?>

Astronotların uzaydaki radyasyondan korunması için akrep derisinden krem üretildi

Uzay görevine gidenlerin sağlıklarını koruması için kullanması gereken ilaçlar üzerine çalışmalar yürüten Prof. Dr. İsmail Tuncer Değim ile öğrencileri,astronotların uzaydaki yüksek oranlı radyasyondan korunması için akrep derisinden krem geliştirdi.

Sağlık - 7 ay önce

İstanbul

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın 19 Ocak'ta uzaya gönderilmesi sonrasında, ülkedeki bilim insanları da uzun süreli uzay görevlerinde astronotların sağlığının korunmasına ilişkin çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Bu kapsamda, hava ve uzay eczacılığı alanında çalışmalar yürüten Prof. Dr. İsmail Tuncer Değim de öğrencileriyle birlikte, astronotların uzayda yüksek oranda bulunan radyasyondan korunmaları amacıyla harekete geçti.

Prof. Dr. Değim ve öğrencileri çalışmaları sonucunda, radyasyonu ve ultraviyole ışığı geçirmediği bilinen akrep derisinden krem üretti. Bu kremle göreve giden astronotların uzay yürüyüşünde özellikle yüz ve ellerinin radyasyonun etkilerinden korunması hedefleniyor.

Uzayda daha fazla radyasyon var

Prof. Dr. İsmail Tuncer Değim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada güneş kremi önemliyken, uzayda ise radyasyon tutucu kremin daha önemli olduğunu söyledi.

Uzaya giden insanların daha fazla radyasyona maruz kaldığını vurgulayan Değim, "Radyasyona en dayanıklı, radyasyondan ölmeyen, zarar görmeyen canlılar akrepler ve kitin tabakası olan diğer böcekler. Akrebin kabuğundan bir merhem geliştirdik, kabuğu toz ederek. Akrepler, o derilerin içindeki hiyalin tabakası nedeniyle radyasyonu kendi bünyelerine almıyorlar. Biz de, uzay görevine çıkan astronotların bu kremi kullanarak daha az radyasyona maruz kalmalarını hedefledik." ifadelerini kullandı.

Değim, akrep derisinin ultraviyole ışığı ve radyasyonu yansıttığını belirterek, "Akrep derisinden hazırladığımız merhemin kullanıldığı bölgede radyasyon ya da ultraviyole ışığı yansımış olacağı için kişi, ultraviyole ışığından ve radyasyondan korunmuş olacak." dedi.

Yapılan çalışmaların, astronotların dünyadakilere göre 10 ila 50 kat daha fazla radyasyona maruz kaldığını gösterdiğini aktaran Değim, bunu azaltmak için kremi geliştirdiklerini dile getirdi.

Değim, bu kremle ilgili patent başvurusu sürecinin de devam ettiğini söyledi.

Uzaya gidenlerin kullanması gereken ilaçlar için çalışmalar yürütülüyor

Prof. Dr. İsmail Tuncer Değim, 2018-2019 yıllarında üniversitede Hava ve Uzay Eczacılığı alanında ders vermeye başladıklarını anlattı.

Bu kapsamda uzaya giden insanların vücudunda ne gibi değişiklikler olduğu, bu kişilerin uzayda hangi ilaca ihtiyacının bulunduğuna ilişkin çalışmalar yaptıklarını aktaran Değim, bu konuda bilgi birikimi oluşmaya başladığını söyledi.

Prof. Dr. Değim, standart dışı olan konuların öğrencileri daha çok meraklandırdığını kaydederek, Alper Gezeravcı'nın uzaya gitmesiyle bu dersin daha da dikkat çektiğini, farklı fakültelerin de bu konuyla rağbet göstermeye başladığını ve konuşma yapmak için davetler aldığını belirtti. Değim, Hava ve Uzay Eczacılığı konusunda ders veren ilk akademisyen olduğunu da dile getirdi.

Bu derste "Uzaya giden insanın hangi ilaç formülasyonlarına ihtiyacı olur?", "Uzayda ilaçların stabilitesi nasıl değişir?" konularının üzerinde durduklarını ifade eden Değim, şöyle devam etti:

"Çünkü uzay aracında ilaçların daha fazla radyasyona, titreşime maruz kalması, basınç değişikliğine uğraması söz konusu. Dolayısıyla, biz eczacılar olarak bunu önceden öngörerek, 'Stabilitelerinde, formülasyonlarında neleri dikkate almalıyız?' bunu veya 'Hangi ilaç formülasyonlarının, hangi ilaç etken maddesine ihtiyacı olur?' onu inceliyoruz. Çünkü uzay aracının içinde inanılmaz bir jiroskopik etki oluyor. O da astronotların, orada bulunan insanların başlarının dönmesine, fizyolojisinin değişmesine neden oluyor."

Astronotların saçlarını yıkaması için boneli kuru şampuan geliştirildi

İnsanların saç yıkama, banyo yapma, diş fırçalama gibi bazı kozmetik ihtiyaçları olduğunu belirten Değim, dünyadakiler gibi uzaya gidenlerin de bunları yapmaya ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Değim, bu kapsamda geliştirdikleri formülasyondan birinin kuru şampuan olduğu kaydederek, "Çünkü uzay aracının içinde de astronotların banyoya, saçlarını yıkamaya ihtiyacı var. Ama dünyadaki kadar bol su kaynağı yok. Dolayısıyla kuru şampuan formülasyonumuz var. Zaten, normalde Eczacılık Mevzuatımızda var bu. Fakat bu uzay görevleri veya gelişen teknolojiyle daha ön plana çıktı. Kuru şampuan toz şeklinde, su kullanmadan kullandığımız bir şampuan." diye konuştu.

Su kaynaklarına ulaşımın zor olması sebebiyle kuru şampuanın afet durumlarında da kullanılabileceğine dikkati çeken Değim, öğrencisi tarafından geliştirilen formül kapsamında hazırlanan ve içinde kuru şampuan bulunan bonenin başa takılarak saçların temizlenebileceğini anlattı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Apple, Meta'nın WhatsApp ve Threads uygulamalarını Çin mağazasından kaldırdı

2024-04-19 17:02 - Medya

Zafer Partili Gencehan Tunay: ‘Kalkınma Yolu’nda Mersin limanı olmazsa aktif hale geçmeyecektir

2024-04-22 23:32 - Özel Haber

Malatya'da çarşı merkezinde inşaatlar yükseliyor

2024-04-21 19:22 - Gündem

Turkcell 30'uncu yılını kutluyor

2024-04-18 14:13 - Ekonomi

Tataristan’ın başkenti Kazan kenti, İslam dünyası ile işbirliğini artırıyor

2024-04-16 17:50 - Özel Haber

ABD Senatosu, İç Güvenlik Bakanı Mayorkas aleyhindeki azil maddelerini reddetti

2024-04-18 00:12 - Dünya

Adana'da yamaç paraşütü yapan iki pilot gökyüzünde tavla oynadı

2024-04-17 11:58 - Çevre-Hayat

Texas'taki robotik dünya şampiyonasında 17 Türk takımı yarışıyor

2024-04-20 06:23 - Teknoloji

"Van Gölü'nün incisi" üreme döneminde güvenlik güçlerine emanet

2024-04-23 11:43 - Çevre-Hayat

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın vefatının üzerinden 31 yıl geçti

2024-04-16 14:17 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

İlgili Haberler

Prematüre doğdu, yenidoğan yoğun bakım doktoru oldu

14:22 - Sağlık

Felçli köpek, kök hücre nakliyle yürümeye başladı

12:37 - Sağlık

Doktor Gülsün, kendisi gibi prematüre doğan bebeklerin hayata tutunması için çabalıyor

12:23 - Sağlık

İkizini kaybeden prematüre bebek, sağlık çalışanlarının çabasıyla hayata tutundu

12:08 - Sağlık

Prematüre bebekleri korumak için "Eve gripli misafir kabul etmeyin" tavsiyesi

11:47 - Sağlık

Günün Manşetleri

İstanbul'un simgeleri Dünya Prematüre Günü dolayısıyla mor renkle ışıklandırıldı

23:58 - Gündem

İsrail'de Ultra Ortodoks Yahudiler zorunlu askerlik karşıtı gösteri düzenledi

23:42 - Dünya

Malatya'da devrilen tır çekicisinin altında kalan polislerden 1'i şehit oldu, 1'i yaralandı

23:13 - Asayiş

Brezilya Devlet Başkanının eşi Rosangela Silva, Elon Musk'a küfretti

23:07 - Dünya

Mersin'de yıldırım düşen binadan kopan beton parçaları kafe ve 2 araca hasar verdi

22:53 - Asayiş