ANKARA
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile Dışişleri Bakanlığı Resmi Konutu'nda bir araya geldi.
Çavuşoğlu, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, darbe girişiminin ardından açıklamayla Türkiye'ye ve demokrasisine, halkın oyuyla iş başına gelen iktidara ve Cumhurbaşkanına verdiği destekten dolayı Jagland'a teşekkürlerini sundu.
47 ülkenin üye olduğu, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünü savunan ve bu değerler üzerinden kurulan Avrupa Konseyinden de esasen beklentilerinin hep bu yönde olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Bu darbe girişimi tam da Avrupa Konseyinin ve bizlerin bugüne kadar savunageldiği ve etrafında birleştiği değerleri hedef almıştır. Demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünü hedef almıştır." dedi.
"Türkiye'nin reform süreci devam edecektir"
Bu süreçte Konsey ile yakın işbirliğinde olduklarını anlatan Çavuşoğlu, darbe girişiminden sonra OHAL ilan edildiğini, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 15. maddesine bazı kısıtlamalar getirildiğini ancak bunun, İnsan Hakları Mahkemesinin Türkiye üzerindeki rolünü kesinlikle kısıtlamadığını söyledi.
Bu durumu Avrupa Konseyine bildirdiklerini, Türkiye'de atılan adımlar konusunda biz bilgilendirmeyi düzenli şekilde yapacaklarını ifade eden Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
"Amacımız bu darbe girişimi içinde olanların hukuk çerçevesinde cezalandırılması ve Türkiye'nin bir daha böyle tehditlerle, sadece Türkiye'nin değil, Türk demokrasinin karşı karşıya kalmaması, sivil demokrasiyi ve demokratik kurumları Türkiye'de güçlendirmek, insan hakları ve temel hak ve özgürlükleri güçlendirmektir. Bu yönde hükümetimizin adımları da devam edecektir. Türkiye'nin reform süreci de güçlü bir şekilde devam edecektir."
"Objektif ve dengeli olun"
Avrupa'nın bugüne kadarki yaklaşımının son derece negatif olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, "Bugüne kadarki yaklaşımlarıyla Türkiye'deki darbe girişimcilerine destek olmaktadırlar, onları daha da cesaretlendiriyorlar. Dolayısıyla maalesef bugüne kadarki yanlış tutumundan Avrupa Birliği'nin, birçok Avrupa ülkesinin de Avrupa basınının da vazgeçmesi gerekiyor. Biz, 'Bizim tarafımızda olun' demiyoruz. Doğru ne ise o. Objektif ve dengeli olun. Dürüst olalım." diye konuştu.
Jagland: Örgütün gizli ağlarının ortaya çıkarılması gerekiyor
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland ise darbe girişimine karşı hem Avrupa Konseyi hem de şahsı adına Türkiye'ye desteklerini ifade etmek üzere bu ziyaretini gerçekleştirdiğini söyledi.
Uzun süredir FETÖ'nün varlığından haberdar olduklarını ifade eden Jagland, "Bu darbe girişiminin arkasında kimlerin olduğunun ve örgütün gizli ağlarının ortaya çıkarılması gerekiyor. Bu örgütün Türkiye'deki kurum ve kuruluşlara, yargıya, orduya ne derece sızdığını ve demokratik değerlere karşı eylemlerinin ne derece etkili olduğunu Avrupa'nın çok net anlamadığını görüyoruz." dedi.
"Türkiye'nin üyeliği askıya alınırdı"
15 Temmuz gecesi, gece yarısından önce mesaj yayımlayarak darbe girişiminin tamamen kabul edilemez olduğunu açıkça bildirdiğini hatırlatan Jagland, şöyle devam etti:"1980 darbesi neticesinde Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyeliği askıya alınmıştı. Muhtemelen eğer darbeciler başarılı olsaydı benzer bir sonuçla biz yine karşı karşıya kalacaktık. Zira darbecilerin ve darbeyi destekleyen kişilerin iktidarı elinde bulundurduğu bir ülkenin Avrupa Konseyine üye olma şansı yoktur."
Türkiye'nin Avrupa kıtasının tamamı için önemli bir Avrupa ülkesi olduğunu ifade eden Jagland, "İnanıyorum ki Avrupa da Türkiye için önemli. Bu yüzden, Avrupa Konseyi olarak Türkiye'nin bu süreci en iyi şekilde atlatması için elimizden geleni yapmamız çok önemli." dedi.
Muhabir: Sultan Çoğalan-Ayşe Sarıoğlu-Nazlı Yüzbaşıoğlu
dikGAZETE.com