?>

Ateşle yeniden buluşan atık cam, ustasının elinde süs eşyasına dönüşüyor

Kocaeli ve İstanbul'da denizden çıkarılan, park bahçelerden toplanan şişeleri yeniden işleyerek süs objelerine dönüştüren cam ustası Ahmet Karaahmetoğlu, atıkları kullanarak çevre kirliliği ve atık yönetiminde farkındalık oluşturmayı amaçlıyor

Kültür Sanat - 3 ay önce

Kocaeli

Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı, 54 yaşındaki Karaahmetoğlu, kimi denizin dibinden çıkarılan kimi park ve bahçelerden toplanan veya doğaya gelişi güzel bırakılmış cam şişeleri figürlere dönüştürüyor. "Sıfır atık" hedefiyle camları değerlendiren "Boncuk" lakaplı Karaahmetoğlu, ithal edilen bazı renkteki cam ihtiyacını da bu yolla karşılıyor.

Denizden çıkarılan, üzeri "kekamoz" denilen küçük mikroorganizmalarla kaplı cam şişeler, ustasının elinde biblo, nazar boncuğu, kolye ucu, küpe ve diğer aksesuarlara dönüşerek adeta yeniden hayat buluyor.

Kocaeli ve İstanbul'da çalışmalarını yürüten Karaahmetoğlu, AA muhabirine, 9 yaşında okul çıkışlarında mahallesindeki ustası Sebahattin Dinç'in atölyesinde cam sanatıyla tanıştığını, ateş ve camı çok erken yaşlarda buluşturmaya başladığını söyledi.

"Ahmet" isminin yaygınlığından dolayı çocukluk çağında çevredekilerce kendisine "Boncuk" lakabı verildiğini, yaklaşık 40 yıldır da bu şekilde tanındığını anlatan Karaahmetoğlu, atölyesini işin tüm püf noktalarını öğrenmesinin ardından 31 yıl önce kurduğunu aktardı.

Yeni ustalar yetişmesi için kurslarda eğitim veriyor...

Karaahmetoğlu, üretimin yanı sıra sanatını yurt içinde ve dışında tanıtabilmek için çeşitli etkinliklere katıldığını, üniversitelerde, halk eğitimi merkezlerinde ve belediyelerde açılan kurslarda yeni ustalar yetiştirebilmek, sanatını geleceğe taşıyabilmek için elinden gelen gayreti gösterdiğini ifade etti.

Siparişlerini yetiştirebilmek, sürekli üretim zorunluluğu, bazı renkli camlarda yurt dışına bağımlı olunması ve çevreye olumsuz etkisinden dolayı atık camlara yöneldiğini belirten Karaahmetoğlu, 20 yıldır renkli cam ihtiyacını büyük oranda denizden, parklardan, yol kenarından topladığı şişelerle karşıladığını kaydetti.

Karaahmetoğlu, geri dönüşüm cam kullanmasının hem ekonomik olarak kendisine hem de doğaya katkı sunduğuna işaret ederek, atık camın eritilmesi, birbiriyle kaynaşması, yeniden şekillendirilerek soğutulması aşamalarının titizlik istediğini, aksi taktirde objelerin dayanıksız olacağını dile getirdi.

İnsanların bilinçsiz şekilde cam şişeyi geri dönüşüm kutularına değil de yollara, deniz kenarına, kaya diplerine, boş arazilere atmasının üzücü olduğunu vurgulayan Karaahmetoğlu, sanatı açısından bakıldığında ise ham madde temin etmede sıkıntı yaşamadığını söyledi.

Fabrikada üretildiğini sanıyorlar...

"Boncuk Ahmet", objeleri görenlerin hayret ettiğini ve ürünlerinin fabrikasyon olduğunu düşündüğünü ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Atık camlardan olup olmayacağına dair bilgisi olmadığından, beni sağda solda, etkinlik ve festivallerde gördüğünde, 'Gerçekten bunları bu camlardan mı yapıyorsunuz?' diyen oluyor. Ben de 'İsterseniz bakkala, markete gidin, cam şişede içecek alın, için, bana verin. Şişeden size herhangi bir ürün yapayım.' diyorum.

Mesela kolye, yüzük, küpe, bileklik... Bir vatandaşın bilinçsiz şekilde denize fırlattığı, üzeri midyeleşmiş maden suyu şişesi... Şişenin temiz kısmından kaplumbağa yapacağız, caretta ya da bir yunus, deniz yıldızı veya denizatı yapacağız bunlarla."

Denizden çıkan şişelerden denizde yaşayan canlılara dair figürler ürettiğini anlatan Karaahmetoğlu, "Bu sayede belki insanlar burada merak salar, cam sanatına ilgi duyar. Nasıl balıklar ürüyorsa belki bu sanat da ürer, bizden sonra gelen nesiller ileriye doğru taşımaya devam ederler." ifadesini kullandı.

Karaahmetoğlu, atık camları üretimde kullanarak çevre bilincine dikkati çekmek istediğini belirterek, meslek liselerinde "geri dönüşüm" bölümleri ya da "geri dönüşüm sanat atölyeleri" kurulmasıyla benzer çalışmaların yaygınlaşabileceğini söyledi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Milli futbolcu Abdülkerim Bardakcı: Gruptan lider çıkmak istiyoruz

2024-06-19 18:27 - Spor

Fenerbahçe, Levent Mercan'ı kadrosuna kattı

2024-06-21 14:03 - Spor

A Milli Futbol Takımı'nın tur şansı son maça kaldı

2024-06-22 21:13 - Spor

Sermayeye vergi geliyor, doğrudan vergilerin payı artıyor

2024-06-20 13:02 - Ekonomi

Kırkpınar'da bazı başpehlivanların güreşleri bu yıl erken başlayacak

2024-06-24 12:22 - Spor

'Rakibimiz çok güçlü ve çok iyi oyunculardan kurulu bir takım'

2024-06-21 20:13 - Spor

Sarsılmaz Silah Sanayi, Paris'teki Eurosatory Fuarı'nda ürünlerini sergiliyor

2024-06-19 12:58 - Teknoloji

Hamas lideri Heniyye: Gazze'de ateşkes için taleplerimizi karşılayacak tüm girişimlere açığız

2024-06-22 01:53 - Dünya

İsrail ordusunun alıkoyduğu gazeteci, Filistinlilerin maruz kaldığı işkenceyi anlattı

2024-06-19 23:02 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Kremlin: Putin'in Türkiye'yi ziyaret etme sözü yürürlükte

2024-06-17 18:16 - Özel Haber

İlgili Haberler

21 milyon yıllık ağaç fosilleri, kazı çalışması sonrası ziyarete açılacak

13:18 - Kültür Sanat

Türk dünyasında her bilim dalıyla ilgili terimler tek yazılımda toplanacak

12:52 - Kültür Sanat

Reklamcıların atık malzemelerinden üç boyutlu sanat eserleri üretiyor

12:27 - Kültür Sanat

Atık ahşap parçaları sanat eserlerine dönüştürüyor

12:08 - Kültür Sanat

Tokat'ta topladığı eski eşyaları yaptırdığı odada sergiliyor

15:28 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Lübnan'da İsrail saldırısında öldürülen Hizbullah lideri Nasrallah için 3 gün yas ilan edildi

21:47 - Dünya

İzmir'de apartmanın bahçesine düşen otomobildeki 2 kişi yaralandı

21:42 - Gündem

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan, İsrail'in Hizbullah lideri Nasrallah'ı öldürmesine

21:38 - Dünya

Corendon Alanyaspor, Çaykur Rizespor'u yendi

21:32 - Spor

Galatasaray, Kasımpaşa ile berabere kaldı

21:12 - Spor