?>

AVM'ye bombalı saldırı girişimi davasında karar

Bayrampaşa'daki AVM'de bombalı eylem hazırlığındayken yakalanan DEAŞ'lı 4 teröristin de aralarında bulunduğu 14 sanığın yargılandığı davada, 4 sanık ağırlaştırılmış müebbet ve yirmi birer yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Gündem - 6 yıl önce

İstanbul

Bayrampaşa'daki bir alışveriş merkezinde, 28 Ekim 2017'de bombalı eylem hazırlığındayken yakalanan DEAŞ'lı 4 teröristin de aralarında bulunduğu 7'si tutuklu, 2'si firari 14 sanığın yargılandığı davayı karara bağlayan mahkeme, 4 sanığı "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve yirmi birer yıl hapis cezasına çarptırdı.

İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya 7’si tutuklu 9 sanık ile avukatları katıldı. Duruşmaya, başka suçtan hükümlü bir sanığa ise Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yöntemiyle bağlanıldı.

Duruşmada esasa ilişkin savunması sorulan Almanya doğumlu sanık Can Yenil, Eminönü’nde eylem yapmak isterken Sezgin adlı kişiyle konuştuğunu ve bunun neticesinde eylemden vazgeçtiğini, savcılığın dosyaya hakim olmadığını ve hakkında haketmediği bir cezanın istendiğini savundu.

AVM’de polisten kaçtığı ve yumruk attığının doğru olmadığını savunan sanık Yenil, “Motosikletteki ve dolaplardaki bombaları ben söyleyip polise yardımcı oldum. Eminönü'nde eylem yapmaktan vazgeçmiştim, pişman oldum. Bunu yapacak gücüm yoktu. Bu yüzden aileme kötü davrandım evimi yaktım.” dedi.

Bu sırada tutuklu sanık Hatice Yurdakul, sanık Yenil’e hitaben “köpek” diye bağırdı.

Savunmasına devam eden sanık Yenil, her şeyi düzeltmek için AVM’ye gittiğini, olay sonrası güvenlik kamerası görüntülerinde kendisini izlediğini anlatarak, “Ben oraya bombaları kontrol etmek için değil çıkartmak için gittim. Bir mağazaya girdim, 3 metre hediye kağıdı alıp bombaların üzerini kapadım. Bombayı çıkartmak için ne yapmak gerektiğine bakıyordum. Fırın alıp içine bombaları koyup çıkarmayı düşündüm ve risk aldım. Eylem yapmak isteyen bir kişi polislerin olduğu yere gitmez. Hatice( sanık Yurdakul) çocukları alıp Avusturya’ya gitmek istiyordu. Orada bavul alma fikri oldu. Bombaları bavula koyup güvenlik bakmadan çıkarmayı düşündüm. Bombaları valize koydum, sonra polis geldi. Arabada, bomba, silah, mermi ve bıçak vardı ama vazgeçtim için hiçbirini kullanmadım.” ifadelerini kullandı.

Sanık Yenil, cezasını bu dünyada çekmek istediğini belirterek, “Çok değiştim. Bana, suçum olan şeylerden ceza verilmesini istiyorum. Tahliye istemiyorum. Hapishane benim için güzel, içeride hafız oldum. Ailemi ve çocuklarımı ahiret ateşinden korumak istiyorum. Niyetim budur.” diye konuştu. Bu sırada sanık Hatice Yurdakul, gözyaşları içinde “Senin için güzel, bizim için değil” diye bağırdı.

Sanık Can Yenil dışındaki tüm diğer sanıklar tahliye ve beraat talebinde bulundu.

Karar

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanıklar Can Yenil, Mücahit Şahin, Sezgen Pekdemir ve Hatice Yurdakul’u “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Heyet, bu sanıkları ayrıca “mala zarar vermek”, “6136 sayılı kanuna muhalefet” ve ''tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak” suçlarından yirmi birer yıl hapis cezasına mahkum ederek tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.

Heyet, tutuksuz sanıklar Arzu Kutlu ve Emel Buğa’yı “görevi kötüye kullanmak” suçundan, tutuksuz sanık Mustafa Eren’i ise “ruhsatsız silah bulundurmak” suçundan 1 yıl üçer ay hapse çarptırarak cezalarını erteledi.

Sanık Abdulmenaf Ubin’in “silah ticareti yapma suçuna aracılık etme” suçundan 4 yıl 2 ay, sanık Serdarbek Hojiev’in “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 7 yıl 6 ay hapse mahkum eden heyet, sanıklardan Güven Güler’in “silah ticareti yapma suçuna aracılık etme” suçundan 4 yıl 2 ay, Ferhat Kahraman’ın “silah ticareti yapmak” suçundan 5 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmalarına hükmetti.

Heyet, Güler ve Kahraman’ın başka suçtan tutuklu değillerse tahliyelerini kararlaştırdı.

Sanık Akramjon Kuziboev’in “Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etmek” suçundan beraatine hükmeden heyet, Esenyurt’ta bir adreste meydana gelen patlama olayının anlatımına iddianamede yer verilmişse de olay nedeniyle bahsi geçen adreste bir zarar doğup doğmadığının tespiti ve gereğinin ifası için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Firari 2 sanık hakkındaki dosyanın ise ayrılarak, yeni bir dava üzerinden yargılanmalarının devamına karar verildiği öğrenildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

BDDK’dan manipülatif döviz alımına yönelten bankalara inceleme

2019-03-24 00:37 - Gündem

O taksici Havalimanı Taksiciler Kooperatifi'nden ihraç edildi

2019-03-22 19:32 - Asayiş

Muhsin Yazıcıoğlu ve arkadaşları anıldı

2019-03-24 19:02 - Gündem

Mesut Özil'den 'Hello Brother' mesajı

2019-03-25 20:40 - Medya

ByLock'tan aranan üniversitesi öğrencisine adli kontrol

2019-03-25 20:32 - Asayiş

Seçim takvimi işliyor

2019-03-25 13:30 - Genel

İngiltere'de Brexit oylaması istifa getirdi

2019-03-26 05:02 - Dünya

Ünlü kalpazan çetesine jandarma darbesi

2019-03-26 14:14 - Asayiş

İslami enerji bankası Türkiye'deki projeleri de destekleyecek

2019-03-27 23:57 - Ekonomi

Özhaseki'den 'asfalt seferberliği' sözü

2019-03-22 19:22 - Siyaset

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığından "ölmüş bir vatandaşın taburcu edildiği" iddiasına ilişkin açıklama

02:03 - Gündem

İstanbul merkezli DEAŞ operasyonunda gözaltına alınan 33 şüpheli tutuklandı

01:58 - Gündem

Narin Güran cinayeti davasında sanık Salim Güran'ın avukatından istinaf başvurusu

01:52 - Gündem

AFAD İstanbul İl Müdürü Özener: Bilimin ışığında afetlerle nasıl başa çıkılacağı öğrenilmeli

22:42 - Gündem

Artvin'de çığ düşmesi cep telefonuyla görüntülendi

22:38 - Gündem

Günün Manşetleri

Sağlık Bakanlığından "ölmüş bir vatandaşın taburcu edildiği" iddiasına ilişkin açıklama

02:03 - Gündem

İstanbul merkezli DEAŞ operasyonunda gözaltına alınan 33 şüpheli tutuklandı

01:58 - Gündem

Narin Güran cinayeti davasında sanık Salim Güran'ın avukatından istinaf başvurusu

01:52 - Gündem

ABD, düzensiz göçmenleri engellemek için Meksika sınırına yaklaşık 1500 asker daha gönderecek

01:47 - Dünya

ABD'den İsrail'e 7,4 milyar dolarlık yeni silah satışına onay

01:42 - Dünya