?>

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasından TANAP'a 500 milyon dolarlık kredi

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi için Azerbaycan şirketi Güney Gaz Koridoru AŞ'ye 500 milyon dolarlık finansman sağlanması onaylandı.

Ekonomi - 7 yıl önce

İSTANBUL (AA) - Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Yönetim Kurulunca, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) için Azerbaycan şirketi Güney Gaz Koridoru AŞ'ye (SGC) 500 milyon dolarlık finansman sağlanması onaylandı.

Bankadan yapılan yazılı açıklamada, Hazar Denizi'nden doğalgaz taşıyacak ve Güney Gaz Koridoru'nun en önemli kısmını oluşturan TANAP'ın Avrupa'nın enerji güvenliğini ve kaynak çeşitliliğini sağlayacağı belirtilerek, projenin karbon emisyonlarını azaltma hedeflerini de destekleyeceği vurgulandı.

TANAP'ın Azeri gazını Türkiye üzerinden taşıyacağı aktarılan açıklamada, söz konusu önemli projenin tamamlanması için bankanın yönetim kurulunca SGC'ye 500 milyon dolarlık kredi verilmesinin onaylandığı bildirildi.

40 milyar dolarlık projenin parçası

TANAP'ın önemli bir parçasını oluşturduğu Güney Gaz Koridoru, toplamda 3 bin 500 kilometre uzunluğunda ve 6 ülkeden geçiyor. Toplam maliyeti 40 milyar doları bulacak projenin yaklaşık bin 850 kilometresini TANAP oluşturuyor.

İlk kapasitesi 16 milyar metreküp olarak planlanan TANAP ile 10 milyar metreküp doğalgaz Avrupa'ya, 6 milyar metreküp ise Türkiye'ye taşınacak. TANAP, Yunanistan sınırında Avrupa ayağı olan Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı (TAP) projesine bağlanacak.

Gelecek yıl ortasında tamamlanması planlanan TANAP'ın ardından, TAP'ın da 2020'nin ilk çeyreğinde hazır hale getirilmesi bekleniyor.

TANAP için daha önce Dünya Bankası, Asya Kalkınma Bankası ve Asya Altyapı Yatırım Bankası olmak üzere uluslararası kuruluşlardan yaklaşık 2 milyar dolar finansman onaylanmıştı. Projeye finansman sağlamak için Avrupa Yatırım Bankası (AYB) ile görüşmeler de sürüyor.

Bakan Albayrak'tan yerinde inceleme

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da iki hafta önce TANAP'ın Çanakkale Boğazı denizaltı boru döşeme çalışmalarını yerinde incelemişti.

TANAP'ın Azerbaycan-Türkiye özelinde olmak üzere Avrupa ve doğalgaz arz güvenliği açısından hayati ve tarihi bir proje olduğuna işaret eden Albayrak, "Çalışmalar son hızıyla, son sürat devam ediyor. İnşallah istediğimiz bu planlamayla giderse hesaplanandan daha erken tamamlanacak." ifadesini kullanmıştı.

TANAP'ta Güney Gaz Koridoru'nun yüzde 58, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) yüzde 30 ve BP'nin de yüzde 12'lik hissesi bulunuyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Atatürk Köşkü'ne 9 ayda 235 bin ziyaretçi

2017-10-17 22:07 - Çevre-Hayat

Bütçede en büyük pay yine eğitime ayrıldı

2017-10-16 14:52 - Ekonomi

Kamuya 3 bin 251 personel alınacak

2017-10-16 17:07 - Gündem

Uyuşturucu bağımlısı katil zanlısından şok ifade

2017-10-18 14:47 - Asayiş

Kaymakamı rehin alan sanıklara ağırlaştırılmış müebbet istemi

2017-10-13 01:02 - Gündem

İş adamlarının 'FETÖ'ye himmet' davası başladı

2017-10-16 15:07 - Gündem

Güvenlik güçlerini taşıyan araç ile tır çarpıştı: 4 asker ve 1 korucu yaralandı

2017-10-13 04:02 - Asayiş

Ampute Milli Takımı, Diriliş Ertuğrul Setini ziyaret etti

2017-10-12 20:17 - Magazin

Osmanlıspor'da, Kardemir Karabükspor maçı hazırlıkları

2017-10-18 19:37 - Spor

Isparta'nın köyünden Avrupa ve Ortadoğu'ya domates ihracatı

2017-10-17 14:47 - Ekonomi

İlgili Haberler

Türk zırhlı araçları Estonya'ya güç kattı

22:28 - Ekonomi

New York borsası düşüşle açıldı

17:43 - Ekonomi

Kovid-19 salgınının üzerinden geçen 5 yılda ekonomik ve toplumsal etkiler hala sürüyor

17:02 - Ekonomi

Kruvaziyer yolcu sayısında tüm zamanların şubat ayı rekoru kırıldı

16:58 - Ekonomi

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin açık deniz hidroteknik yapılarında sona gelindi

16:42 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Hollanda'da Müslümanlar ve farklı dini toplulukların temsilcileri iftarda buluştu

23:37 - Dünya

Hollanda Başbakanı Schoof: Avrupa savunmasına daha fazla yatırım yapmalıyız

23:12 - Dünya

Ürdün’deki Türk öğrenciler Maarif Vakfı’nın iftarında buluştu

23:07 - Dünya

Hamas: Gazze'de ateşkes anlaşmasına ilişkin yeni bir müzakere turu başladı

23:03 - Dünya

Trump, Zelenskiy'yi yeniden Beyaz Saray'a davet edeceğini açıkladı

22:57 - Dünya