?>

Avusturya’da camilerin kapatılmasına tepkiler sürüyor

Avusturya'da camilerin kapatılması ve imamların sınır dışı edilmesine tepkiler sürüyor.

Gündem - 7 yıl önce

VİYANA

Avusturya’da çeşitli sivil toplum örgütleri ve dini cemaatlerin temsilcileri ile yazarlar, hükümetin cami kapatma ve imamları sınır dışı etme kararına tepki gösterdi.

Dün, ülkede biri Türklere ait 7 cami radikal düşünceler ve milliyetçi görüşleri yaydığı gerekçesiyle faaliyetlerine son verilirken, özellikle Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Avusturya Türk İslam Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Birliği (ATİB) bünyesindeki görevli imamların yurt dışından finanse edildikleri gerekçesiyle oturum izinlerinin iptal edileceği açıklanmıştı.

Karara, ülkedeki çeşitli sivil toplum örgütleri ve dini cemaatlerin temsilcileri ile yazarların eleştirileri devam ediyor.

ATİB Sözcüsü Yaşar Ersoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetin, kapatma kararlarına ilişkin toplumu tatmin edecek bir bilgi paylaşımı yapmadığını, yeni İslam yasası kapsamında camilerin eksiklerini giderme noktasında uyarılması, çeşitli yaptırımlar uygulanmasını anlaşılır bulduklarını ancak camilerin tamamen kapatılmasının doğru bir tutum olmadığını ifade etti.

Ersoy, 2015 yılında çıkartılan İslam yasası çerçevesinde imamların yurt dışından finanse edilmesinin yasaklandığını hatırlatarak, hükümetin bir geçiş sürecine müsaade etmediğini vurguladı.

Yaşar Ersoy, "Hükümet bu yönde bir karar alabilir ancak şu soruyu sormak gerekiyor, Avusturya’da ilahiyat fakültesi seviyesinde dini eğitim veren bir kurum yok, imamlık eğitimi verecek bir kurum yok, buna yönelikte bir çalışma da söz konusu değil. Böyle bir durumda Avusturya’da yaşayan 100 binlerce Müslüman dini vecibelerini nasıl yerine getirecek.” görüşünü paylaştı.

ATİB olarak hükümete çalışma noktasında çeşitli tekliflerde bulunduklarını ancak olumlu bir geri dönüş olmadığını anlatan Ersoy, “Bugün Avusturya’da imam yetiştirmek istesek buna yönelik bir altyapı mevcut değil.” eleştirisinde bulundu.

Hükümetin, radikalleşme ve aşırıcılıkla mücadele yürütmek istediğini her fırsatta dile getirdiğini anımsatarak, “Radikalleşme ile mücadelenin yolu, 40-50 yıldır Avusturya’da tecrübesi olan ve 100 binden fazla üyesi bulunan, bugüne kadar yaptığı her çalışmayla birlikte yaşamı destekleyen, bu doğrultuda projeler yapan bir derneği kazanmaktansa, onu hedef tahtasına koymak ve kategorize etmek olmamalı.” değerlendirmesini yaptı.

"Hükümet Müslümanlara yönelik kampanya yürütüyor"

Yazar ve gazeteci Wilhelm Langthaler de hükümetin ülkedeki 7 camiyi kapatma kararını kınadığını belirterek, “Hükümet Müslümanlara yönelik yürütülen bir kampanyanın öncülüğünü yapıyor.” diye konuştu.

Langthaler, Başbakan Kurz ve Başbakan Yardımcısının ülkede yaşayan Müslümanlara karşı nefret söylemi içinde olduğunu kaydederek, “Başbakan Kurz ve Başbakan Yardımcısı Heinz-Christian Strache, Avusturya’nın parçası olan bir dini sistemli bir şekilde kötülüyor ve İslam karşıtı kampanya yürütüyor.” ifadelerini kullandı.

Ülkedeki basının Müslümanlara yönelik yürütülen karalama kampanyasında önemli bir rol oynadığına dikkati çeken Langthaler, “Medyanın Müslümanlara yönelik yaptığı haberlerin, hükümetin baskı politikalarına atmosfer oluşturduğu açıkça görülebiliyor.” dedi.

Langthaler, hükümetin aldığı kararların tamamen kabul edilemez olduğunun altını çizerek, demokratik ve din özgürlüğünün uygulandığı bir toplumda yaşamak istediğini anlattı.

Muhabir: Aşkın Kıyağan

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çin'den sonra Tayvanlı heyet de Türk kirazı için geliyor

2018-06-05 14:33 - Ekonomi

Türkiye 560. maçına çıkıyor

2018-06-04 15:46 - Spor

İtalya'da Cumhuriyet Bayramı kutlandı

2018-06-03 00:57 - Genel

Türk Telekom'un yeni genel müdürlük binası açıldı

2018-06-09 19:00 - Genel

Mayısta en fazla reel getiri dolardan

2018-06-08 13:32 - Ekonomi

Umtiti 2023'e kadar Barcelona'da

2018-06-04 01:22 - Spor

'Sincar, Kandil, gerekirse oraya da gireriz'

2018-06-08 18:02 - Siyaset

Soyuz kapsülü dünyaya döndü

2018-06-03 21:02 - Teknoloji

'50 yıl içinde erkeklerin çoğu normal yolla çocuk sahibi olamayabilir'

2018-06-06 16:32 - Sağlık

Esenyurt'ta 'tüp' paniği

2018-06-05 15:32 - Asayiş

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığından sağlık çalışanlarına yönelik açıklamalarda "hassasiyet" çağrısı

22:03 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan The Economist'e tepki

21:12 - Gündem

Türkiye ile Irak'ın, su konusunda işbirliğine yönelik komite toplantısı Bağdat'ta yapıldı

18:08 - Gündem

Kartepe'de hafta sonu yoğunluğu yaşandı

17:17 - Gündem

Türk savunma sanayisi yoğun katılımla IDEX ve NAVDEX 2025'te boy gösterecek

17:03 - Gündem

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor