?>

Baba mirası çalgı yapımına aşklarıyla sahip çıktılar

Bursa'da 2017'de hayatını kaybeden saz imalatçısı Sinan Şahin'in zanaatı, küçük yaşlardan itibaren yetiştirdiği çırağı ve ona aşık olup evlenen kızı tarafından devam ettiriliyor

Kültür Sanat - 4 hafta önce

Bursa

Tahtakale Mahallesi'ndeki Özdiken Pasajı'nda 45 yılı aşkın süre lutiyelik (çalgı onaran veya yapıp satan kişi) yapan Sinan Şahin, mesleğini bir yandan kızı Betül'e öğretirken 1994 yılında henüz 11 yaşında olan Emrah İnanır'ı yanına çırak olarak aldı.

Küçük yaşlardan itibaren atölyede bir arada vakit geçiren ve mesleği öğrenen Betül ile Emrah, zaman içerisinde birbirlerine aşık oldu.

Lisans eğitimlerinde ustalarının yanından ayrılarak üniversitenin çalgı yapımı bölümünden mezun olan ikili, Bursa'ya döndükten sonra bir süre hem ustalarının yanında çalıştı hem de ücretli öğretmenlik yaptı.

Betül ve Emrah, 2012'de evlendikten sonra ustalarından ayrı başka bir atölyede çalışmaya devam etti. Çift, 2017'de baba Sinan Şahin'i kaybetmelerinin ardından onun mirasına maddi ve manevi olarak sahip çıkarak, atölyesini ve tüm ekipmanlarını devraldı.

Baba yadigarı atölyeyi fiziksel koşulların yetersiz kalması nedeniyle kapatmak zorunda kalan çift, Nalbantoğlu Mahallesi'nde açtıkları ve "Miras" adını verdikleri yeni atölyede, Türkiye'nin dört bir yanından gelen siparişler üzerine bağlama başta olmak üzere mızraplı çalgılar üretmeye başladı.

Çalgı tamiratı ve bakımı da yapan İnanır çifti, baba yadigarı mesleği sürdürmenin gururunu yaşıyor.

Aşkları atölyede zımpara yaparken başladı...

İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Çalgı Yapım Bölümü mezunu olan 41 yaşındaki Betül İnanır, babası Sinan Şahin'in Türkiye çapında tanınan bir çalgı yapımcısı olduğunu söyledi.

Kendisinin de küçük yaşlardan itibaren atölyede babasına yardım ettiğini ve meslek öğrendiğini anlatan İnanır, 10-11 yaşlarındayken babasının yanına çırak aldığını belirterek, "Bu çırak şimdi benim eşim. Atölyede oynarken, vakit geçirirken, okul sonrası yaptığımız etkinlik zımpara yapmaktı. Ardından lise eğitimi sonrası böyle bir bölüm olduğunu duyunca dedim 'Evet babamın mesleğini yapabilirim.' Eşim de zaten ustasının yolundan gitmeyi tercih etti." dedi.

Babasının çırağı Emrah'ı iyi yetiştirdiğini ve onu hep övdüğünü belirten İnanır, "Babam, Emrah'ı övdükçe ben kıskanmaya başladım. Aslında benim bu mesleğe ilgim de kıskançlıkla başladı muhtemelen. O yaşlarda bu işe atılmamın ilk sebebi Emrah'ı kıskanmam." diye konuştu.

Emrah ile aşklarının da atölyede zımpara yaparken başladığını dile getiren İnanır, "İkimiz de farklı üniversitelerden, farklı öğretmenlerden, farklı tekniklerle bilgilerimizi evlilikle beraber de birleştirdik." ifadesini kullandı.

Betül İnanır, atölyede kendisinin çalgı restorasyon, bakım, tamirat işlerine baktığını, eşinin ise üretim kısmında yer aldığını anlattı.

Bir oğullarının olduğunu ve onun da bu mesleğe merak duyduğunu dile getiren İnanır, kendisinin de istemesi durumunda bu mirası ona devredeceklerini sözlerine ekledi.

"İnşallah bu miras böyle devam eder gider"

Müzisyen bir ailenin çocuğu olan Ege Üniversitesi mezunu 41 yaşındaki Emrah İnanır da babasının kendisini yakın arkadaşı Sinan Şahin'in yanına çırak verdiğini, 11 yaşından 23 yaşına kadar ustasının yanında çalıştığını söyledi.

Küçük yaşlardayken ustasının kızı Betül ile atölyede sıkça vakit geçirdiklerini belirten Emrah İnanır, şöyle devam etti:

"İlk başlarda birbirimizle zıtlaşıyorduk. Ufakken işte birbirimize terslik yapa yapa derken gönlümüz kaydı. Liseden sonra tamamen bir şeyler hissetmeye başladık ve birbirimize hep yol gösterici olduk. Hayatımızın en önemli, en kötü, en iyi anlarında hep birbirimizin yanındaydık. Belki de bu bizi bağladı ve kopmayacak hale getirdi."

İnanır, ustasının kendisini hep oğlu gibi gördüğünü dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Hayat boyunca çok zorluklarla karşılaştık ancak hiçbir zaman pes etmedik. Hikayemiz gerçekten film olur. Tırnaklarımızla kazıdık. Betül de mesleği devam ettiriyor. Yani atölyenin isminin 'Miras' olmasının sebebi de o zaten. Betül babadan devam ediyor atölyeye. Şimdi de biz oğlumuzun devam etmesini istiyoruz. İnşallah bu miras böyle devam eder gider."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Depremde 11 yakınını kaybeden sanatçı Uğur Aslan, afetzedelere desteğini sürdürüyor

2025-03-14 13:42 - Çevre-Hayat

Türk bilim insanları dünyanın geleceği için çözümleri Antarktika'da aradı

2025-03-12 11:53 - Teknoloji

Bağcılar TEM Otoyolu'nda otomobilin çarptığı motosiklet sürücüsü öldü

2025-03-12 08:14 - Asayiş

Lise öğrencileri yapay zeka destekli görsel ve sesli çeviri uygulaması tasarladı

2025-03-15 11:48 - Teknoloji

Bayraktar AKINCI 100 bin uçuş saatini aştı

2025-03-11 10:38 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Türkiye yükselen gaz üretimiyle Avrupa'da öne çıkıyor

2025-03-15 11:37 - Ekonomi

Ünlü Rus Siyaset Bilimci Markov’dan Türkiye’ye ‘dostane’ uyarı

2025-03-14 20:12 - Özel Haber

Karadeniz'de karların erimesiyle heyelan riski artıyor

2025-03-15 14:12 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Şubatta sıcaklıklar normalin 1,7 derece altında gerçekleşti

2025-03-15 11:43 - Çevre-Hayat

Turistler, Ege adalarındaki sismik hareketlilik nedeniyle Türkiye'ye yöneldi

2025-03-15 11:57 - Ekonomi

İlgili Haberler

Yurt dışına kaçırılan Marcus Aurelius heykeli Türkiye'ye iade edildi

23:08 - Kültür Sanat

Van'da, '3. Akdamar Adası Badem Çiçeği Festivali'nin tanıtımı yapıldı

18:47 - Kültür Sanat

Türk tarihine yön veren isimleri bastonlara nakşetti

11:32 - Kültür Sanat

Gazze'ye destek müzayedesi 18 Nisan'da düzenlenecek

20:28 - Kültür Sanat

Antalya Diplomasi Forumu'nda 'Günümüz Dünyasında Kültürün Rolü: Birleştirici mi Bölücü mü?' başlıklı panel düzenlendi

21:44 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Nijerya'da gıda güvenliği konusunda "ulusal acil durum" ilan edildi

09:18 - Dünya

Tarife restleşmelerinin gölgesindeki küresel piyasalarda gözler Fed Başkanı Powell'da

09:12 - Ekonomi

Ticari ve amatör amaçlı su ürünleri avcılığında kurallar yeniden düzenlendi

09:07 - Ekonomi

Dominik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Abinader: Ülke olarak derin yas içindeyiz

09:03 - Dünya

Nijerya'da Lassa ateşi sebebiyle ölenlerin sayısı 127'ye çıktı

08:57 - Dünya