?>

Avrupa'nın yeni mülteci krizi

Avrupa'ya Doğu Akdeniz'den 2015'te yaşanan sığınmacı akınının yarattığı krizin Türkiye ile imzalanan sığınmacı anlaşmasıyla kontrol altına alınmasının ardından şimdi de Afrika'dan İtalya'ya gelen mülteciler Avrupa'yı yeniden zora sokuyor. - Anadolu Ajansı

Dünya - 7 yıl önce

BRÜKSEL-Şerife Çetin

AA muhabirine konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Avrupa Politikalar Merkezinin göç politikalarına ilişkin kıdemli danışmanı Yves Pascouau, 2016'da yeni bir mülteci rotasının açılmaya başladığını gördüklerini söyledi.

Pascouau, "Yoğunluklu olarak Sahraaltı Afrika kökenli mülteciler merkez Akdeniz yolunu kullanarak İtalya'ya ulaşmaya başladı." dedi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun ocak ayında yayımladığı "Merkez Akdeniz Rotasındaki Mülteciler" raporunda da Doğu Akdeniz rotasındaki mülteci akınının kontrol altına alındığı, yeni bir rota olarak merkez Akdeniz rotasının oluştuğu bildirildi.

Rapora göre, 2016'da merkez Akdeniz rotasından 181 bin kişi İtalya'ya ulaştı, aynı zamanda denizde hayatını kaybeden mülteci sayısı 4 bin 500 ile rekor seviyeye çıktı. İtalya'da, 2016'da bir önceki yıla kıyasla mülteci sayısında yüzde 18 artış olurken, mültecilerin çoğunlukla Sahraaltı Afrika'dan geldiği görüldü.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, sadece 2017'de 83 bin 650 mülteci denizyoluyla İtalya'ya ulaştı. Aynı dönemde yaklaşık 2 bin kişi açık sularda hayatını kaybetti. BM Mülteciler Yüksek Temsilcisi Filippo Grandi, İtalya'daki durumu "yayılmakta olan bir trajedi" olarak niteledi.

İtalya'dan AB tehdidi

İtalya, ülkesine gelen mülteci akınının "sürdürülebilir" olmadığını, AB önlem almazsa mültecileri getiren kurtarma botlarına limanlarını kapatacağını açıkladı.

İtalyan Il Messaggero gazetesine konuşan İtalya İçişleri Bakanı Marco Minniti, "Eğer mültecilerin getirilebildiği tek limanlar İtalyan limanları ise o zaman ciddi bir sorun var. Büyük baskı altındayız." ifadesini kullandı.

Bunun üzerine AB bakanları acil toplantı düzenleyerek kurtarma botlarının başka ülkelere yönlendirilmesi için Paris'te görüşmeler yürüttü.

AB Komisyonu da geçen hafta sığınmacı yükünün sadece İtalya'nın omzuna yüklenmemesi gerektiğini belirterek Eylem Planı sundu. Eylem Planı'nda AB'nin 80 milyon avrodan fazla bütçe ayırarak, İtalya ve Libya yönetimi arasında, göçü engelleyici ve dönüşleri güvenli hale getirici projeleri hayata geçireceği bildirildi.

"AB net politika üretemedi"

Doğu Akdeniz'den 2015'te gelen mülteci sorunuyla nasıl başa çıkacağını bilemeyen AB'nin, İtalya bağlamında aldığı kararların da konuya kapsamlı çözüm sunamayacağı düşünülüyor.

Pascouau, "AB mülteci krizi karşısında yoğun baskı altında kaldı. Bu nedenle soruna 'acil durum' altında çözüm bulmaya çalıştılar. Bu da AB ve üye ülkelerin mülteci akınıyla baş etmeleri için net bir politika oluşturmasına engel oldu. AB mülteci sorununa ilişkin politika üretmiyor, tepki vermeye devam ediyor." açıklamasında bulundu.

Gelinen noktada AB ve üye ülkelerin sorunu çözmek için tam kapsamlı ve tüm bölgeye yönelik politika üretemediğini söyleyen Pascouau, "Bazı sonuçlar elde edildiğini söyleyebiliriz ama bu sonuçlar tepki sonucu oluşmuş ve genel bir politikaya bağlı sonuçlar değil." diye konuştu.

Pascouau, mülteciler konusunda AB ile üye ülkelerin iki konuda mutabık kaldığını, bunların dış sınırların denetimi ve yasa dışı göçmenlerin ülkelerine geri gönderilmesi olduğunu bildirdi.

"AB'nin 160 bin mülteciyi yeniden yerleştirmesi mümkün değil"

Diğer taraftan AB Komisyonunun Yunanistan ve İtalya'daki mültecilerin kota sistemiyle Avrupa'ya yerleştirilmesi kararının da büyük ölçüde başarısız olduğu görülüyor.

Nisan ayında bu konuya ilişkin yayınlanan raporda, AB Komisyonunun Eylül 2017'ye kadar İtalya ve Yunanistan'dan toplam 160 bin sığınmacının diğer AB ülkelerine yerleştirilmesi kararına rağmen nisan ayında sadece 16 bin civarında sığınmacının çeşitli üye ülkelere yerleştirildiği kaydedilmişti.

Pascaou, bu duruma ilişkin olarak, "AB, 160 bin mültecinin yeniden yerleştirilmesi hedefini hiçbir zaman gerçekleştiremeyecek." yorumununda bulundu.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Adana’da DEAŞ’ın ‘Meydan’ grubuna vurgun: 5 gözaltı

2017-07-13 12:22 - Asayiş

İstanbul'da uyuşturucu operasyonu: 49 kişi gözaltında

2017-07-07 16:22 - Asayiş

Güney Afrika'da Türk madencilik sektörü için fırsatlar var

2017-07-07 16:57 - Dünya

'Yeni darbe girişimini aklından geçiren ölümü göze almıştır'

2017-07-13 00:37 - Gündem

Müslüman olan Çinli Doktor iki bin yıllık Çin tıbbını Türkiye’ye getirdi

2017-07-07 14:22 - Sağlık

Darbecilerin kullandığı tankları durduran Kıntaş: Darbe yapacaklar bir değil, bin kere düşünsün

2017-07-11 17:03 - Genel

15 Temmuz gazisi yaşadıklarını unutamıyor

2017-07-10 14:38 - Genel

Seyyid Salih Geylani dualarla defnedildi

2017-07-07 02:32 - Gündem

Putin'den Erdoğan'a büyük övgü! Sizin sayenizde...

2017-07-09 01:37 - Dünya

Nihal Olçok: 3 günlük bir susma orucuna gireceğim

2017-07-12 01:07 - Genel

İlgili Haberler

İsrail, on binleri hayattan koparırken Gazze'yi hayalet bölgeye çevirdi

12:48 - Dünya

Kuşakları hem birbirine hem ana yurda "melodi"lerle bağlayan dernek

12:32 - Dünya

Hindistan'da sel ve heyelan nedeniyle 10 kişi hayatını kaybetti

12:02 - Dünya

İsrail, hapishaneleri sistematik işkenceyle "cehenneme" dönüştürdü

11:57 - Dünya

İsrail, 7 Ekim ve Gazze saldırılarına ilişkin yalanlarıyla algı operasyonu yürüttü

11:37 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail, on binleri hayattan koparırken Gazze'yi hayalet bölgeye çevirdi

12:48 - Dünya

Türkiye otomotiv endüstrisi en yüksek eylül ihracatına ulaştı

12:37 - Ekonomi

Kuşakları hem birbirine hem ana yurda "melodi"lerle bağlayan dernek

12:32 - Dünya

Koli ve kargo gönderilerinin sayısı 6 ayda 639,2 milyon adede ulaştı

12:27 - Ekonomi

Gaziantep'te Karasu Çayı’nda balık ölümleri ve kötü koku üzerine inceleme başlatıldı

12:23 - Gündem