?>

Babasının baharat dükkanında alıştığı kokuların elçiliğini yapıyor

Kilis'te babasının dükkanında çocuk yaşlarında aldığı baharat kokularını akademik kariyeriyle birleştiren biyolog Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, yurt dışında Türk baharatını, gastronomisini ve tıbbi aromatik bitkilerini anlatıyor.

Çevre-Hayat - 1 yıl önce

Gaziantep

Prof. Dr. Şekeroğlu, memleketi Kilis'te ilk, orta ve lise eğitiminin arda kalan zamanında baharatçı babası Ömer Şekeroğlu'nun (71) Cumhuriyet Caddesi'ndeki dükkanında çalışarak büyüdü. Şekeroğlu, baharat kokuları ve şifalı bitkileri aşinalığı sebebiyle tercih ettiği Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünden mezun oldu.

Yüksek lisans ve doktorasını tamamlayan Şekeroğlu, baharat ve şifalı bitkilerin arkasından 100'ü aşkın ülke gezerek kongre ve seminerlere katıldı, çok sayıda akademik çalışmaya imza attı.

Şekeroğlu, AA muhabirine, baba mesleğinin eğitime önemli katkısı bulunduğunu, baharat ve kahve üzerine birçok çalışma yürüttüğünü söyledi.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Biyoloji Bölümü Öğretim Üyeliği, Uluğ Bey Yüksek Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, GAÜN Fitoterapi ve Tıbbi-Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Kurucusu ve Müdürü, Tarım ve Orman Bakanlığı kahve ve baharat komisyon başkanlıkları ile birçok dernekte görev aldığını ifade eden Şekeroğlu, şunları kaydetti:

"Ben babamın dükkanı önünde kahve kavururken bugün kahve komisyonu başkanı, değirmende karabiber, kimyon öğütürken baharat komisyonu başkanı, Hindistan cevizi paketlerken Hindistan'a 10 defa gidip Hindistan cevizi ağaçlarında taze Hindistan cevizi yemeyi ve suyunu içmeyi hiç hayal etmemiştim. Kader bugün bizi baharat, kahve ve baharatçılık mesleğiyle akademiyi bir araya getirdiğimizde dünyanın 100 civarındaki ülkesini ziyaret etmek, işin en önemlisi hem Avrupa'da hem de dünyanın farklı yerlerinde Türk baharatını temsil etmek, tanıtmak ve savunma görevini verdi. Önemli ve milli bir görev yapıyoruz. Türk baharatını, gastronomisini ve tıbbi aromatik bitkilerini dünyada tanıtıyoruz, savunuyoruz."

Şekeroğlu, uluslararası birçok akademik çalışma ve araştırma yaparak Türk ürünlerini korumaya çalıştıklarını, küçüklükten gelen tecrübeyle işinin en iyisini yapmaya çalıştığını sözlerine ekledi.

Ömer Şekeroğlu da ilk zamanlarda baba mesleği olan kırtasiye malzemesi sattığını, baharata ilgisi olduğu için 1980 yılında bu işe bir çuval karabiber ve tarçınla başladığını aktardı.

Çeşitli araştırmaların sonucunda işi ilerlettiklerini anlatan Şekeroğlu, Kilis'te baharatta öncülük yaptıklarını ifade etti.

Çocuklarının okuduğunu ancak büyük oğlu Nazım'ın iş yerinde de kendisine destek olduğunu aktaran Şekeroğlu, şehir dışına çıktığında dükkanı ona teslim ettiğini dile getirdi.

Şekeroğlu, oğlunun başarılı olduğunu ifade ederek, "Nazım baharatçılığı seviyordu ama esnaflık ona nasip olmadı. Bu işi sevdiği için doktora yapmaya gittiğinde ona diyorlardı ki 'Bir hoca var ama baharatta biraz zor bir hoca.' 'Olsun.' diyor. Onu kabul ediyor. Çünkü bir ideali var. Baharatçılığı koklamış. O yüzden doktorasını bu konuda yaptı. Gelişmeler şu an da bizi sevindiriyor. Herkes ona gıpta ediyor." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

100 yıllık Cumhuriyet'in mimarı: Atatürk

2023-10-29 11:38 - Gündem

Emine Erdoğan, lider eşleri ve BM Habitat İcra Direktörü Sharif ile görüştü

2023-11-02 18:22 - Gündem

Bakan Uraloğlu: 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden 2,5 milyar araç geçti

2023-10-29 11:53 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu: İstanbul Havalimanı-Kayaşehir metro hattı kesimini Mart 2024'ten önce açacağız

2023-10-30 14:33 - Ekonomi

Cumhuriyet'in 100'üncü yılına özel mektuplar oğullarına 21 yıl sonra ulaştırıldı

2023-10-27 12:28 - Çevre-Hayat

Doğal gazda kasım tarifesinde değişikliğe gidilmedi

2023-11-01 08:12 - Ekonomi

Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun hayatını kaybetti

2023-11-01 09:38 - Gündem

İsrail ile çatışmaların yaşandığı Lübnan'ın güneyinde evlerini terk edenlerin sayısı 29 bine ulaştı

2023-10-27 20:58 - Dünya

Aras Kuş Cenneti'nde 18 yıldır halkalama ve araştırma çalışmaları yürütülüyor

2023-10-30 13:58 - Çevre-Hayat

Uluslararası Af Örgütü Gazze'de savaş suçlarını belgelemenin zorlaştığına dikkati çekti

2023-10-28 16:28 - Dünya

İlgili Haberler

Evinin bahçesinde hobi olarak başladığı çiçekçiliği yaklaşık yarım asırdır sürdürüyor

17:17 - Çevre-Hayat

Yozgatlı girişimci devlet desteğiyle otel açtı

15:28 - Çevre-Hayat

Giresun'da genç imalatçı Karabörk bıçağını geleceğe taşımayı hedefliyor

14:43 - Çevre-Hayat

Didim ve Çeşme'de deniz yaklaşık 300 metre çekildi

14:38 - Çevre-Hayat

Erzurum'da yeni itfaiye erleri mesleğe başlamadan zorlu eğitimlerden geçiriliyor

14:07 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Trump, Ukrayna'dan 500 milyar dolar değerinde nadir toprak elementi istediğini söyledi

19:02 - Dünya

F-35'lerin maliyet hesaplarını şişiren Lockheed Martin, Pentagona yaklaşık 30 milyon dolar ödey

18:57 - Dünya

Muş'ta devlet desteğiyle 20 çiftçiye 1980 kaz dağıtılacak

18:53 - Ekonomi

FETÖ'den soru hırsızlığına ilişkin yeni paylaşımlar

18:18 - Gündem

Şanlıurfa'da sahipsiz köpeğin kadına saldırısının güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı

17:47 - Gündem