?>

Ay yüzeyinde su bulundu

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), ilk defa Ay'ın güneş gören yüzeyinde su bulduklarını açıkladı.

Genel - 4 yıl önce

NEW YORK (AA) - ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından yapılan yazılı açıklamada, ''Kızılötesi Astronomi Stratosfer Gözlemevi, Ay'ın güneşli yüzeyindeki su varlığını ilk kez doğruladı. Bu keşif, suyun ay yüzeyine dağılmış olabileceğini, soğuk ve gölgeli yerlerle sınırlı olmadığını gösteriyor.'' ifadesine yer verildi.

Maryland merkezli Goddard Uzay Uçuş Merkezi çalışanları, Ay yüzeyinde hidroksil (OH) yerine su buzunun (H2O) olduğunu doğruladı. Ekip, suya özgü bir spektral izi tespit etmek ve atmosferden daha net bir görüş elde etmek için bir uçağa monte edilen SOFIA teleskopu aracılığı ile keşiflerini gerçekleştirdi.

Colorado Üniversitesi Astrofizik Profesörü Paul Hayne ve ekibi de NASA'ya ait bir uydu tarafından alınan kamera görüntülerini ve sıcaklık ölçümlerini kullanarak elde ettikleri sonuca göre, buz kütlelerinin yaklaşık 40 bin kilometrekare veya ay yüzeyinin kabaca yüzde 0.1'i oranında yer kapladığını açıkladı.

Hayne, "Daha önce keşfedilmeyen bu buz havuzlarından milyarlarcasını görüyoruz. Bu, buzu daha kolay çıkarmak için bir fırsat sunuyor. Ay'da astronotların ihtiyaç duyacağı şeyler açısından bunun devrim niteliğinde olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Daha önce 26 Ekim'de Ay hakkında "heyecan verici" yeni bir keşfi açıklayacağını duyuran NASA, "Artemis" adlı program çerçevesinde 2024'te Ay yüzeyine bir erkek ve bir kadın astronot göndermeyi planlıyor.

Muhabir: Mücahit Oktay

Haftanın Öne Çıkanları

AA foto muhabiri Şebnem Coşkun'a Uluslararası Andrey Stenin Fotoğraf Yarışmasında birincilik

2020-10-23 14:26 - Medya

İstanbul'da eğitim uçağı düştü

2020-10-22 14:51 - Genel

Rus uzman Lukyanov’dan, "Türkiye'ye karşı Rusya ve Avrupa birleşmeli" önerisine cevap: "Allah korusun!"

2020-10-20 08:42 - Özel Haber

İspanyol meclisi hükümeti düşürme önergesini reddetti

2020-10-22 19:26 - Dünya

Ziraat Türkiye Kupası'nda 3. tur eşleşmeleri belli oldu

2020-10-23 20:00 - Spor

Saray kumaşı 'kutnu' el tezgahlarında geleceğe taşınıyor

2020-10-25 15:36 - Kültür Sanat

TÜBİTAK desteğiyle Antep fıstığı kabuğundan süper kapasitör yapmayı hedefliyor

2020-10-23 15:16 - Teknoloji

KKTC halkı yeni Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'dan umutlu

2020-10-21 15:03 - Genel

Doğru aşılama politikalarıyla dünyada çocuk felci görülme sıklığı yüzde 99,9 azaldı

2020-10-23 22:35 - Genel

DSP Genel Başkanı Aksakal: AB ülkeleri artık KKTC'yi tanımalı

2020-10-20 14:21 - Siyaset

İlgili Haberler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

Fethiye'de kuvvetli rüzgar nedeniyle tekne battı

18:07 - Gündem

USAID'in medya fonlarını kesmesinden BBC de etkilendi

18:07 - Medya

Kabatepe-Gökçeada hattındaki seferler yarın yapılamayacak

18:06 - Gündem

Sırp suç örgütü elebaşının İstanbul'da öldürülmesine ilişkin davada karar

18:05 - Gündem

Meteorolojiden bazı bölgeler için fırtına ve fırtınamsı rüzgar uyarısı

18:04 - Gündem