Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) düzenlediği “Toprak Bayramı Etkinliği” ve iftar programına katıldı. Ankara JW Marriott Otel’de gerçekleşen programda konuşma yapan Bakan Çelik, “Ramazan ayı aç kalmakla oruç tutmak arasında nasıl bir fark var, onu hissetmemizi sağlar. Oruç tutmak aç kalmak değil. Oruç tutmak başka bir şey. Onu bizim düşünmemize vesile olur. Bu güzel ay hangi şartlarda gerçekleşiyor öyle tahmin ediyorum, hepiniz izliyorsunuz, görüyorsunuz. Medeniyetlerin filizlendiği bir bölgeden bahsediyorum. Yoğun peygamberlerin geldiği bir bölgeden bahsediyorum. Bu bölgede bir terör var, bu bölgede kan var, bu bölgede kin var. Bu bölgede sefalet var, aynı zamanda sefahat var” şeklinde konuştu.
“BU COĞRAFYADA İNSAN ÇOK AMA İNSANLIK YOK”
Ramazan sofralarında israf yapılmaması gerektiğini vurgulayan Çelik, “Bu bölgede ve bu coğrafyada insan çok ama insanlık yok. 7 milyar insanın olması bir şey ifade etmiyor. Bu 7 milyarın arasında insanlık aranıyor. Nerede diye, bunu arar noktaya geldik. Aç var, açık var. 80 ülkede su sorunu var. 1 milyar 300 bin ton gıda israfı var. Ramazan sofraları bereketli ama israf edenlere bir bakın. Acaba bu akşam ekmeğe muhtaç, ekmek ve aş derdinde olan kaç bin, milyon dünyada insanın nasipleneceği, zengin sofra olarak göreceği yiyecekler israf olarak atıldı. Bu değerlendirmeyi hep birlikte yapmamız gerekiyor” diye konuştu.
Bakan Çelik, Toprak Bayramı vesilesi ile bir araya geldiklerini ifade ettiği konuşmasında, “Toprak başlangıç. Kim ne derse desin. Hangi teknolojiden bahsederse bahsetsin, toprak her canlının başlangıcı. Nereye uğrarsan uğra, dönüp geleceğin yer toprak. 'Başlangıç noktası ve sonlandığımız nokta' diyerek toprağı tarif etmek doğrudur. Aşık Veysel’in dediği gibi ‘Sadık yar’dır. Hakikaten sadık yar. Hiç isyan ettiğini ben görmedim. Toprak canlı mı canlı. Canlı bir organizma ama isyan yok. Sadık bir yar” ifadelerini kullandı.
“TOPRAĞIN SİYASETİ OLMAZ, POLİTİKASI OLMAZ”
“Bir karış toprağı hep beraber korumak durumundayız” diyerek toprağın politika malzemesi yapılmaması gerektiğine vurgu yapan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
“50 bin ile 100 bin hektar arasında toprak kaybediyoruz her yıl. Bakanlar Kurulu’nda da söylüyorum, burada da söylüyorum, televizyonda da söylüyorum. Her yerde, hep birlikte haykıracağız. Bunun siyaseti olmaz. Toprağın siyaseti olmaz, politikası olmaz. Bir karış toprağı hep beraber korumak durumundayız. En önemlisi bu alanda yapmamız gereken, eğitim meselesini halletmemiz gerekiyor. Ziraat odaları olarak, birlikler olarak, sivil örgütler olarak, bakanlık olarak seferberlik halinde mutlak suretle tarımdaki eğitim konusu halledilmeli.”
CANER ÜNVER - MUSA ERDOĞAN ANKARA
dikGAZETE.com