ücretler bin 230 liraya kadar düşüyor, 70 liralık bir kayıp oluşuyor. Bunun telafisiyle ilgili zaten önceki Bakan'ımız, şimdiki İçişleri Bakanı'mız o gün imza atılırken 'bunun telafi edileceğine' dair söz de vermiş. Bu sözün arkasında Maliye Bakanı'mız da... Son iki gündür çalışma ekipleri çalışıyor. O sözün arkasında onlar da duracaklar. İnşallah bugün Bakanlar Kurulu'nda son şeklini vereceğiz. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim; hükümetin, önceki Bakan'ımızın verdiği söz, sözümüzdür. Hiçbir asgari ücretlimiz bin 300 liranın altında maaş almayacak. Onu bin 300 liraya tamamlayacak bütün tedbirleri Maliye ile görüşerek son şeklini bugün veya bu hafta veririz. Asgari ücretlimiz bin 300 liranın altında bir maaşın muhatabı olmayacak."
Müezzinoğlu, emeklilerle ilgili konuyu da Başbakan Binali Yıldırım'a ve ilgili yerlere götüreceklerini, bununla ilgili gelişmeleri de gelecek günlerde paylaşacaklarını ifade etti.
Ergün Atalay da "Sayın Bakanım, son yıllarda çok hızlı aldığım en güzel cevaplardan bir tanesi. Kamuoyu, asgari ücretliler adına teşekkür ediyorum. Biz, bunu oldu gibi görüyoruz. Zannediyorum kamuoyu, asgari ücretli bundan mutlu, memnun olacaktır. İnşallah emeklimizi rahatlatacak bu 100 lira ile de promosyonla ilgili de güzel haber alacağımızı umut ediyorum." dedi.
Bunlarla ilgili de çalışmanın olduğunu belirten Bakan Müezzinoğlu, alın terinin kutsal olduğunu dile getirdi. Asgari ücretliyi daha mutlu edecek koşulların yakalanmasını umut ettiklerini vurgulayan Müezzinoğlu, burada, siyasi istikrarın ve bunun getirdiği ekonomik istikrarın önemli olduğunu söyledi.
"Promosyon konusunun geldiği bir nokta var"
Konuşmaların ardından Müezzinoğlu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. "Esnek çalışma modeliyle ilgili bir taslak hazırlanmıştı. Eşlerden ikisi de biri kamuda işçi, diğeri memur statüsünde çalışıyorsa, çocuk ilk okula başlayana kadar birisi yarım zamanlı çalışabilecekti. Bu taslak tamamlandı mı?" sorusuna Müezzinoğlu, "Önümüzdeki günlerde ben yönetmeliğin son sunumunu alacağım. Son bir değerlendirmeyi yaptıktan sonra ümit ediyorum ki bu ay sonuna kadar, bu yönetmeliği yayınlamış olacağız. Büyük oranda hazırlıklar tamamlandı." karşılığını verdi.
"Emeklilerin promosyon almasıyla ilgili çalışma ne durumda? OECD'nin anketine göre emeklilerin en yoksul olduğu ülkeler arasında Türkiye yüzde 18'le ortalarda yer aldı. Bu rakamı nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Müezzinoğlu, "Promosyon konusundaki çalışmalar, Sayın Süleyman Soylu Bakan'ımız döneminde bir noktaya taşınmış. Biz geldiğimizde, bayram geldi. Henüz o konuyu fiilen bir çalışma masamıza alıp da bir icraat sürecine önümüzdeki haftadan itibaren alacağız. Geldiği bir nokta var. Sayın Başbakan'ımıza da sunacağız. Bankaların bu anlamda bugüne kadar gider hanelerinde görünmeyen bir rakamı zarar gibi görüyor olmaları ve emekliye ödenen maaşların bankalardaki duruş süreleri bir ve iki gün." diye konuştu.
Emeklinin beklediği rakamı henüz yakalayamadıklarını ifade eden Müezzinoğlu, medyada bazı rakamların yer aldığını, emeklinin reel olmayan bir algıya taşınmaması gerektiğini söyledi. Müezzinoğlu, bunun kararını Başbakan Yıldırım'a bırakarak, daha iyi sonuç alabilecekleri bir süreci gelecek günlerde sonuçlandırmaya gayret edeceklerini dile getirdi.
Müezzinoğlu, emeklilerin OECD ortalamalarına ilişkin ise "Emekliler adına arzu ettiğimiz noktada daha idealini hepimiz istiyoruz. Bir gün Rabbim nasip ediyorsa biz de emekli olacağız ve hepimiz daha ideal koşulları arzu ediyoruz. Ülkenin realitelerini, ekonomik dinamiklerini de gözardı etmemek lazım. Ne yazık ki bizim bazı popülist politikalarımızın getirdiği sıkıntıları, hem ekonomimiz hem milletimiz ağır bedellerle ödedi. Emeklimizin bugünkü durumuna yansıyan tablolar oldu. Acaba OECD ortalamalarındaki emekli yaşına baktığımızda Türkiye kaçıncı sırada? Ona da bakmak lazım. OECD ortalaması ülkelerde emekli yaşında kanaatim odur ki Türkiye birinci sırada." dedi.
"Hak edileni verme gayreti içerisindeyiz"
OECD ülkelerinin hiçbirinde 65 yaş öncesi emekliliğin olmadığını hatırlatan Müezzinoğlu, Türkiye'de 39 yaştan itibaren emekli olma süreçlerinin devreye sokulduğu popülist dönemlerin olduğuna dikkati çekti.
Müezzinoğlu, emeklinin her geçen gün hayat standardını çok iyi noktaya taşıyacak süreçlerin planlanabileceğini belirterek, "AK Parti dönemine baktığımızda 2002-2016'ya, ekonomik anlamda en yüksek artışları emeklimize verdiğimizi emeklimiz de kamuoyu da biliyor, dünya da görüyor. Ekonomiyi büyütebildiğimiz, istikrarı sürdürebildiğimiz sürece daha iyisini daha hak edileni verme gayreti içerisinde olacağız." ifadelerini kullandı.
Muhabir: Mehmet Tosun
dikGAZETE.com