Al Qahirah
Kış aylarında çiçek açan ve turuncu renginden dolayı "portakal nergisi" de denilen aynısefa, Mısırlı çiftçiler tarafından toplanıp kurutulduktan sonra satışa hazır hale getiriliyor.
Aranjmanları süslemek için kullanılan aynısefa çiçeği aynı zamanda ilaç ve kozmetik sektöründe de kullanılıyor.
Mısır'da çoğunlukla Feyyum'da yetiştirilen aynısefa, Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.
Hasat mevsimi sanat festivali gibi
Mısırlı çiftçi Mahmud Salah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aynısefanın hasat mevsiminde tarlaların, turuncunun hakim olduğu festival havasına büründüğünü söyledi.
Salah, "Feyyum'da 40 yılı aşkın süredir yetiştirilen aynısefanın mahsulü buğdaydan daha bol. Toplayan işçilere ve ihracatçılara geçim kaynağı, ülke için de döviz kaynağı oluyor." dedi.
Eylül ve ekim aylarında ekimi yapılan aynısefa bitkisinin hasadının aralıktan mayıs ayı sonuna kadar devam ettiğini ifade eden Salah, çiçeğin, hasat zamanına göre önce bir hafta sonra 10 gün ve daha sonra da 15 gün olmak üzere üç seferde toplandığını ifade etti.
Bir feddan (1 feddan = 4 bin 200 metrekare) araziden 10 ile 15 ton arası ürün aldıklarını aktaran Salah, mahsulün toplanması için 5 ila 12 işçinin çalıştığını söyledi.
Her kademesini besleyen bir geçim zinciri
Ürünün toplandıktan sonra kurutma aşamasına geçildiğini kaydeden Salah, çiçeklerin 15 gün güneş altında bekletildiğini aktardı.
Salah, kurumuş çiçeğin, ihracata hazırlık amacıyla uluslararası teknik standartlara uygun şekilde yabancı maddelerden arındırıldığını dile getirdi.
Mısırlı çiftçi, "İlaç ve kozmetik sektöründe kullanılan aynısefa üretimi, sene içerisinde devam eden bir geçim zinciri oluşturuyor." dedi.
Mısır'da ilaç ve kozmetik sektöründe kullanılan bitkilerin üretimi konusunda Feyyum ilinin öne çıktığı belirtiliyor.
Mısır genelindeki tıbbi ve aromatik bitki üretiminin üçte biri Feyyum'da gerçekleşirken, ürünler Almanya, Fransa ve İtalya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com