HALEP - KEMAL KARAGÖZ/HALİT SÜLEYMAN
Suriye'nin Halep kentine bağlı Bab bölgesindeki DEAŞ zulmünden kaçarak, muhaliflerin kontrolündeki çevre köylere sığınan aileler kurdukları derme çatma çadırlarda Bab'ın tamamen kurtulacağı günü bekliyor.
Yanlarına alabildikleri birkaç parça eşya ile daha güvenli olduğuna inandıkları Bab'ın çevre köylerine kaçan çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu pek çok aile çadırlarda zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor.
Çadırlarda kalan yaklaşık bin 500 Suriyeli, kimileri temin ettikleri sobalarla, kimileri de çadırların önünde yaktıkları ateşle ısınmaya çalışıyor. Bu bölgelerde yaşayan Suriyeliler, su ihtiyaçlarını alanlarda kurulan depo veya çeşmelerden sağlıyor. Bazı Suriyelilerin ise çadır yerine binaların bodrumlarında toplu şekilde kaldıkları görülüyor. Çadırlarda yaşayan siviller de en büyük isteklerinin bir an önce Bab'da terk etmek zorunda kaldıkları evlerine dönmek ve yarım kalan hayatlarını devam ettirmek olduğunu söylüyor.
"Köyde Arap-Kürt ayrımı yapmıyoruz"
AA muhabirine konuşan muhaliflerin kontrolündeki Susanbat köyü Muhtarı Ahmed Zeki Bozan, bir Kürt köyü olan Susanbat'a terör örgütü DEAŞ nedeniyle gerek Bab ilçesinden gerekse Kabasin beldesi ve çevresinden kaçan ailelerin geldiğini belirtti.
Kesinlikle Arap-Kürt ayrımı yapmadıklarını ifade eden Bozan, "Her Müslümana kapımız açıktır. Köyümüze yaklaşık 4 bin kişi geldi. Bab ve çevresinden gelen ailelere kapılarımızı açtık. Terör örgütü DEAŞ'tan kaçan ailelere boş olan evlerimizi karşılıksız verdik. Şimdi de bu ailelere maddi ve manevi her türlü yardımda bulunuyoruz. Yerlerinden edilmiş bu ailelerden kira dahi almıyoruz. İhtiyacı olanlara da gereken yardımı yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz.'' dedi.
Bu ailelerin köye geçici süreliğine geldiğini, Bab'ın terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılması halinde yurtlarına, evlerine döneceğini kaydeden Bozan, ailelerin Bab'ın örgütten temizleneceği günü sabırsızlıkla beklediğini anlattı. Bozan, şöyle konuştu:
"Bab DEAŞ'tan kurtarıldıktan sonra evleri yıkılmayan aileler hemen dönecek, evleri yıkılanlar ise bir süre daha burada kalacak. DEAŞ bir terör örgütüdür. Örgüt, köylerimizi ele geçirdiği zaman Türkiye'ye kaçtık. Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında terör örgütü DEAŞ'tan kurtarıldıktan hemen sonra köyümüze döndük.''
"TSK ile ÖSO'nun Bab'ı ele geçirmesi için gece gündüz dua ediyoruz"
Terör örgütü DEAŞ'ın kontrolündeki Bab'a bağlı Tadif köyünden kaçarak Susanbat köyüne sığınan Ali Ebu Muhammed isimli Suriyeli, 3 aile bir evin bodrumunda yaşadıklarını belirtti.
Sahip oldukları her şeyi Tadif'te bırakarak sadece üzerilerindeki kıyafetlerle Sunsabat köyüne geldiklerini dile getiren Muhammed, "Burada bir evin bodrum katında kalıyoruz. Çoluk çocuk hep beraber yatıyoruz. İnşallah gençler, Bab ve çevresini terör örgütü DEAŞ'tan kurtarır biz de bir an önce evlerimize döneriz." dedi.
Tadif köyünde terör örgütü DEAŞ'ın sivillere çok kötü davrandığını vurgulayan Muhammed şunları kaydetti:
''Terör örgütü DEAŞ burada insanlığı öldürdü. Bizi perişan etti. DEAŞ'ın kontrolündeki bölgelerinde her şey çok pahalı. Örgütün kontrolündeki yerlerde yıkım ve ölüm var. Örgüt, Tadif ve çevresinde bize her şeyi çok pahalıya satıyordu. Bir nesli eğitimsiz bırakıp onları adeta idam ettiler. Terör örgütü DEAŞ okuma yazmaya karşı.TSK destekli ÖSO birlikleri inşallah en yakın zamanda Bab'ı alarak bizi sevindirir. Biz TSK ile ÖSO'nun Bab'ı ele geçirmesi için gece gündüz dua ediyoruz."
"Acil olarak ekmeğe ve battaniyeye ihtiyacımız var"
Terör örgütü DEAŞ ile rejim güçleri arasındaki çatışmalar nedeniyle Bab'ın güneyindeki Ebu Taltal köyünden kaçtıklarını anlatan Eyus Hazme isimli kadın da buraya ölümü göze alarak geldiklerini anlattı.
Bir zamanlar ihtiyaç sahiplerine yardım ederken şu an yardıma muhtaç duruma gelmiş olmanın kendilerine çok ağır geldiğini dile getiren Hazme şunları söyledi:
"Çocuklarımızı yanımıza alarak kaçtık. Çocukların üzerinde doğru dürüst elbiseleri yok. Yiyecek ekmeğimiz dahi yok. Burada 32 kişi sadece üzerindeki elbiseleriyle evlerini terk ederek buraya geldi. Acil olarak ekmeğe ve battaniyeye ihtiyacımız var. Bir çadırda 32 kişi kalıyoruz. Arada yardımseverler ekmek dağıtıyor. Bu şekilde yaşamaya çalışıyoruz."
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) Türkiye sınırından Suriye içlerine ilerleyişi yaklaşık 35 kilometre derinliğe ulaşmış bulunuyor. Harekatın başlatıldığı 24 Ağustos 2016'dan bu yana bin 927 kilometrekarelik alan terör örgütleri DEAŞ ve PYD/PKK'dan temizlendi.
dikGAZETE.com