?>

Bakan Bolat, Amerikalı firmaların Türkiye'deki yatırımlarını genişletme isteğine dikkati çekti

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-ABD ilişkilerinin giderek daha fazla ivme kazandığını belirterek, Amerikalı büyük firmaların Türkiye'deki mevcut yatırımlarını genişletme konusunda istekli olduğunu ifade etti.

Ekonomi - 2 saat önce

New York

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-ABD ilişkilerinin giderek daha fazla ivme kazandığını belirterek, Amerikalı büyük firmaların Türkiye'deki mevcut yatırımlarını genişletme konusunda istekli olduğunu ifade etti.

Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a eşlik eden Bolat, ABD'deki temaslarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi'nin (TAİK) organizasyonunda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında Amerikalı ve Türk iş dünyası temsilcileriyle önemli bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirdiklerini anlatan Bolat, toplantının verimli geçtiğini söyledi.

Bolat, önceki toplantılarla kıyaslandığında katılımın daha yüksek olduğunu vurgulayarak, "Cumhurbaşkanımız kendilerini Türkiye'ye doğrudan yatırıma davet etti ve Türk-Amerikan ilişkilerinin geliştirilmesi arzusunu belirtti." diye konuştu.

"OVP'nin başarılı sonuçları Amerikalılarca yakından takip ediliyor"

Türkiye'nin Orta Vadeli Program'ı (OVP) titizlikle uygulayarak elde ettiği makroekonomideki başarılı sonuçların Amerikalılar tarafınca yakından takip edildiğini gözlemlediğini dile getiren Bolat, şöyle devam etti:

"Amerikalı büyük firmalar Türkiye'deki mevcut yatırımlarını genişletme isteklerini açıkça beyan ettiler ve Türkiye ile yatırım, ticaret, iş yapma konusunda çok istekli olduklarını ortaya koydular. Özellikle Uzak Doğu'dan yatırımların Türkiye'ye doğru yönelişinin onlar da farkında ve bu noktada Türkiye'yi önemli bir yatırım, tedarik ve lojistik üssü olarak değerlendirdiklerini ortaya koydular. Hem Türk tarafı hem Amerikan tarafı hem de başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere biz hükümet tarafı bu toplantıdan çok memnun kaldık, çok verimli geçti."

Bolat, iki ülke arasındaki ticaretin daha fazla artırılması noktasında ümitli olduklarına dikkati çekerek, ABD'nin Türkiye'nin ihracatında ikinci büyük pazar konumuna geldiğini, ithalatta da beşinci ortak olduğunu anlattı.

Türkiye-Amerikan ilişkilerinin giderek daha fazla ısındığını ve ivme kazandığını söyleyen Bolat, kendilerinin de artan ticaret ve yatırım ilişkilerinden memnun olduklarını bildirdi.

⁠"Önümüzdeki dönemde ABD'ye ihracatımızı artırma konusunda ümitliyiz"

Bolat, Türk Amerikan ilişkilerinin Kovid-19 salgınından sonra ticaretle hızlandığını belirterek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 33 milyar dolara ulaştığını, bu rakamın bu yıl 35 milyar doları aşmasının beklendiğini aktardı.

Türkiye'nin ABD'ye ihracatında ciddi bir artış olduğunu kaydeden Bolat, ticaret dengesi açısından bu yıl geçen yıla kıyasla Türkiye lehine bir tablo olduğunu ifade etti.

Bolat, söz konusu rakamların daha fazla yükselmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, bunun için küresel büyüme ve ticaretin de hızlanmasının gerektiğine dikkati çekti.

ABD ve Avrupa merkez bankaları başta olmak üzere faiz indirimlerinin başladığı bir döneme girildiğine işaret eden Bolat, şunları kaydetti:

"Bu faiz indirimleri hızlandığı takdirde küresel büyüme ve küresel ticaret oranlarında yukarı doğru ivme bekliyoruz. Bu da bizim ihracatımız için artan bir tempo kazanmamızı sağlayacak, yeni pazar imkanlarını önümüze sunacak. O zaman karşılıklı ticarette önce 40 milyar dolar, sonra 50 milyar dolar ve uzun vadede de 100 milyar dolarlık hedeflere ulaşmak mümkün olacak."

Bolat, ABD ve Avrupa Birliğinin (AB) Çin ürünlerine karşı artan ithalat tedbirlerinin ise Türkiye açısından yeni pazar imkanları meydana getirebileceğini belirterek, "Biz Avrupa pazarlarına 2-3 günde, ABD'ye de deniz yoluyla 20 gün ve hava yoluyla bir günde ürünlerimizi gönderebiliyoruz. Önümüzdeki dönem için ABD'ye yönelik ihracatımızı artırma konusunda ümitliyiz." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İYİ Parti 'Şiddet ve Şiddetle Mücadele Çalıştayı' düzenleyecek

2024-09-17 15:52 - Siyaset

Eskişehir'in "Amazon" kadınları, dragon festivalinde ikinci şampiyonluğu istiyor

2024-09-19 11:32 - Spor

Bakan Bayraktar, Sakaya Gaz Sahası'na yurt dışından ortaklık talepleri geldiğini bildirdi

2024-09-20 23:12 - Gündem

Hizbullah lideri Nasrallah: İsrail’in düzenlediği saldırılar Lübnan halkına karşı bir savaş ilanıdır

2024-09-19 19:22 - Dünya

İsrail’in çağrı cihazlarını patlatması sonucu 9 Lübnanlı can verdi

2024-09-17 19:03 - Dünya

Çin, Fed'in faiz indirimine rağmen gösterge faiz oranlarını sabit tuttu

2024-09-20 17:03 - Ekonomi

Dijital dünyaya doğan "Z kuşağı" iş hayatının kodlarını yeniden yazıyor

2024-09-21 11:42 - Teknoloji

Galatasaray, sahasında Gaziantep FK'yi mağlup etti

2024-09-17 22:18 - Spor

TİKA, Afganistan'da yetimhaneye malzeme desteği yaptı

2024-09-18 15:16 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1446

Rus inşaat sektöründen Azerbaycan'a büyük ilgi

2024-09-18 23:28 - Özel Haber

İlgili Haberler

Rüzgar ve güneşten elektrik üretiminde kurulu güç 30 bin megavatı geçti

13:38 - Ekonomi

THY'den "Pakistan Havayollarının satın alınacağı" iddiasına yalanlama

13:27 - Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığından tahvil ihracı için 4 finans kuruluşuna yetki

13:03 - Ekonomi

Motosiklet satışları yaz aylarını rekorla tamamladı

12:03 - Ekonomi

Japonya Merkez Bankası faiz artırımında acele etmeyecek

11:53 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Araştırmacı Aicha Elbasri'ye göre, BM'nin Gazze'deki başarısızlığı yapısındaki kusurl

14:23 - Dünya

Fransa, Birleşmiş Milletler için reform çağrısı yaptı

14:18 - Dünya

Meriç Ovası'ndaki tarım arazilerini modern sulamaya kavuşturan proje tamamlandı

14:13 - Gündem

Antalya merkezli 30 ilde forex dolandırıcılığı operasyonu

13:58 - Gündem

Kremlin: Orta Doğu’daki durumdan endişeliyiz

13:53 - Dünya