Türkiye'de kiraz hasadının en geç yapıldığı Torosların eteklerinde bulunan Hadim ve Taşkent ilçelerindeki son turfanda kirazın yüzde 90'ı, Rusya, Almanya ve İngiltere başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.
Yüksek rakımda üretilen, kalitesi ve tadıyla yurt dışında "Türk Kirazı" olarak bilinen Napolyon cinsi Hadim kirazının hasadı tamamlandı. Bu yıl rekoltenin 16 bin ton civarında olduğu kirazın, yurt dışı yolcuğu sürüyor.
Hadim İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erol İşcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede 39 bin dekar alanda kiraz üretiminin gerçekleştirildiğini söyledi.
Bu yıl 1 Temmuz'da başlayan hasadın birkaç gün önce tamamlandığını belirten İşcan, "Ülkenin son kirazı burada toplanıyor. Yurt dışında 'Türk kirazı' olarak bilinen ürünümüz, Almanya başta olmak üzere Avrupa'da birçok ülkeye gönderiliyor. Bu yıl Çin'e de başladı. Ayrıca Rusya krizinden dolayı bu sene başta Irak olmak üzere en fazla Ortadoğu'ya ihracat yapıldı." diye konuştu.
Kendine has özellikleri var
İşcan, Hadim kirazının kendine has özellikleri olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Bunların başında rakım özelliği geliyor. Yükseklik çok önemli bir etken. Bölgede yaklaşık 2 bin metreye kadar kiraz yetiştiriliyor. En çok bin 800 metrede bahçemiz var. Güneş avantajı da var tabi. Güneş ışığı aromayı çok etkiliyor. Gündüz gece sıcaklık farkının yüksek olması da aromayı çok etkiliyor. Kirazımızın bu gibi avantajları var. Rekolte geçen yıldan çok yüksek. Geçen yıl 10 bin tonda kalmıştı. Bu yıl 15, 16 bin tonları buldu. Beklentiyi karşıladı. Fiyatlar da çok düşük değil. Fiyatlar, kirazın kalitesine göre 4, 7, 8 lira arasında değişiyor."
dikGAZETE.com