Avustralya’daki Müslüman kurumlardan Macron’a tepki

Avustralya İslam Konseyleri Federasyonu ve Avustralya Ulusal İmamlar Konseyi, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un İslamiyet'i ve Müslümanları hedef alan açıklamalarına sert tepki gösterdi.

Dünya - 4 yıl önce

Melbourne

Avustralya’da çok sayıda İslami kurumun bağlı olduğu Avustralya İslam Konseyleri Federasyonu (AFIC) ve Avustralya Müftüsü İbrahim Abu Mohamad’in de üyesi olduğu ülke genelindeki yaklaşık 180 imamı temsil eden Avustralya Ulusal İmamlar Konseyinden (ANIC) yapılan açıklamalarda, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un sözleri şiddetle kınanıp reddedildi.

Macron’un başarısız liderliği nedeniyle ülkesindeki insanları birbirine düşürerek yabancı düşmanlığına ve İslamofobi'ye yeşil ışık yaktığını vurgulayan AFIC Başkanı Dr. Rateb Jneid, ‘‘Macron'un kontrolü kaybettiği açık ve istifa etmesi gerekiyor.’’ ifadesini kullandı.

Macron'un Müslümanlar ve İslam hakkında yaptığı son açıklamalardaki bölücü sözlerini şiddetle reddettiklerini ve gelişmelerle ilgili derin endişe duydukları belirtilen ANIC'in açıklamasında ise ‘‘Dünya liderlerinin İslam'a yönelik bu tür yanlış yönlendirilmiş saldırıları, camilere ve Müslümanlara yönelik İslamofobik saldırıların artmasıyla doğrudan ilgili.’’ değerlendirmesi yapıldı.

Fransa Cumhurbaşkanının ifade özgürlüğü konusunda çifte standart uyguladığına dikkatin çekildiği açıklamada ‘‘ANIC, Macron’un Hazreti Muhammed’e hakaret etmenin bir ifade özgürlüğü olduğu yönündeki önerisini şiddetle reddeder. Herhangi bir dini sembole hakaret etmek, başkalarının haklarına saygısızlıktır.’’ denildi.

Fransa'nın acımasız yağma ve katliam geçmişi

Fransa’nın Afrika’daki sömürgeci hamleleri kapsamında sadece Cezayir’de yaklaşık 1, 5 milyon insanı katlettiğini hatırlatan AFIC Başkanı Jneid, ‘‘Fransa'nın acımasız bir yağma ve katliam geçmişi var. Fransa, hazinesini dünyanın en fakir ülkelerindeki insanların ter ve gözyaşlarından yarım trilyon dolar ile doldururken Afrika ülkelerinin zenginliği üzerinden gelişmeye devam ediyor.’’ ifadelerini kullandı.

AFIC’ten Fransız ürünlerinin boykotuna destek

Birçok ülkede hızla yayılan Fransız mallarına karşı boykotu AFIC olarak desteklediklerini belirten Dr. Jneid, ‘‘Ülkelerin liderleri de dahil olmak üzere tüm saygın insanları, Fransa'daki şiddet ve provokasyonları kınamaya, Fransa'nın gerçek demokrasiye dönene, İslamofobi'sini sona erdirene, eski sömürgelerine tam özgürlük verene ve işlerine karışmayı bırakana kadar tüm Fransız ürünlerini boykot etmeye çağırıyoruz.’’ dedi.

Jneid, Macron’un söylemleriyle ülkesinini böldüğünü ancak dünyadaki Müslümanları uyandırdığını vurgulayarak ‘‘Macron'un, söylemleriyle kendi ulusunda yaptığı bölücülük, yüzyıllardır dünyanın farklı ülkelerinde Fransız sömürgeciliğini reddetmek için bekleyen tüm Müslümanları bir araya getirmeyi başardı.’’ ifadelerini kullandı.

Fransa'da 16 Ekim'de Hazreti Muhammed'e hakaret içerikli karikatürleri derste öğrencilerine gösteren bir öğretmenin başının kesilerek öldürülmesi üzerine, Macron büyük bir kısmının İslam'ı ve Müslümanlar'ı hedef alan açıklamaları ile Hazreti Muhammed'e hakaret içerikli karikatürlerin binaların duvarlarına yansıtılması, İslam dünyasında tepki ve protestolarıyla karşılaşmıştı.

Katar, Kuveyt, Cezayir, Sudan, Filistin ve Fas'ın da aralarında bulunduğu birçok ülkede Fransız ürünleri boykot edilmeye başlanmış, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan da söz konusu ülkenin mallarının boykot edilmesi yönünde çağrıda bulunmuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kütahya'daki Boyalı Dağı sonbaharda ayrı bir güzelliğe büründü

2020-10-26 12:36 - Günün Fotoğrafı

Bebek şampuanları ve gargaralar Kovid-19'a karşı koruma sağlayabilir

2020-10-20 19:21 - Sağlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Macron'un tedaviye ihtiyacı var” açıklaması Rusya'da gündem oldu

2020-10-26 07:50 - Medya

Türk AntTeq, Moskova'da premium kompleksi Hide inşa edecek

2020-10-27 07:20 - Özel Haber

Kovid-19'u yenen Uzer: Nefes almak ne büyük bir nimetmiş onu anlamış olduk

2020-10-25 16:39 - Sağlık

Hareketsizlik kolajenin azalmasına neden oluyor

2020-10-24 13:55 - Ekonomi

Enerji alanında düzenlemeler içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

2020-10-22 02:04 - Politika

Belarus'taki protestolarda 523 kişi gözaltına alındı

2020-10-26 15:56 - Dünya

ABD'de seçim harcamaları 10,8 milyar doları bulacak

2020-10-23 14:46 - Dünya

Alaattin Çakıcı’dan CHP’li Belediye’ye ziyaret

2020-10-27 00:06 - Özel Haber

İlgili Haberler

İran'daki cumhurbaşkanlığı seçimini reformist aday Pezeşkiyan yüzde 43,5 ile önde sürdürüyor

10:52 - Dünya

İran'daki cumhurbaşkanlığı seçiminde reformist aday Pezeşkiyan yüzde 43,5 ile önde sürdürüyor

09:37 - Dünya

İran'daki cumhurbaşkanlığı seçiminde reformist aday Pezeşkiyan yüzde 42,3 ile önde

08:48 - Dünya

İsrail'in Gazze'de bir eve düzenlediği saldırıda 2'si çocuk 4 Filistinli öldü

03:28 - Dünya

Trump: Sorun Biden'ın yaşı değil, yetersizliği

00:22 - Dünya

Günün Manşetleri

Konya'da "Başıboş köpek sorununa 'dur' de" etkinliği düzenlendi

10:59 - Gündem

EURO 2024'te İspanya ile Gürcistan, çeyrek final bileti için mücadele edecek

10:58 - Spor

İran'daki cumhurbaşkanlığı seçimini reformist aday Pezeşkiyan yüzde 43,5 ile önde sürdürüyor

10:52 - Dünya

Hakim ve savcı yardımcısı alımına ilişkin mülakat sonuçları açıklandı

10:42 - Gündem

Mersin'de 2 servis aracı ve otomobilin karıştığı kazada 2 kişi öldü, 35 kişi yaralandı

10:37 - Asayiş