“Bilim ve Robotik şenliği için öğrencilerimiz çok yoğun çalışarak buraya geldi” diyen Bahçeşehir Okulları Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Lüle, “Bu sene 18 ilden 58 proje 22 robotik takım yarışıyor. Bahçeşehir Okulları olarak kodlama ve robotiği ders olarak müfredatına koyan tek kurumuz. Burada gençler çalışırken iş birliği yapma, kendilerini geliştirme, dünya genelinde paylaşma, kendilerini ifade etme ve becerilerini geliştirme çalışmalarını yapıyoruz. Toplamda 500 robotik takımı var bunlardan sadece 22 tanesi burada yarışıyor. Önemli olan öğrencilerimizin bu yarışmaların içinde olup uluslararası yarışmalarda da başarı göstermeleridir. Biz bu başarıyı dünya genelinde robotik takımlarıyla, projeyle, fizik olimpiyatlarıyla elde diyoruz. Aldığımız başarılar bizim için çok büyük bir mutluluk kaynağıdır” dedi.
“GERİ DÖNÜŞÜM ARABASI YAPTIK”
Projeye katılan öğrencilerden Cem Nurlu(16) “ Biz Bilim ve robotik şenliği için Gaziantep’ten geldik. Bizim projemiz, geri dönüşümcü bir robot projesi. Yapımlarda bize verilen belirli görevler var. Projenin amacı, geri dönüşüm arabalarının geliştirilmesi ve bu arabaların farklı bölmelere bölünmesiyle masrafları düşürerek Türkiye’yi geri dönüşüme itme. İnsanların bilinçlerini yükseltmeyi hedefliyoruz. Bahçeşehir Okulları bize bu konuda çok yardımcı oldu. Okullarda projeler için robotik ve inovasyon laboratuvarları açıldı. Bir yıl boyunca hocalarımız destek oldu. Bahçeşehir Okulları yaratıcı proje geliştirme konusunda bizim hep yanımızda yer aldı” şeklinde konuştu.
“ÇOCUĞA YAPILAN YATIRIM EN BÜYÜK YATIRIMDIR”
Yarışmaya Bahçeşehir Okulları Edirne kampüsünden katılan Dide Ece Sezer, “Projede ilk amacımız küçük yaştaki çocuklara oyun ve eğitimle birlikte hazırladığımız geri dönüşüm kutularına uygun çöpleri atarak geri dönüşüm bilinci kazandırmak. Projemiz her zaman yenilenebilir bir proje. Aldığımız sonuç bizi çok mutlu etti. Küçük yaşta eğitim ile çocuğa yapılan yatırım en büyük yatırımdır. Bahçeşehir okulları uygulamalı olarak her etkinliğin içerisinde olmamızı sağladı” açıklamalarında bulundu.
“DÜŞÜK MALİYETLİ, DOĞA DOSTU AMBALAJ YAPTIK”
Bu senin yarışmanın temasının Çöpe çözüm, çöple çözüm olduğunu ve buna uygun proje geliştirdiklerini söyleyen Bahçeşehir Fen Lisesi öğrencisi, Eylül Ilgat Vatan, “ Proje, dünyadaki sorunlardan biri olan ambalaj sorununa çözüm getirmek için yapıldı. Bu ambalajı oluştururken daha önce askeriyede kullanılmış doğa dostu bir karışım kullandık. Yaptığımız ambalajın şuan kullanılan ambalajdan birçok farkı var. UV ışınlarına, kimyasallara, ısıya, suya ve yağa karşı koruyabiliyor. Buda organik atıkla herhangi bir temasında geri dönüştürülmesini sağlıyor. Ayrıca günümüzde buzdolabını kaplamak için kullanılan ambalaj maliyetinden de çok daha düşük bir maliyete sahip” dedi.
Ödül kazanan öğrenciler ve projeleri;
Can ERDOĞAN- Çözüm Pratik Elveda Evrakta Sahtecilik
Berke ALTINIŞIK- Üçgensel Sayılar
Baran HIZYOLU- Alfabemizin Parabollerle Dansı
Bilge Kaan ÜNAL- Üçgene Orta Açtık
Gizem AĞTAŞ - Gizem BAYKAL- Atık yağı sudan ayırmak için atık ipek böceği kozasının absorban olarak kullanımı
İrem Zeynep ALAGÖZ - Çağla DOST- Siyanoakterilerden Bakteriyel Plastik Eldesi
Çağlasu GÜNEŞ - Ülkü UĞURLU- Yer Fıstğı Kabuğundan Kağıt Üretimi
Barış SÖYLEMEZ -Berk DAYANIR- Görüntüleme amaçlı kullanılan manyetik alanın allium test yöntemi ile genotoksik etkisinin araştırılması
Ata Arda AYASLIER - Barış Yoldaş CİNEMRE- Görme Engelliler İçin Hayatı Kolaylaştıran Cihaz
Sudenaz ÇELİK-Erken evre meme kanseri taramasında meme ısısı ve serum
Sinem KOCAMANOĞLU - Aybeniz Yağmur TEMİRTAŞ- Salisik Asit içeren organik atıkların phaeolus vulgaris,cicer arietinum tohum türleri üzerinde gübre olarak değerlendirilmesi, çimlenmeye olan etkilerinin incelenmesi ve karşılaştırılması
Tarık Berdan KÖROĞLU - Yiğitalp BAL- Karbon Yiyen Mantarlardan Hava Filtresi Yapılması
Rüveyda Sude KÖSE - Büşra Zeynep BAYICI- Cornusmas (kızılcık) ' tan diş macunu üretilmesi
Simay LÜLE - Nida ATLI- Bitkilerin Aralarında Haberleşmesinin İncelenmesi
Barış Deniz KAYA - Egemen SALKAYA- Bitkilerin çeşitli kokulara karşı vermiş olduğu tepkilerin ölçümü
Mehmet Ali TURHAN - Yahya Önder KARAGÖZ- Osmanlı Devletinde İlk Siyahi Pilot: Kölelikten Gökyüzüne
Selen GÜR - Kaan ÇINAR - Dile Gelen Edebiyatçılar
Yener TUNA -Masa Oyunu İle Adım Adım Edebiyat
Turgut Enes TURAN - Metkan CANDAR- İngiliz oyunlarına karşı atılan Osmanlı toktı: Patates yüklü gemiler
GÜL KABA-UĞUR GÜLBOY
dikGAZETE.com