?>

Bakan Kacır, dünyaca ünlü 70'i aşkın astronotun Türkiye'ye geleceğini bildirdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Dünyada ün yapmış astronot ve kozmonotların katılacağı Planetary Congress etkinliği için Türkiye'nin seçilmesi, Milli Uzay Programı'nın meyvelerinin toplaması bakımından önemli." diye konuştu.

Teknoloji - 1 yıl önce

Ankara

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin, Uzay Kaşifleri Derneğinin düzenlediği Planetary Congress etkinliğine ev sahipliği yapacağını belirterek, "Etkinlik kapsamında Türkiye, 5 gün boyunca, 70'i aşkın dünyaca ünlü astronotu ağırlayacak." ifadesini kullandı.

Kacır, yazılı açıklamasında, Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezinin (GUHEM), Uzay Kaşifleri Derneğinin (Association of Space Explorers- ASE) düzenlediği Planetary Congress etkinliğine ev sahipliği yapacağını bildirdi.

Uzay meraklılarının GUHEM'de gerçekleştirilecek kongrede bir araya geleceğini belirten Kacır, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye, 5 gün boyunca, 70'i aşkın dünyaca ünlü astronotu ağırlayacak. Dünyada ün yapmış astronot ve kozmonotların da katılacağı Planetary Congress etkinliği için Türkiye'nin seçilmesi, Milli Uzay Programı'nın meyvelerinin toplaması bakımından önemli. Bütün uzay meraklılarını bekliyoruz. Gençlerimizin, hayallerinin peşinden gitmeleri, geleceğin uzay yolcularının onların arasından çıkacağını bilmeleri gerekiyor. Geleceğin Aziz Sancar'ları, milli teknolojinin genç neferleri arasından yetişiyor. Biz de gençlerimize ve uzaya ilgi duyan milletimize her zaman söylediğimiz gibi sizlerle birlikteyiz, desteklerimizle her zaman yanınızdayız."

Kacır, Türkiye'nin, Milli Uzay Programı doğrultusunda uzaya dair gelecek vizyonunu ortaya koyduğunu vurguladı.

Türkiye Yüzyılı'nı inşa ederken ülkenin uzay alanındaki yetkinliklerini daha da ileriye taşımak istediklerine dikkati çeken Kacır, "Orta Vadeli Program'da da Milli Uzay Programı çerçevesinde izleyeceğimiz politikayı vurguladık. Program çerçevesinde, Türkiye'deki uydu geliştirme ve pazarlama faaliyetlerini koordine ederek, nano ve mikro uydu ile mega takım uydu gibi yeni teknolojik alanlarda AR-GE ve ürün geliştirme çalışmalarını gerçekleştireceğiz." ifadelerini kullandı.

25-29 Eylül'de GUHEM'de uluslararası dev buluşma

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre de Türkiye'nin uzay havacılık temalı ilk interaktif eğitim merkezi GUHEM'deki kongre, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) işbirliğinde, Bursa Büyükşehir Belediyesi destekleriyle organize edilecek.

Etkinlik kapsamında GUHEM ve Bursa Business School organizasyonuyla kente gelecek 70'ten fazla astronot 5 gün boyunca birbirinden önemli etkinliklerde yer alacak. 25-29 Eylül'de gerçekleştirilecek kongrede uzayda yaptıkları çalışmalarla adını duyurmuş astronot ve kozmonotlar uzay farkındalığını artırmak için çalışmalarda bulunacaklar.

Astronotlar bilgi ve deneyimlerini paylaşacaklar

Kongrede, Artemis II göreviyle Ay yörüngesine gidecek aracın pilotu Amerikalı Astronot Victor J. Glover'dan, iki görevde uzayda toplamda 191 gün kalmış Çinli Fei Junlong'a, uzayda 747 gün geçiren Rus Kozmonot Sergei Andeev'den, eski Kanada Genel Valisi Astronot Julie Payette'e kadar 19 ülkeden 70'in üzerinde astronot ve uzay çalışmaları konusunda öncü isimler yer alacak.

Uzay konusunda dünyanın en prestijli isimlerini bir araya getirecek olan etkinliğin teknik oturumları, BTSO tarafından hayata geçirilen iş dünyasının eğitim ve gelişim merkezi Bursa Business School Uludağ Kampüsü'nde gerçekleştirilecek.

25 Eylül Pazartesi günü düzenlenecek açılış organizasyonunun ardından TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Türksat CEO'su Hüseyin Ertok, Plan-S CEO'su Tugay Güzel, TÜBİTAK Uzay Enstitü Müdür Yardımcısı Alime Yıldırım ve Delta V Genel Müdürü Arif Karabeyoğlu gibi önemli isimler teknik oturumlarda bilgi ve deneyimlerini paylaşacak.

Türkiye'nin ilk uzay yolcuları katılıyor

Türkiye'nin ilk uzay yolcuları Alper Gezeravcı ve Tuva Atasever de etkinlikler kapsamında Türkiye'nin "Gelecek Projeksiyonu" oturumu kapsamında uzay meraklılarıyla buluşacak. Ayrıca "Yeni Uzay Ekonomisi" ile "Yer Yörüngesi ve Ötesinde Çalışmalar" oturumlarında da Michael Lopez Alegria, Thomas Marshburn, Fei Junlong, John D. Olivas, Anton Shkaplerov, Denis Matveyev ve Sergey Korsakov gibi dünyaca ünlü astronotlar yer alacak.

Kongrenin ana teması "İstikbal Göklerdedir"

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında Bursa'da gerçekleştirilecek organizasyonun teması ise "İstikbal Göklerdedir" olacak.

Tema, Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün "İstikbal Göklerdedir" sözünden yola çıkılarak belirlendi.

Ülke açısından da tarihi bir kongre niteliğindeki organizasyonda 5 gün boyunca uzayla ilgili yapılacak teknik oturumların yanı sıra bilim ve toplum etkinlikleriyle, seminerler, söyleşiler ve çevrimiçi platformlarda öğrenci buluşmaları gibi birçok etkinlik düzenlenecek.

Astronotlar, vatandaşlarla buluşacak

27 Eylül'de GUHEM'i ziyaret edecek astronotlar ayrıca "Bilim-Toplum" etkinlikleri kapsamında Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Osmangazi Salonu'nda vatandaşlar ve öğrencilerle bir araya gelecekler.

Açıklamada görüşlerine yer verilen, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, etkinliğe ilişkin şunları kaydetti:

"Bu dev kongre, gençlerimizin de uzay ve havacılık alanındaki farkındalıklarını artırmamız açısından büyük önem taşıyor. Cumhuriyetimizin 100. yılında 'İstikbal Göklerdedir' ana temasıyla ev sahipliği yapmaya hazırlandığımız kongrenin kentimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İklim Kanunu gündem oldu! Kanuna karşı 770.000 imza!

2023-09-22 20:39 - Özel Haber

Karabüklü Radiye Teyze, ilerlemiş yaşına rağmen tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor

2023-09-20 11:58 - Çevre-Hayat

NATO askerlerinden Almanya'da Türk kızına tecavüz! -Videolu haber, Okay Deprem bildiriyor-

2023-09-22 08:58 - Özel Haber

Savaş Sancak, 27 yıllık tecrübeyi ‘Hayatımız Roman’la taçlandırdı

2023-09-18 09:35 - Magazin

Kadıköy Sahili'nde çevre temizliği yapıldı

2023-09-16 16:37 - Çevre-Hayat

Arnavutluk’ta nüfus ve konut sayımına başlandı

2023-09-18 16:42 - Dünya

Hollandalı turist yüzmeyi ve dalmayı öğrendiği Kuşadası'ndan 27 yıldır kopamıyor

2023-09-16 12:57 - Magazin

Avukat, Kira Sözleşmesi ve WhatsApp'tan Avukata Soru Sorma

2023-09-22 13:02 - İnsan&Hayat

Galatasaray, bu sezon 218 milyon avro ile tarihi gelir elde etti

2023-09-16 13:57 - Spor

Trabzonspor, Beşiktaş'ı konuk edecek

2023-09-16 10:33 - Spor

İlgili Haberler

Erciyes Üniversitesinde düşük voltajlı radyasyon dedektörü üretildi

12:53 - Teknoloji

Samanyolu dışındaki bir galakside ilk kez bir yıldızın yakınlaştırılmış görüntüsü yakalandı

11:52 - Teknoloji

TeknOn ile teknolojide bu hafta (15 – 21 Kasım 2024)

18:13 - Teknoloji

Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı "QuanT" tanıtıldı

15:23 - Teknoloji

Zonguldak'ta yeryüzü olayları ve yapılardaki değişimi tespit edecek yazılım geliştirildi

15:07 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Samsun'da düzenlenen "Uluslararası Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği" sona erdi

15:17 - Gündem

UCM'nin Netanyahu kararı sonrası İsrail'in dokunulmazlığının zayıflayacağı belirtiliyor

15:12 - Dünya

Türkiye ile Macaristan doğal gaz anlaşmasının yenilenmesi için çalışıyor

15:08 - Ekonomi

UEFA Uluslar Ligi'nde kura çekimi gerçekleştirildi

15:03 - Spor

Rusya: Balistik füzeyle Batı'ya pervasız eylemlerin yanıtsız kalamayacağı mesajını verdik

14:57 - Dünya