?>

Ayayorgi Kilisesi kapılarını yeniden açtı

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce başlatılan restorasyon çalışmaları 3 yılda tamamlanan, Edirnekapı'daki Ayayorgi Kilisesi yeniden ibadete açıldı.

Kültür Sanat - 7 yıl önce

İSTANBUL

Edirnekapı'daki Ayayorgi Kilisesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ibadete açıldı.

Ayayorgi Kilisesi'nin restorasyonunun tamamlanmasının ardından, ilk pazar ayini Fener Rum Patriği Bartholomeos'un katılımıyla gerçekleştirildi. Pazar ayininden sonra kilisenin restorasyonunun tamamlanması dolayısıyla tören düzenlendi.

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, törende, açılışı, birlikte yaşama, hoşgörünün temeli ve temsili olan binlerce eserle örtülü bu coğrafyada, çağın bütün huzursuzluklarına rağmen, aynı kubbe etrafında bir araya gelme vesilesi olarak gördüğünü söyledi.

Değerler sisteminin bir özeti olan vakıf medeniyetinin, pek çok konuda olduğu gibi farklı inanç gruplarının dayanışması noktasında da örnekleri bünyesinde barındırdığını anlatan Ertem, vakıf belgeleri incelendiğinde Abdüsselam Çelebi'nin 1525 tarihli vakfiyesine göre, Edirne'den Belgrad'a uzanan coğrafyada inşa ettiği kervansaraylardan sadece Müslümanların değil, Müslüman olmayan diğer dinlere mensup olmayanların da faydalanmasını arzu ettiğini dile getirdi.

"Bize düşen bu mirasa sahip çıkmak"

Yüzyıllar boyunca büyük bir coğrafyada, vakıf temelleri üzerinde yükselen bir toplumsal huzur ve barış iklimi oluşturan bu anlayışın, bütün insanlığın örnek alması gereken ölçüleri ortaya koyduğunu vurgulayan Ertem, şunları kaydetti:

"Ecdadımızın bizlere emaneti olan vakıflar, aslında bir dünya görüşünün ve derin bir şuurun temsilidir. Bize düşen de bu mirasa sahip çıkmak, bu değerleri ve dünya görüşünü korumak, bu düstur ile vazife yapmaktır. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün görevi, kendisine emanet edilmiş vakıfların, vakfiyeleri doğrultusunda yaşamasını sağlamaktır. Vakıfların sadece Müslüman teba tarafından kurulmadığını, aynı zamanda Osmanlı döneminde Müslüman olmayan dinlere mensup kişiler tarafından da birçok vakfın kurulduğunu, günümüze kadar yaşadığını, şu anda Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde yaşatıldığını ifade etmek istiyorum. Vakıflar Genel Müdürlüğü sadece cami, medrese, mektep restorasyonunun ötesinde, kendisine emanet edilmiş, diğer dinlere mensup bütün vakfiyelerin şartları doğrultusunda hareket etmek zorundadır. Sadece Müslüman vakıfların bıraktığı emanetlerin değil, diğer dinlere mensup vakıfların da bıraktığı emanetleri yerine getirmek gerekiyor."

"Birlikteliğimiz ana birleştirici eksen"

Fener Rum Patriği Bartholomeos da kilisenin Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 4 milyon lira harcanarak, 3 yıl süren kapsamlı çalışmaların ardından kapılarını tekrar açtığını hatırlattı

Tarihi eserleri korumak ve gelecek nesillere aktarmanın medeni bir vazife olduğuna işaret eden Bartholomeos, şöyle konuştu:

"Bu konuda ayrım yapmadan bir kilisenin restorasyonunu gerçekleştirmek üzere inisiyatif gösteren Sayın Cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne sonsuz teşekkürlerimizi sunarız. Özveriyle yürütülen çalışmaların ardından, ayin gerçekleştirdiğimiz bir kilisenin halen mazbut olarak nitelendirilmesi ise yaşadığımız mutluluğu gölgelemektedir. Mazbut kilise ve manastır vakıflarımızın durumunu, ülkesine bağlı Rum Ortodoks cemaatimizin lehine düzeltilmesi arzumuzu yinelerken, bu takdire şayan çalışmada emeği geçen mimar, sanatçı ve sanat tarihi uzmanlarını, mühendis, işçi herkesi ortaya çıkardıkları bu güzel eser için tebrik etmek isteriz. Farklılıklarımızı bir zenginlik olarak ülkemizin ilerlemesi ve vatandaşların idealindeki birlikteliğimizi ise ana birleştirici eksen olarak telakki etmekteyiz."

Bartholomeos, 9. asırdan itibaren İstanbul'un bu tarihi mekanında varlığını devam ettiren kilisenin ve hemen bitişiğindeki Mimar Sinan'ın müstesna eseri olan Mihrimah Sultan Camisi'nin herkese ilham kaynağı olmasını, birlikte var olmanın, yan yana dua etmenin, umut etmenin, çalışmanın ve uygarlığa katkı sunmanın yüceliğine örnek teşkil etmesini temenni etti.

Muhabir: Çiğdem Alyanak

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD medyası 'DEAŞ-PKK/PYD anlaşmasına' sessiz

2017-11-16 14:32 - Dünya

Lübnan Dışişleri Bakanı Bassil Türkiye'ye gelecek

2017-11-16 07:32 - Gündem

'Sancaklı kardeşlerimiz örnek bir toplum olmaya devam edecek'

2017-11-19 04:02 - Gündem

TİM-TEB Girişim Evi, girişimcileri Mobile UP programına bekliyor

2017-11-14 17:00 - Ekonomi

ABD medyası 'DEAŞ-PKK/PYD anlaşmasına' sessiz kaldı

2017-11-16 18:39 - Medya

'Kanlı Tabya' tarihe yolculuk yaptıracak

2017-11-13 19:32 - Çevre-Hayat

'Türkiye bölge için önemli bir ülke'

2017-11-16 18:32 - Dünya

Strese karşı hangi çay iyi gelir? |Strese iyi gelen bitki çayları neler?

2017-11-14 17:32 - Sağlık

Babadan kalma "tahin değirmeni"nin çarkını döndürüyor

2017-11-19 16:11 - Genel

İtalya'da Ventura ile yollar ayrıldı

2017-11-16 01:03 - Spor

İlgili Haberler

Bosna Hersek'teki savaşta yaşanan katliamı anlatan kısa film Oscar adayı oldu

23:36 - Kültür Sanat

Bu yıl 97. defa düzenlenecek Oscar Ödülleri'nin adayları açıklandı

22:15 - Kültür Sanat

Gündelik hayatın stresinden sanatla uzaklaşıyorlar

12:43 - Kültür Sanat

'Hikaye İstanbul'da Geçiyor' sergisi Meşher'de açıldı

10:28 - Kültür Sanat

Tunuslu yönetmen Nacer Khemir, Üsküdar'da sinemaseverlerle buluştu

10:41 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Trabzonsporlu Banza, takımını üst sıralara taşıyacak goller atmak istiyor

14:38 - Spor

DEAŞ’ın yıktığı Musul’da Türk şirketleri kentin onarımı ve kalkınmasında önemli rol oynuyor

14:32 - Dünya

Topuk Yaylası Göleti'nin yüzeyi kısmen buzla kaplandı

14:28 - Gündem

Bursa'da kar payı dolandırıcılığı yapan kuyumcuların 2 bin 565 yıla kadar hapsi istendi

14:08 - Gündem

Türkiye ve Suriye arasındaki ticari ilişkilerde yol haritası belirlendi

14:03 - Ekonomi