?>

Avrupa Rohingya Konseyinden, Nobel ödüllü Su Çii'ye 'Rohingya' tepkisi

Avrupa Rohingya Konseyi (ERC), Gambiya'nın, Myanmar'a karşı UAD'da açtığı davada, Myanmar devletini temsil eden Nobel ödüllü Aung San Suu Çii'nin, "Rohingya" kelimesini kullanmamasını kınadı.

Dünya - 5 yıl önce

Lahey

Avrupa Rohingya Konseyi (ERC), Gambiya'nın, "Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın soruşturulması" için Myanmar'a karşı Uluslararası Adalet Divanında (UAD) açtığı davada, Myanmar devletini temsil eden Nobel ödüllü Aung San Suu Çii'nin, "Rohingya" kelimesini kullanmamasını kınadı.

ERC tarafından, 10-12 Aralık'ta gerçekleştirilen ve Myanmar'ın Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırım işleyerek 1948 tarihli Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiğine ilişkin davada tedbir taleplerinin görüşüldüğü duruşmalarla ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, adalet ve hesap verilebilirlik adına ikna edici bir savunma ortaya koyamayan Suu Çii'nin, Arakanlı Müslümanlara yönelik işlenen soykırımda rolü olan Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing ve diğer askerleri korumaya çalıştığı belirtildi. Açıklamada, Gambiya'nın, "Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın soruşturulması" için Myanmar'a karşı UAD'da açtığı davada, Myanmar devletini temsil eden Nobel ödüllü Aung San Suu Çii'nin, "Rohingya" kelimesini kullanmamasının kınandığı ifade edildi.

Bir milyondan fazla Arakanlı Müslümanı ağırlayan Bangladeş'e ve Lahey'de yapılan "Büyük Rohingya Dayanışma Gösterileri"ne katılan ve destek açıklamalarında bulunan Myanmar'ın diğer etnik gruplarına teşekkür edilen açıklamada, başta AB üyesi ülkeler olmak üzere tüm ülkeler Myanmar'a karşı başlatılan adalet mücadelesine destek vermeye davet edildi.

Gambiya, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) adına, 11 Kasım'da Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın soruşturulması için UAD'ye başvurmuştu.

Diğer yandan, Lahey'de bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcılık Ofisi, Myanmar'ın işlediği insanlığa karşı suçlarla ilgili geçen yıl başlatılan ön incelemenin tamamlandığını ve 14 Kasım'da ön inceleme dairesinin verdiği kararın akabinde soruşturmaya başlandığını duyurmuştu.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Arakan'da 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

BM'ye göre, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı.

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Van ve Batman'da 4 belediyeye görevlendirme

2019-12-07 14:12 - Gündem

Borussia Mönchengladbach Bayern Münih'i son dakika golüyle devirdi

2019-12-07 23:32 - Gündem

Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi: Reçak, Sırbistan'ın Kosova'da işlediği katliamların doruk noktası

2019-12-11 00:51 - Gündem

Azerbaycan gazının Avrupa bağlantısı TAP'ta sona yaklaşıldı

2019-12-09 14:52 - Ekonomi

Kadın güreşçiler olimpiyatlarda madalya alarak tarih yazmak istiyor

2019-12-08 16:13 - Spor

Hindistan'dan Müslüman karşıtı vatandaşlık yasası adımı

2019-12-10 17:46 - Genel

OPEC toplantısında Suudiler şaşırttı, Ruslar kazandı

2019-12-09 15:29 - Ekonomi

Liverpool Klopp'un sözleşmesini 2024'e kadar uzattı

2019-12-13 18:24 - Spor

Bakan Çavuşoğlu: Afganların liderliğinde kalıcı ve onurlu bir barışı hepimiz destekliyoruz

2019-12-09 20:51 - Siyaset

Mustafa Denizli İran ekibi Traktör'den ayrıldı

2019-12-07 16:52 - Spor

İlgili Haberler

Coca Cola, Trump'ın tarife artırımının ardından plastik kullanımını yaygınlaştırabileceğini duy

12:22 - Dünya

Beyaz Saray, Trump'ın dış yardımlarını durdurduğu USAID'in başmüfettişini işten çıkardı

12:13 - Dünya

Trump'un açıklamaları sonrası Ukrayna madenlerinin durumu mercek altında

12:08 - Dünya

Trump'la ilişkiler, Kanada'da baharda yapılması planlanan federal seçimleri şekillendirece

12:02 - Dünya

Kanada uyuşturucuyla mücadele için "Fentanil Çarı" atadı

11:27 - Dünya

Günün Manşetleri

Süper Lig takımları, 58 transferin 33'ünü yurt dışından yaptı

12:32 - Spor

Yurdun çeşitli bölgelerinde kar yağışı etkili oluyor

12:28 - Gündem

Coca Cola, Trump'ın tarife artırımının ardından plastik kullanımını yaygınlaştırabileceğini duy

12:22 - Dünya

A Milli Kadın Futbol Takımı'nın aday kadrosu açıklandı

12:18 - Spor

Beyaz Saray, Trump'ın dış yardımlarını durdurduğu USAID'in başmüfettişini işten çıkardı

12:13 - Dünya