?>

Atık malzemelerden üretilen dev kuklalarla çocuklara çevre bilinci aşılanıyor

Kocaeli Şehir Tiyatrolarınca çevre kirliliğinin bir çocuğun gözünden aktarıldığı kukla müzikali "Çöp Atlas"ı, 13 Kasım'daki ilk gösteriminden bu yana yaklaşık 6 bin kişi izledi.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Kocaeli

Kocaeli Şehir Tiyatrolarınca hazırlanan "Çöp Atlas" isimli müzikal, çevre bilincini atık malzemelerden üretilen dev kuklalarla sahneye taşıyor.

Ekim ayında düzenlenen "Sıfır Atık Festivali" için hazırlanan, yoğun ilgi karşısında repertuvara dahil edilen müzikal şehir genelinde beğeni topladı.

Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde Büyük Sahne'de ilk gösterimi 13 Kasım'da yapılan kukla müzikalini bugüne kadar yaklaşık 6 bin kişi izledi.

Çevre kirliliğinin bir çocuğun gözünden aktarıldığı müzikal, yeni yılda Büyük Sahne'nin yanı sıra Kocaeli Kongre Merkezi ile Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi'nde de izleyicilerle buluşacak.

Dramaturjisini Sevil Koç'un yaptığı, Firuze Engin'in kaleme aldığı oyunu Rumen Kurtev yönetiyor.

Çocukların yanı sıra yetişkinlerden de ilgi gören oyunda, bir çöplükte yaşayan "Mutida" isimli çocuğun gözünden fil, köpek balığı, timsah, maymun, denizanası gibi canlıların büyük boyutta kuklalarının yardımıyla dünyanın nasıl kirletildiği anlatılıyor.

"Çok yoğun bir ilgi var"

Kocaeli Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Aydın Sigalı, AA muhabirine, kuklanın adeta "büyülü bir dünya" olduğunu söyledi.

Bünyelerinde Kukla Atölyesinin yer aldığını aktaran Sigalı, geleneksel kukla tiyatrosu, ipli kuklalar ve el kuklalarının bildikleri bir alan olduğunu ancak 2-3 kişinin oynattığı dev kuklaların kendileri için de yeni olduğunu anlattı.

Sigalı, özellikle çocukları hedefleyen oyun üzerinde konuşurken kukla atölyesinden faydalanılması gerektiğini düşündüklerini, çevre mühendislerinden görüş alıp senaryoyu oluşturduklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Kukla tasarımlarını ülkemizin değerli kukla tasarımcılarına yaptırarak bir kukla oyunu hazırladık. 7'den 70'e herkesin ilgi duyabileceği bir oyun ortaya çıktı. Mekanizmalı, gerçek boyutlarına yakın kuklalarla oynuyoruz. Çevre bilincini, ileri dönüşüm mantığını, bir eşyanın birkaç ömrünün olabileceğini çocuklara aşılamaya çalışıyoruz. Çok güzel sonuçlar aldık hem seyirci hem de biz oynatırken eğleniyoruz. Heyecanla sahneye çıkıyoruz. Çok yoğun bir ilgi var. Seans sayımızı artırdık. Çevre ilçelerden talepler geliyor, onları karşılamaya çalışıyoruz. Başka illerden turne teklifleri var."

Bazı kuklaları birden fazla kişinin oynatmasının zor bir disiplin olduğuna, uyum içerisinde bedeni çok iyi kullanmayı gerektirdiğine değinen Sigalı, "Çok mutluyuz. Kukla dünyasını tekrar hayata geçirmek, sandığı açıp içinden tekrar kuklaların çıkması, tiyatromuza çok iyi geldi. Kente de iyi geldiğini zaten seyirci sayılarından anlıyoruz. Gösterime girdiğinden beri kapalı gişe oynuyor." ifadelerini kullandı.

Sigalı, Türkiye'de çok fazla örneği bulunmayan bir oyun sergilediklerine işaret ederek, "Bize de çok şey katan bir disiplin. Oyuncunun enstrümanı bedenidir, ona hakim olmak zorundadır. Biri seslendirirken, diğeri el hareketlerini o seslendirmeye uygun hale getiriyorsa bu büyük bir çalışma ve özveri gerektiriyor." dedi.

"Kentimizi Ormanya Müzikali ile buluşturmayı hedefliyoruz"

Fil, köpek balığı, timsah, maymun, denizanası, deniz kaplumbağası gibi canlıların büyük boyutta kuklalarının, CD, sıcak su torbası, deniz sosisi, şemsiye gibi malzemelerin atıklarından oluşturulduğuna dikkati çeken Sigalı, bunun hem maliyet açısından avantaj sağladığını hem de oyunun amacına uygun olduğunu belirtti.

Yeni projelerinden bahsen Sigalı, şunları söyledi:

"Kentimizin çok ciddi bir yeşil alanı var, doğayla iç içe bir kent Kocaeli. Bu özelliğinin ön plana çıkarılması gerektiği düşüncesiyle 'Ormanya Müzikali' planlıyoruz. Bu kukla sistemini biraz daha geliştirerek, biraz daha deneyim kazanarak o proje için adım atmak istiyoruz. Önümüzdeki sezon kentimizi Ormanya Müzikali ile buluşturmayı hedefliyoruz. Bu aynı zamanda bir tanıtım oyunu olacak. Ormanya, dünyanın üçüncü, Avrupa'nın en büyük doğal yaşam parkı. Heyecanlıyız, bu projeye yoğunlaştık. Ormanya'da da sahneleyebileceğimiz iki versiyon planlıyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Boşanma aşamasındaki kadının "düğün takıları" talebi reddedildi

2022-12-27 11:28 - Gündem

"Dünyanın En İyi Köyleri" listesine giren Birgi'de sevinç yaşanıyor

2022-12-22 12:22 - Çevre-Hayat

Dünya ikincisi görme engelli judocu Raziye Uluçam, Paris'te kürsüye çıkmak için çalışıyor

2022-12-25 13:03 - Spor

Pele'nin sağlık durumunun kötüye gittiği açıklandı

2022-12-22 12:19 - Spor

ABD Senatosu 1,7 trilyon dolarlık bütçe tasarısını onayladı

2022-12-22 23:22 - Ekonomi

Beyaz Saray: Wagner Rus güvenlik birimlerine rakip bir güç merkezi olarak ortaya çıkıyor

2022-12-22 21:19 - Dünya

"2022 Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası" Prof. Dr. Bilge Yıldız'a verildi

2022-12-28 11:02 - Ekonomi

Ajda Pekkan'dan, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü açıklaması

2022-12-21 22:48 - Magazin

FIFA, Nusret Gökçe'nin Dünya Kupası finalinde sahaya nasıl girdiğini araştırıyor

2022-12-22 23:08 - Magazin

Topraksız sera için geliştirdikleri otomasyonla tarım lisesinde marul yetiştirdiler

2022-12-26 11:56 - Ekonomi

İlgili Haberler

Kars'ta ‘Sarıkamış şehitleri’ için temsili nöbet tutuldu

22:37 - Çevre-Hayat

Palandöken Kayak Merkezi'nde hafta sonu yoğunluğu yaşanıyor

16:33 - Çevre-Hayat

Sarıkamış şehitleri, harekatın 110'uncu yılında anılacak

16:27 - Çevre-Hayat

Ağrı'da sulak alanlar buz tuttu

14:53 - Çevre-Hayat

Kartalkaya'da hafta sonunda kayak keyfi

13:43 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Trump: Putin benimle en kısa zamanda görüşmek istediğini söyledi

23:53 - Dünya

Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş: Öyle böyle maçın sonunda 3 puanla ayrılmak önemliydi

23:42 - Spor

Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi için kuvvetli sağanak uyarısı

23:32 - Gündem

Kars'ta ‘Sarıkamış şehitleri’ için temsili nöbet tutuldu

22:37 - Çevre-Hayat

Gençlik ve Spor Bakanı Bak, Malatya'da gençlerle buluştu

22:32 - Gündem