?>

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Kafkasya'da barış ve istikrar istiyoruz

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Biz bu arazileri yeniden kurmak ve soydaşlarımızı vatanlarına döndürmek istiyoruz. Kafkasya'da barış ve istikrar istiyoruz. Bu mümkün ve seçim Ermenistan'ındır." dedi.

Dünya - 1 yıl önce

Bakü

Aliyev, Zengilan'da Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı (UN-HABITAT) ve Azerbaycan Devlet Şehir Planlama ve Mimarlık Komitesince organize edilen 2. Ulusal Şehir Planlama Forumu'nun açılışına katıldı.

Konuşmasında, Ermenistan'ın işgali döneminde Zengilan dahil bölgedeki tüm yerleşim birimlerinin yıkıldığını hatırlatan Aliyev bölgeyi sıfırdan inşa ettiklerini bildirdi.

Aliyev, Azerbaycan topraklarının işgali ile sonrasında AGİT Minsk Grubu'nun başarısız arabuluculuk faaliyetlerinden 2. Karabağ Savaşı'na ve 19 Eylül'de gerçekleştirilen antiterör operasyonuna giden süreçten bahsetti.

Antiterör operasyonunu 24 saatten de az sürdüğünü hatırlatan Aliyev, "Devam etmedik. Çünkü buna niyetimiz de yoktu. Biz nerede istesek orada da durabilirdik. Bunu söylemek o kadar da zor değil. Ama niyetimiz bu değildi. Biz Ermenistan'ın toprak bütünlüğünü tanıyoruz ve bunda samimiyiz. Niyetimiz başka olsaydı 20 Eylül'de operasyon durmazdı. Bunu herkesin bilmesini istiyorum. Bunu Ermenistan yönetimi de bilsin onların arkasında duranlar da. Azerbaycan'a karşı kabul edilemez planlar kuran taraflara şu mesajı gönderiyorum; sabrımızla oynamayın. Sabırlıyız ama kararlıyız. Haklı olduğumuzu ispatlayabiliriz ve bunu yapıyoruz. Bunu güçlü olduğumuzdan değil, adalet bizden yana olduğu için yapıyoruz." dedi.

Aliyev, antiterör operasyonu sonrasında ülkenin egemenliğinin tam sağlandığını vurgulayarak şunları kaydetti:

"Bundan sonra barış anlaşmasını imzalamak daha kolay olacaktır. Sınırların belirlenmesi konusunda da aktif olarak çalışmalı ve uzun süredir devam eden bu çatışmaya son vermeliyiz. Azerbaycan barış istiyor. Biz bu arazileri yeniden kurmak ve soydaşlarımızı vatanlarına döndürmek istiyoruz. Kafkasya'da barış ve istikrar istiyoruz. Bu mümkün ve seçim Ermenistan'ındır."

Karabağ Ermenileriyle entegrasyon görüşmeleri sürüyor

Öte yandan, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Karabağ'daki Ermenilerle temaslardan sorumlu temsilcisi milletvekili Ramin Memmedov'un, Karabağ Ermenilerinin temsilcileri ile Yevlah şehrinde bir araya geldiği bildirildi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı İdaresinden yapılan açıklamada, Memmedov ile Ermeni temsilciler arasındaki görüşmede insani konular, Karabağ'ın Ermeni sakinlerinin Azerbaycan'a yeniden entegrasyonu ve bu bağlamda Azerbaycan hükümetinin sunduğu planın ayrıntılı olarak ele alındığı bildirildi.

Azerbaycan hükümetinin gönderdiği yakıt ve gıda yardımından takdirle bahseden Ermeni temsilciler, bir petrol deposunda çıkan yangının Azerbaycan'ın ilgili kurumlarınca söndürülmesi dolayısıyla teşekkürlerini sundu.

Ermeni temsilciler, bölgede mobil iletişim, televizyon ve radyo hizmetlerinin ilgili devlet kurumlarınca sağlanmasını rica etti.

Memmedov, Karabağ'daki sosyal ve ekonomik sorunların çözümü için kurulan çalışma grubunun 2 Ekim'de Hankendi şehrini ziyaret edeceğini belirtti.

Azerbaycan ordusu, 19 Eylül'de Karabağ'da anayasal düzeni tesis etmek amacıyla antiterör operasyonu başlatmıştı.

Karabağ'daki yasa dışı Ermeni silahlı güçler 24 saat süren operasyon sonrasında silah bırakmıştı.

Azerbaycan, Karabağ Ermenilerinin temsilcilerini entegrasyon konularını görüşmek üzere davet etmişti. Antiterör operasyonu sonrasındaki ilk görüşme 21 Eylül'de Yevlah'ta, ikinci görüşme ise 25 Eylül'de Hocalı'da yapılmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Tarihi ve doğal güzellikleriyle tanınan Alanya dalış turizmiyle de öne çıkıyor

2023-09-25 15:47 - Çevre-Hayat

Rusya Duma Başkanı Volodin: Karabağ Azerbaycan’ın iç meselesi

2023-09-23 22:35 - Özel Haber

Yunanistan kötü hava şartlarının etkisine girdi

2023-09-25 19:18 - Dünya

Türkiye Arıcılık Haritası güncellendi

2023-09-24 13:27 - Ekonomi

Yelkende Funboard Slalom Avrupa Şampiyonası sona erdi

2023-09-26 08:17 - Spor

Sağlık Bakanı Koca'dan MED EU MODEX 2023 Tatbikatı'na ilişkin paylaşım

2023-09-23 23:42 - Sağlık

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Özgür irademizle kurduğumuz devletimizin tanınması gerekiyor

2023-09-25 11:08 - Dünya

Antalya'da yaban keçisi sürüsü görüntülendi

2023-09-27 00:02 - Çevre-Hayat

Kırklareli'nde 40 çiftlikte atık depolama alanı oluşturuldu

2023-09-28 15:17 - Çevre-Hayat

Antalyaspor galibiyet hasretine altıncı haftada son verdi

2023-09-24 11:48 - Spor

İlgili Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İsrail Başbakanı Netanyahu ile telefonda görüştü

01:58 - Dünya

Sisi, Trump ile Filistin için adil bir çözüm planı üzerinde çalışmaya hazır olduğunu söyledi

00:43 - Dünya

ABD'li Senatör, Musk'ın hava trafik güvenliği yorumlarıyla ilgili Senato'da ifade ver

00:38 - Dünya

Arap Birliği Zirvesi'nde "Filistin'de barış gücü konuşlandırılması, İsrail'in Suriye'den çekilmesi" çağrısı yapıldı

23:46 - Dünya

ABD ile Ukrayna arasında nadir toprak elementleri anlaşması bugün imzalanabilir

23:56 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İsrail Başbakanı Netanyahu ile telefonda görüştü

01:58 - Dünya

Şampiyonlar Ligi'nde son 16 heyecanı 4 maçla başladı

01:18 - Spor

Siber Güvenlik Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda

01:02 - Siyaset

Sisi, Trump ile Filistin için adil bir çözüm planı üzerinde çalışmaya hazır olduğunu söyledi

00:43 - Dünya

ABD'li Senatör, Musk'ın hava trafik güvenliği yorumlarıyla ilgili Senato'da ifade ver

00:38 - Dünya