Askeri operasyonlar için örümcek robot geliştirdiler

Kocaeli'de üniversite öğrencileri, zorlu arazi şartlarında gerçekleştirilen askeri operasyonlarda kullanılabilecek 6 bacaklı örümcek robot geliştirdi.

Tarayıcınız video oynatmayı desteklemiyor...

Teknoloji - 6 yıl önce

KOCAELİ

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mekatronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Yiğitcan Öztürk, İsmet Hüsrev Akay, Berkay Mengüş ve Kubilay Özyalçın, Prof. Dr. Zafer Bingül'ün danışmanlığıyla bitirme projeleri kapsamında robotik sistemler üzerine çalışma yürüttü.

Proje sonunda, askeri alanda kullanılabilecek örümcek robot sistem tasarımı ve modellemesi gerçekleştirildi. Zorlu arazi şartlarına göre tasarlanan robot, 26 farklı eklemi değişik konumlarda hareket ettirebiliyor.

Yerli olarak tasarlanıp geliştirilen robot, aşağı ve yukarı eksenli hareketlerde gövdesini sabit tutabilmesi ve gerektiğinde özelleştirilmiş iki bacağını kol olarak kullanabilmesi özellikleriyle literatürdeki "ilk" örneklerden biri oldu.

Arazi testlerini başarıyla tamamlayan robot, üzerine entegre edilebilecek silah sistemleriyle askeri operasyonlarda görev icra etme imkanına sahip olacak.

"Kısıtlı bir bütçeyle gerçekleştirdiler..."

Proje danışmanı KOÜ Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Bingül, sorumluluğunu yürüttüğü robotik ve otomasyon laboratuvarında lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin tez çalışmalarını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bingül, laboratuvarda gerçek sistemler üzerinde çalıştıklarını belirterek, savunma sanayisinde karşılaşılan problemleri çözmek için mekatronik sistemler geliştirdiklerini, bunların tasarımını ve kontrol algoritmalarını yaptıklarını anlattı.

Mekatronik bölümü öğrencilerine "6 bacaklı örümcek" projesini bitirme çalışması olarak verdiğini dile getiren Bingül, öğrencilerin bin 700 lira gibi kısıtlı bir bütçeyle projeyi başarılı şekilde gerçekleştirdiklerini kaydetti.

"Destekle çok daha profesyonel bir sisteme dönüşebilir..."

Savunma sanayisinde teknoloji tabanlı sistemlerin yaygınlaşmasıyla gelecekte savaş alanlarında askerlerin yerine robotların savaşacağını söyleyen Bingül, "Sizin robotlarınız ne kadar yüksek kabiliyetlere sahipse o kadar başarılı bir savaş gerçekleştireceksiniz.

Dolayısıyla geliştirdiğimiz robotun kol olarak kullanılabilen bacaklarına silah sistemleri entegre edilerek savaş alanında bu sistem çok rahat kullanılabilir. Bir makineli tüfek veya lazer silah sistemi yerleştirilebilir.

Bunlar her türlü savaş koşullarında kullanılabilir. Bu 6 bacaklı sistemin en önemli özelliklerinden birisi de zor arazi koşullarında çok büyük hareket kabiliyeti sağlaması" dedi.

Prof. Dr. Bingül, savunma sanayisinde ülkenin lider kuruluşu olan ASELSAN'ın katkı vermesi halinde projenin çok daha profesyonel bir sisteme dönüştürülebileceğini vurguladı.

Daha yüksek bütçeli bir proje gerçekleştirebilmeleri halinde, burada geliştirdikleri sistemin kabiliyetlerinin de buna paralel olarak daha yüksek boyutta olacağını aktaran Bingül, sözlerini, şöyle tamamladı:

"Özgün olarak geliştirdiğimiz bu sistem çok başarılı bir şekilde çalışıyor ama üzerinde iyileştirmeler yapılması gerekiyor.

Özellikle savunma sanayi projeleri çok yüksek bütçe gerektiriyor çünkü savunma sanayisinde istenen kriterler çok yüksek kriterler. Bunu sağlayabilmek için çok yüksek malzemeler kullanmak gerekiyor."

Haftanın Öne Çıkanları

Cuma mesajları! En yeni ve güzel cuma mesajları... (29 Haziran 2018 cuma mesajları)

2018-06-29 01:27 - Gündem

CW Enerji'den hayvan bakımevine güneş paneli

2018-06-28 20:12 - Genel

25 Haziran'da Ankara!.. ABD Büyükelçiliğinde dev LGBT bayrağı!..

2018-06-26 04:18 - Özel Haber

Meclis'in en genç milletvekili Rümeysa Kadak oldu

2018-06-25 15:27 - Siyaset

Survivor'da şampiyon Kim oldu? |Survivor 2018 birincisi Kim? Survivor Kim ELENDİ, Kim GİTTİ?

2018-07-01 00:02 - Magazin

Bursa'da Cumalıkızık Ahududu Festivali devam ediyor

2018-06-30 23:11 - Magazin

Erzurum'da 12 gündür kayıp Leyla ihbarı polisi alarma geçirdi

2018-06-27 05:32 - Asayiş

Konutta indirim kampanyası yarın sona eriyor

2018-06-29 15:32 - Ekonomi

Macron'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a kutlama

2018-06-26 04:32 - Dünya

Alaaddin Çakıcı hakkında soruşturma başlatıldı

2018-06-30 02:32 - Medya

İlgili Haberler

ROKETSAN'ın ALKA lazer silahı, dron tehditlerine karşı kalkan oluyor

21:17 - Teknoloji

Dünyada ilk kez bir gergedanın bacağındaki kırık ameliyatla tedavi edildi

18:17 - Teknoloji

TeknOn ile teknolojide bu hafta (13 Eylül-19 Eylül 2024)

18:12 - Teknoloji

TEKNOFEST'in İnsansız Deniz Aracı Yarışması'nın finali Mersin'de başladı

15:43 - Teknoloji

ULAK Haberleşme, "milli 5G ürünleri" ile "UYGAR"ı İGEF'24'te tanıttı

14:33 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İsrail Gazze'de bir eve düzenlediği hava saldırısında 7 Filistinliyi öldürdü

03:22 - Dünya

Bazı fakülte, yüksekokul ve enstitüler kapatılırken yenileri kuruldu

01:17 - Gündem

Anastasiapolis Antik Kenti'nde yapılacak çalışmalar için acele kamulaştırma kararı

01:02 - Gündem

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, BM oturumunda konuştu

00:37 - Gündem

Şampiyonlar Ligi'nde ilk hafta maçları tamamlandı

00:27 - Dünya