?>

Avrupa'dan 'vize' için ahlaksız teklif

PKK’dan FETÖ’ye kadar teröre kucak açan Avrupalılar, vize serbestisi için Türkiye’den “terörle mücadele kanununun yumuşatılması” ve “Afrin harekâtının sona erdirilmesi” talebinde bulundu.

Gündem - 7 yıl önce

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Gayrıresmî Dışişleri Bakanları toplantısından skandal bir açıklama geldi. Açıklamayı yapan isim ise Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders’ti... AB Bakanı Ömer Çelik’in de katıldığı AB dışişleri bakanları toplantısı öncesinde Belçikalı Bakan, gündemde olmamasına rağmen, skandal bir teklifte bulundu. AB’nin vize serbestisi için şartları olduğunu belirten Belçikalı Bakan, “Terörle mücadele kanunu yumuşatılmalı, Afrin harekâtı durdurulmalı” dedi.

VİZE İÇİN SKANDAL TALEP Toplantıya girişte gazetecilere açıklama yapan Reynders, Türkiye’ye vize kolaylığı sağlanması için görüşme trafiğinin sürdüğünü ancak bunun için bazı şartlarının bulunduğunu dile getirdi. Belçikalı Bakan, terörle mücadele kanununu hatırlatarak, “Eğer bu kanunu AB değerlerine yaklaştırmak mümkün olursa, o zaman bir miktar ilerleme sağlanması da mümkün olacaktır. Buradaki bağlantı şu; Türkiye’de terör kanunlarında gerçek bir evrim, vize konusunda ilerleme ihtimalini getirir. Kısacası Türkiye terörle mücadele kanununu AB değerleriyle uyumlu hale getirirse, vize kolaylığı konusunda ilerleme sağlanır” dedi.

AFRİN DE MASAYA GELDİ AB dışişleri bakanları, Türkiye’nin Afrin’e düzenlediği operasyonu da görüştü. AB’li bakanlar, vize serbestisi için Afrin operasyonunun durdurulması gerektiği konusunda da görüş bildirdi. Sivil kayıpları olduğu iddiasında bulunan AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “Bu operasyonun amacı DEAŞ’ı yok etmeye yönelik olmalıydı” diyerek âdeta PKK/PYD terör örgütlerini savunan sözler sarf etti. AB Dönem Başkanlığını yürüten Bulgaristan’ın Dışişleri Bakanı Ekaterine Zaharieva ise, Türkiye’nin güvenlik konusundaki endişelerini anladığını belirtti ve “Ancak bizler tabii olarak operasyonda sivil ölümlerinden ve Cenevre sürecinin zorlaşmasından endişe ediyoruz” diyerek Afrin operasyonuna son verilmesini istedi.

BELGELERİ İNCELİYORUZ AB’nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn da, Türkiye’nin gönderdiği belgelerin AB Komisyonu tarafından incelendiğini belirterek, “Türkiye Avrupa’nın kendisi için en güvenilir komşu olduğunu prensipte biliyor ve iyi bir ilişki onların yararına olacaktır” dedi. Türk hükümetinden bazı işaretler geldiğini söyleyen Hahn, ancak hukukun üstünlüğü konusunda durumun hâlâ tatmin edici olmadığını ileri sürdü.

CEVAPLARINI ALDILAR AB’li bakanların bu skandal taleplerine Türkiye’nin ret cevabı ise AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik’ten geldi. Afrin operasyonunun sonuna kadar süreceğini belirten Çelik, terörle mücadele kanununun yumuşatılmasının da sözkonusu olmadığını dile getirdi. Çelik, “Zeytin Dalı Operasyonu kayıtsız şartsız uluslararası hukuka uygun bir operasyondur. Türkiye’nin etrafında bir terör koridoru oluşturulmaya çalışılıyor. Bu terör koridoruna karşı en güçlü şekilde tepki vermemizden daha doğal bir şey yoktur” dedi.

Türkiye Gazetesi

Kaynak: IHA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Nuray Hafiftaş son yolculuğuna uğurlandı

2018-02-15 21:38 - Magazin

Çukur Dizisi İdris Koçovalı Kimdir? Gerçek Adı Ne?

2018-02-13 21:02 - Magazin

Kadir İnanır'ın sağlık durumuna ilişkin açıklama

2018-02-12 21:17 - Magazin

Müzikle terapi için 'Nağmede Şifa' albümü

2018-02-15 18:32 - Kültür Sanat

'Amerika Cerrahi Dergahı şeyhi' "Tosun Baba" vefat etti

2018-02-16 19:07 - Çevre-Hayat

Real Madrid PSG canlı izle Az Tv İdman tv ! Real Madrid PSG maçını hangi kanal canlı veriyor?

2018-02-15 01:32 - Spor

Nuray Hafiftaş, hayata veda etti |Nuray Hafiftaş kimdir? Neden vefat etti

2018-02-14 19:17 - Magazin

Ankara'da uyuşturucu satıcılarına suçüstü

2018-02-13 11:02 - Gündem

Postmodern darbenin izleri hafızalardan silinmedi

2018-02-17 20:08 - Genel

Sakarya'da otomobilin çarptığı yaşlı adam canından oldu

2018-02-13 03:02 - Asayiş

İlgili Haberler

Kapadokya'da sıcak hava balonunun sepetinin otomobile çarptığı anlar kamerada

19:58 - Gündem

"Sivrihisar Hava Gösterileri 2024" başladı

18:47 - Gündem

Mersin Bozyazı'da denizde aynı anda çok sayıda hortum görüntülendi

18:43 - Gündem

Ankara'da bazı yollar yarın trafiğe kapatılacak

18:12 - Gündem

Şırnak'ta yağmurda sığındıkları ağacın yanına yıldırım isabet eden 2 kişi öldü, 6 kişi yaraland

18:08 - Gündem

Günün Manşetleri

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Vatandaşımızın güvenilir gıdaya ulaşması en doğal hakkıdır

20:03 - Ekonomi

Kapadokya'da sıcak hava balonunun sepetinin otomobile çarptığı anlar kamerada

19:58 - Gündem

Fenerbahçe taraftarları İsrail askerlerince öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi için pankart astı

19:17 - Spor

Konya'da gol yok

19:12 - Spor

Husilerin lideri: Birçok ülkede bulunmayan gelişmiş askeri silahlara sahibiz

19:07 - Dünya