?>

Avrupa'da 19 milyon "şüpheli" nitrojen oksit emisyonlu araç trafikte

Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi (The International Council on Clean Transportation, ICCT), Avrupa'daki 19 milyon dizel motorlu aracın "şüpheli" nitrojen oksit (NOx) emisyon seviyelerine sahip olduğunu bildirdi.

Dünya - 2 yıl önce

Berlin

ICCT, Avrupa Birliği Adalet Divanı'nın dizel araçlara yasa dışı yazılım takılmasına ilişkin kararlarının ardından “Dizel araçlarda NOx emisyon seviyelerine ilişkin” yapılan yeni araştırma sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, Avrupa'da Euro 6 emisyon standartlarına sahip dizel araçların yüzde 77'si ve eski Euro 5 araçların yüzde 85'i "şüpheli" NOx emisyon test sonuçlarına sahip.

Rapora göre, araştırma yapılan 1400 testin en az yüzde 40'ında "aşırı" emisyon seviyeleri tespit edildi. Raporda, dizel araçların yaydığı nitrojen oksit miktarları, "yasaklanmış bir cihazın muhtemel kullanımına" işaret ettiği belirtildi.

ICCT raporunda, "şüpheli" nitrojen oksit emisyon seviyelerine sahip 19 milyon aracın şu anda Avrupa Birliği ve İngiltere’de kullanımda olduğu tahminine yer verildi.

200 modelden oluşan 19 milyon şüpheli aracın, çok sayıda üretici tarafından Euro 5 ve Euro 6 standartlarında satıldığı raporda yer aldı.

Dizel skandalı

ABD Çevre Koruma Ajansı 2015 yılınının eylül ayında Volkswagen'in emisyon testlerini manipüle ettiğini ve şirketin dizel araçlarının normal seviyenin 40 kat üzerinde çevreyi kirlettiğini duyurmuştu.

Bünyesinde Volkswagen, Audi, Porsche, Bentley, Lamborghini, Seat, Skoda, Bugatti, Scania ve Man gibi markaları bulunan Volkswagen Grubu, uzun süre dizel emisyonu skandalıyla gündemi meşgul etmiş, ABD ve Alman makamlarına yüksek cezalar öderken milyonlarca aracını geri çağırmak zorunda kalmıştı.

Dünya genelinde yaklaşık 11 milyon dizel motorlu aracın emisyon testlerinde yanıltıcı yazılım kullanıldığını kabul eden Volkswagen, ABD'deki mahkemece yüksek miktarda para cezasına çarptırılmıştı. Konuyla ilgili Almanya'da Braunschweig Savcılığı da şirket hakkında soruşturma başlatmıştı.

Daimler, Fiat-Chrysler ve PSA (yeni Stellantis) ve Renault gibi diğer otomobil üreticileri de benzer suçlamalarla karşı karşıya kalmıştı.

Emisyon testini manipüle eden yazılımlar, Aralık 2020'de Avrupa Birliği Adalet Divanı tarafından yasa dışı ilan edildi.

Divan, AB vatandaşlarının emisyon değerleri yasa dışı manipüle edilmiş motorlu taşıt üreticilerine aracın satın alındığı ülkede dava açabileceğine hükmetmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Malatya'ya depremin ikinci günü gelen gönüllü sağlıkçılar afetzedelerin yaralarını sarıyor

2023-03-21 13:08 - Sağlık

Küçük hafızlar, depremzedeler için Ramazanda Kur'an-ı Kerim okuyacak

2023-03-23 01:07 - İslam-Hayat - Şaban 1446

Ramazan karşılama etkinliğinde çocuklar sevindirildi

2023-03-22 18:07 - İslam-Hayat - Şaban 1446

Adıyaman'da selin ardından başlatılan aramada bir çocuğun cansız bedenine ulaşıldı

2023-03-20 21:03 - Asayiş

Piiz grubunun üyesini yaralayan sanığın 13 yıl 6 aya kadar hapsi istendi

2023-03-16 16:19 - Gündem

Ramazan ayı Orta Asya ve Kafkasya'da yarın başlayacak

2023-03-22 15:53 - Gündem

Anket: Fransızların yüzde 71'i hükümetin istifasını istiyor

2023-03-17 14:15 - Dünya

Doktor çift 16 yıldır hem hayatı hem akademik tecrübelerini paylaşıyor

2023-03-17 17:28 - Çevre-Hayat

Jandarma baba oğul Hatay'da depremzedelere hizmet etmenin gururunu yaşadı

2023-03-18 11:53 - Çevre-Hayat

İskenderun'da hasar tespit çalışmaları tamamlandı

2023-03-21 13:07 - Gündem

İlgili Haberler

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:18 - Dünya

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Günün Manşetleri

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:18 - Dünya

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya