?>

Bakan Dönmez: Bu gaz hepimizin ve faydasını 84 milyon insanımız hissedecek

Bakan Dönmez, Karadeniz doğal gazının piyasa koşullarına göre çok daha ekonomik olacağını belirterek, "Vatandaşımız müsterih olsun. Bu gaz hepimizin ve faydasını 84 milyon insanımız hissedecek." dedi.

Ekonomi - 3 yıl önce

Ankara

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TRT Haber'de katıldığı programda, Karadeniz'de doğal gazın keşfedildiği sahadaki birçok işin eş zamanlı yürütüldüğünü ve bunun da süreci hızlandırdığını söyledi.

Bakan Dönmez: Sakarya Gaz Sahası dünyanın en hızlı yapılan deniz saha geliştirme projesi olarak tarihe geçecek

Sakarya Gaz Sahası'nın dünyada derin denizde bu ölçekte yapılan işlerde en zor sahalardan biri olduğuna dikkati çeken Dönmez, doğal gazın evlere verilmesiyle birçok alanda rekor kırılmış olacağını vurguladı.

Dönmez, yıl sonuna kadar borulama işlemlerinin biteceğini dile getirerek, "Gazı taşıyacağımız boru hattının yanında ona yardımcı olmak için çeşitli kimyasalların sahaya gönderileceği bir hattımız var. Bu işleri denetleyecek, izleyecek otomasyon hattını içeren bir hat daha olacak. Üç hat birden yıl sonuna kadar çekilecek. Doğal gaz karaya geldikten sonra işlenecek ve ulusal gaz sistemimize bağlanacak." diye konuştu.

Doğal gaz keşfinin yapılmasından üretime kadar 2,5 yıla yakın bir sürede işlemlerin tamamlanacağının altını çizen Dönmez, "Dünyada bu kadar kısa sürede bu hazırlığı yapabilen başka bir ülke yok." ifadesini kullandı.

"Yeni keşifler için çalışmalar devam ediyor"

Bakan Dönmez, Karadeniz'den üretilecek doğal gazın piyasa koşullarına göre çok daha ekonomik olacağını belirterek, "Bu durum hem vatandaşı hem devletimizi memnun edecek. Yıllarca petrolde, doğal gazda yerli kaynağı hasretle bekledik. Vatandaşımız müsterih olsun. Bu gaz hepimizin ve faydasını 84 milyon insanımız hissedecek." değerlendirmesinde bulundu.

Karadeniz'in çok büyük potansiyele sahip olduğunu ve yeni keşifler için de çalışmalar yapıldığını vurgulayan Dönmez, bu nedenle çalışmalarda önceliğin Karadeniz olacağını söyledi.

Dönmez, Sakarya Gaz Sahası'ndan ilk aşamada günlük 10 milyon metreküp, yıllık ise 3,5-4 milyar metreküp gaz üretimi yapılacağını kaydetti.

Çalışmaların ikinci fazında en yüksek üretime çıkılacağının altını çizen Dönmez, "İkinci fazda günlük 40 milyon metreküp üretim hedefliyoruz. 50 milyon metreküpe de çıkabiliriz. 2026-2027'de ülkede kullanılan gazın yüzde 25-30'unu bu sahadan üretmiş olacağız. Başka bir deyişle 25-30 yıl süreyle konutlardaki gazın tamamını Karadeniz'den üretmiş olacağız." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Pakistan'da Türk mezunların kurduğu STK 60 su kuyusu açtı

2022-06-13 13:58 - İslam-Hayat - Şevval 1446

ASKON Genel Başkanı Aydın: Yeni tedbirler enflasyonla mücadelede önleyici olacak

2022-06-10 14:03 - Ekonomi

Bakan Dönmez: Bu gaz hepimizin ve faydasını 84 milyon insanımız hissedecek

2022-06-13 22:35 - Ekonomi

Metalden yaptığı aslan heykeliyle hasta çocuklara destek olacak

2022-06-09 12:04 - Çevre-Hayat

Arnavutluk'tan Ukrayna'ya 1 milyon avroluk yardım

2022-06-10 16:40 - Ekonomi

CANLI: Cumhurbaşkanı Erdoğan: İşte söylüyorum, Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan

2022-06-09 18:06 - Gündem

BBP Genel Başkanı Destici: ABD'nin Türkiye'nin aleyhine yürüttüğü faaliyetlerin farkındayı

2022-06-07 14:34 - Siyaset

ABD İç Güvenlik Bakanlığından 'aşırılıkçı şiddet tehdidi artıyor' uyarısı

2022-06-07 20:59 - Dünya

Dışişleri Bakanlığından İran'daki tren kazasına ilişkin taziye mesajı

2022-06-08 19:07 - Gündem

Fenerbahçe Beko ikinci maçta Anadolu Efes'i ağırlayacak

2022-06-08 22:16 - Spor

İlgili Haberler

Bakan Yumaklı: Ekonominin boykot çağrılarına kurban edilmesi doğru değil

23:47 - Ekonomi

Bu hafta yatırım araçlarının performansı

19:20 - Ekonomi

Borsa günü yükselişle tamamladı

18:50 - Ekonomi

Ticaret Bakanı Bolat, Antalya Diplomasi Forumu kapsamında temaslarda bulundu

20:03 - Ekonomi

Dolar endeksi 3 yılın en düşük seviyesini gördü

19:02 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kehanet -Ülkü Menşure Solak yazdı-

08:18 - En Son Yazılar

Ateistlerin cenaze namazı meselesi!.. Müşrik Müslümanlık!.. -Ali Mevlüt Kaya yazdı-

06:56 - En Son Yazılar

Denizli'de 3,9 büyüklüğünde deprem

05:47 - Gündem

Lübnan Başbakanı Selam'dan "Taif Anlaşması'nın tüm maddelerini uygulama" çağrısı

03:13 - Dünya

ABD'li yargıç, Filistinli aktivist Halil için sınır dışı edilme talebini uygun buldu

01:03 - Dünya