?>

Babasından öğrendiği tenekeciliği 55 yıldır devam ettiriyor

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, babasından devraldığı tenekecilik mesleğini sürdüren Bünyamin Tüfekçi (68), 55 yıldır aynı dükkanda saca şekil veriyor.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

Osmaniye

Kadirli şehir merkezinde 80 metrekarelik dükkanında tenekeciliği sürdüren Tüfekçi, el emeğiyle sac işleyerek yaptığı semaver, mangal, soba, soba borusu ve fıçıları satarak geçimini sağlıyor.

Babasının yanında 13 yaşındayken çırak olarak teneke işlemeyi öğrenen Tüfekçi, teknolojinin gelişmesi ve fabrikasyon ürünlere rağbetin artmasıyla gözden düşen mesleğini sağlığı yettiğince yaşatmak istiyor.

Tüfekçi, AA muhabirine, 13 yaşında başladığı baba mesleğini, teknolojinin gelişmesine rağmen geleneksel yöntemlerle devam ettirdiğini söyledi.

Yaptığı işi çok sevdiğini ve yaşamının sonuna kadar devam ettirmek istediğini aktaran Tüfekçi, "İlkokuldan sonra babamın yanında işe başladım. Babamın yanında o zamanlar beraber çalıştığım 4 kişi iş sahibi oldu, dükkan açtı. Babam da bu mesleği devam ettirmemi isterdi. Ankara'ya gittiğinde rahatsızlanınca mesleği devam ettirmek bize kaldı. Biz de bu işi sevdiğimiz için yapmaya başladık." dedi.

Tenekecilik mesleğinin giderek yok olduğunu ve kendisi gibi birkaç kişinin hayatta tutmaya çalıştığını ifade eden Tüfekçi, "Eskiden işçi çoktu. Şimdi ise iş var, işçi yok. Babası çocuğunu getirirdi, 'eti senin kemiği benim' derdi. Mesleği öğrensin, karnı doysun, karnı doyurursan yeterli diyorlardı. Ama şimdi yok. Çalıştıracak kimse bulamıyoruz." ifadelerini kullandı.

Okumakta zorlanan çocukların ailelerine, onları bir mesleğe yönlendirmeleri konusunda tavsiyede bulunan Tüfekçi, "Ailelere tavsiyem, çocuklarına sahip çıksınlar, ilgilensinler. Okumuyorsa en azından bir mesleği sevdirsinler, yönlendirsinler. Kuaförlük, berberlik, kaportacılık veya tornacılık mesleği gibi. Neyi seviyorsa onu yapsınlar. Allah'a şükür baba mesleği ile 2 çocuğumu okuttum, kendilerini kurtardılar. Ama herkesin çocuğu kurtulsun. Boş gezmesinler." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Milli sporcu Erken, buz altı dalış rekoru için Tödürge Gölü'nde antrenman yaptı

2022-02-13 12:36 - Spor

İzmir depreminde yıkılan Yağcıoğlu Apartmanı davasında sona yaklaşıldı

2022-02-16 13:17 - Gündem

Türk savunma sanayisine 'siber güvenlik' görevi

2022-02-11 18:42 - Ekonomi

KKTC Başbakanı Sucuoğlu, hükümet çalışmaları kapsamında partilerle yeniden görüşecek

2022-02-15 23:07 - Dünya

Rus askeri gemisi İstanbul Boğazı'ndan geçti

2022-02-16 07:46 - Gündem

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Kılıçdaroğlu'nun 'elektrik faturas' açıklamasına tepk

2022-02-11 16:42 - Siyaset

Hablemitoğlu suikastının şüphelilerinden 3'ü adliyeye sevk edildi

2022-02-14 12:37 - Gündem

Rusya Suriye’de hipersonik füzelerle donatılmış savaş uçakları konuşlandırdı

2022-02-15 17:04 - Dünya

Babasından öğrendiği tenekeciliği 55 yıldır devam ettiriyor

2022-02-17 14:31 - Çevre-Hayat

Beşiktaşlı golcüler gole hasret kaldı

2022-02-16 11:21 - Spor

İlgili Haberler

Bartın ve Düzce'de şiddetli rüzgar etkili oldu

21:28 - Çevre-Hayat

Ankara'da kar etkili oluyor

19:32 - Çevre-Hayat

Mehmetçik, Kosova'da ilkokul öğrencileri için kütüphane kurdu

17:18 - Çevre-Hayat

Giresun'da 84 yaşındaki kadının böbreğinden 10 santimlik taş çıkarıldı

17:02 - Çevre-Hayat

Çankırı'da keklikler karlı arazide yiyecek ararken görüntülendi

15:38 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Real Madrid ve PSG, Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turuna yükseldi

01:17 - Spor

Mısır'ın idari başkentindeki ikonik kuleye Türk ve Mısır bayrakları yansıtıldı

01:07 - Dünya

İsrail basınına göre, 170 bin asker psikolojik tedavi almak için Savunma Bakanlığına başvurdu

00:57 - Dünya

Sanayi ve ticarete ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

00:43 - Siyaset

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan iftira kampanyalarına ilişkin açıklama

00:38 - Gündem