?>

Bakan Kacır, Türkiye'ye yapılacak toplam 9,3 milyar dolarlık yatırımın detaylarını paylaştı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'ye yapılacak toplam 9,3 milyar dolarlık büyük ölçekli yatırımla cari dengeye yıllık 12 milyar dolar katkı sunulacağını bildirdi.

Ekonomi - 3 hafta önce

Ankara

Kacır, sosyal medya hesabından, HIT30 Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında büyük ölçekli sanayi yatırımları yapacak firmalara ilişkin paylaşım yaptı.

Edirne'den Samsun'a, Bilecik'ten Sivas'a 15 şehirde hayata geçecek büyük ölçekli sanayi yatırımlarının Türkiye'ye güç katacağını belirten Kacır, "Güneş enerjisi teknolojilerinden yeni nesil araçlara, savunma sanayisinden sağlık teknolojilerine, ana metalden petrokimyaya Türkiye, yenilikçi teknolojilerde ve hammadde arz güvenliğinde yükselişini sürdürecek. 9,3 milyar dolar yatırımla, 20 binden fazla istihdam sağlanacak, cari dengemize yıllık 12 milyar dolar katkı sunulacak." ifadelerini kullandı.

Kacır'ın paylaşımında yapılacak 17 yatırıma ilişkin bilgiler yer aldı. Buna göre, Alfa Solar Kırklareli'ne 390 milyon dolar, Astronergy Yüksek Teknoloji Adana'ya 584 milyon dolar, CW Solar Cell Enerji Antalya'ya 520 milyon dolar, Elin Yarı İletken Teknolojileri Sivas'a 387 milyon dolar ve Schmid Pekintaş Güneş Enerji Sistemleri Düzce'ye 683 milyon dolar tutarında entegre güneş hücresi üretim tesisi kuracak.

Edirne’den Samsun’a, Bilecik’ten Sivas’a 15 şehrimizde hayata geçecek büyük ölçekli sanayi yatırımları Türkiye’ye güç katacak. ⚙️????????????Güneş enerjisi teknolojilerinden yeni nesil araçlara, savunma sanayiinden sağlık teknolojilerine, ana metalden petrokimyaya Türkiye, yenilikçi… pic.twitter.com/yswBrET4cw

— Mehmet Fatih KACIR (@mfatihkacir) March 28, 2025

Chery'den 1 milyar dolarlık yatırım

ASELSAN, Ankara'da 616 milyon dolarlık foton dedektör ve nanoteknoloji ile hava radar savunma ve füze savunma sistemi radar üretimi yatırımı gerçekleştirecek.

CCE Metal ve Kimya Ticaret, Bilecik'e yapacağı 168 milyon dolarlık yatırımla özel alaşımlı alüminyum formları üretecek.

Chery, Samsun'a 1 milyar dolarlık yeni nesil araç üretim ve tedarik sanayi kampüsü yatırımı yapacak.

Eti Bakır, Samsun ve Mardin'de 498 milyon dolar yatırımla katot bakır, kobalt metal, çinko metal ve pelet demir üretimine imza atacak.

Havelsan, Ankara ve İstanbul'da 143 milyon dolarlık "komuta kontrol ile simülasyon, otonom ve platform sistemleri üretimi" yatırımı gerçekleştirecek.

Balıkesir'e 1,4 milyar dolarlık yatırım

Karesi Polyester ve Petrokimya Sanayi, Balıkesir'e 1,4 milyar dolar değerinde saf tereftalik asit (PTA) üretimine ilişkin yatırım yapacak.

Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ (MKE), Ankara ve Kırıkkale'de yapacağı 818 milyon dolar değerinde yatırımla silindirik barut ve muhtelif mühimmat üretecek.

Proturk İlaç, Ankara'da 448 milyon dolarlık "plazma fraksiyonasyon tesisi" yatırımı gerçekleştirecek.

Roketsan, Ankara ve Kırıkkale'de 407 milyon dolarlık savunma sistemleri üretim tesisi kuracak.

Teknik Alüminyum Sanayi, Edirne'de 480 milyon dolarlık "direkt soğutmalı slab döküm ve sıcak haddeleme yöntemi ile alüminyum yassı mamul üretimi" yatırımını devreye alacak.

Tofaş da Bursa'da 468 milyon dolar değerinde yeni nesil ticari araç üretimine imza atacak.

Tomtaş Havacılık ve Teknoloji ise Kayseri'de 292 milyon dolar değerinde "eğitim ve hafif kara taarruz uçağı ile montaja hazır uçak parçası üretimi" yatırımı yapacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rusya Maliye Bakanı Siluanov: İthalatın artmasıyla ruble kuru tahminlere yaklaşacak

2025-03-27 16:06 - Özel Haber

Rusya'da federal ilçelerin geliştirilmesi için 'SİRİUS' yarışmasına başvurular başladı

2025-03-28 00:12 - Özel Haber

Moskova Büyükelçisi Bilgiç: Türkiye, Rus turistler için Karadeniz kıyılarını geliştirecek

2025-03-24 14:35 - Özel Haber

Türkiye’den Rusya’ya taziye

2025-03-22 16:12 - Özel Haber

Haymana'daki trafik kazasında 6 kişi öldü, 3 kişi yaralandı

2025-03-28 14:08 - Asayiş

Vodafone Sultanlar Ligi'nde play-off 5-8 etabı ikinci maçları oynanacak

2025-03-25 11:13 - Spor

EPDK, depolamalı elektrik üretimine yönelik 33,1 gigavat kurulu güç için ön lisans verdi

2025-03-26 11:57 - Ekonomi

Esirler Medya Ofisi: İsrail hapishanelerindeki Filistinli çocuklar büyük ihlallere uğruyor

2025-03-23 00:02 - Dünya

Beyaz Saray: BAE, 10 yılda ABD'ye 1,4 trilyon dolarlık yatırım sözü verdi

2025-03-21 18:57 - Ekonomi

Yolsuzluk soruşturmasında Ekrem İmamoğlu’na neler soruldu?

2025-03-22 20:48 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İlgili Haberler

Trump'ın politikaları dolara kan kaybettiriyor

14:37 - Ekonomi

Türk mobilya üreticileri pazar payını artırmak için dünyayı geziyor

14:13 - Ekonomi

Marmarabirlik, üreticiye son ödemelerini 25 Nisan'da yapacak

12:37 - Ekonomi

Türkiye'nin şubat ayı uluslararası yatırım pozisyonu verileri açıklandı

11:53 - Ekonomi

Mart ve nisan yağışları hububata olumlu yansıdı

11:27 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Cezayir Dışişleri Bakanı: Türkiye ile ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz

15:48 - Dünya

Katolik Kilisesi'nde farklı yaklaşımlarıyla dikkati çeken bir Papa: Franciscus

15:28 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Cezayirli mevkidaşı Attaf ile bir araya geldi

15:03 - Siyaset

Nisan ayında 3 il ve 20 ilçede en düşük sıcaklık rekoru kırıldı

14:58 - Gündem

TBMM Başkanvekili Adan'dan Can Atalay hakkındaki AYM hükmünün Genel Kurulda okutulmasına tepki

14:53 - Siyaset