?>

Asker için üretildi, sivili yolda

Harp Arge tarafından üretilen Türkiye'nin ilk elektromanyetik drone silahı "Drone Savar", bir sınır karakolundan başlayarak "sıcak bölgeler"de hizmet verecek.

Teknoloji - 7 yıl önce

ANKARA - Göksel Yıldırım

Harp Arge tarafından üretilen Türkiye'nin ilk elektromanyetik drone silahı "Drone Savar", bir sınır karakolundan başlayarak "sıcak bölgeler"de hizmet verecek. Üründen sivil amaçlı yararlanmak için de çalışma yürütülüyor.

Harp Arge Genel Koordinatörü Aytekin Güçlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, drone kullanılarak yapılan saldırılar ya da tehditler nedeniyle özellikle sınır bölgesindeki karakollarda Drone Savar'a ihtiyaç duyulduğunu, ürüne ilişkin taleplerin de buralarda yoğunlaştığını söyledi.

"Dronelar saldırı, taciz ya da istihbari amaçla kullanılabiliyor"

Talep aldıkları bir sınır karakoluyla ilgili çalışmalarını tamamladıklarını belirten Güçlü, şöyle devam etti:

"Siparişimizi aldık, fiyat teklifimiz onaylandı, prosedürlerin tamamlanmasıyla birlikte Drone Savar sistemimizi göndereceğiz. Tedarik süreçlerinin sadeleştirilmesi ve bütçelendirmenin hızlandırılması halinde ihtiyaçların daha hızlı karşılanabileceğini düşünüyoruz. Türk Silahlı Kuvvetleri mevcut eğitimlerine, drone tehdidini de katarak personelini bilgilendirmeye başladı. Bu adımların atılması oldukça önemli ancak bölgedeki bir terör örgütünün imkan ve teknolojik kabiliyet olarak ordumuza tehdit oluşturması kabul edilemez. Drone teknolojisi çok hızlı gelişiyor. Dronelar saldırı, taciz ya da istihbari amaçla kullanılabiliyor. Biz de yemiyoruz, içmiyoruz yeni modeller geliştiriyoruz. Çünkü tehditleri engelleyebilmek için teknolojinizi yenilemeniz, geliştirmeniz gerekiyor. Özellikle drone gibi hızlı gelişen bir alanda önlem almak için hızlı hareket etmek çok önemli. Aksi halde siz silahı temin ettiğinizde karşınızdaki tehdit bambaşka bir boyut kazanmış olabiliyor."

"Sivil hayatta kullanılabilecek ürünler üzerinde çalışılıyor"

Aytekin Güçlü, üretim ve Ar-Ge çabalarında sürdürülebilirliği sağlayabilemek için sivil hayatta kullanılabilecek ürünler üzerinde de çalıştıklarını söyledi.

Bu kapsamda, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayacak nitelikte çözümler üzerinde durdukları ifade eden Güçlü, şunları kaydetti:

"Size ait bir arazide bir başkası gelip drone uçurabiliyor. Bu konuda yeterli bir önleyici mekanizma yok. Mahrem kalmasını isteyebileceğiniz özel günlerinizde, organizasyonlarınızda, düğün ya da davetlerde bu tür araçlarla rahatsızlık yaratılabiliyor. Özellikle kamuoyuna mal olmuş kişilerin ve sivillerin herhangi bir kısıtlamaya tabi olmadan kullanabileceği Drone Savar sistemleri üzerinde duruyoruz."

Güçlü, Drone Savar'ın gece de kullanılabilmesi için gece görüş ekipmanıyla donatıldığını bildirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Yurtta Sulh diyen helikopterler inecek'

2017-10-14 00:12 - Gündem

Seyir halindeki araçta yangın çıktı

2017-10-16 19:52 - Asayiş

Kadın Girişimci Yönetici Okulu, Manisa mezunlarını verdi

2017-10-17 18:50 - Ekonomi

Atatürk Köşkü'ne 9 ayda 235 bin ziyaretçi

2017-10-17 22:07 - Çevre-Hayat

Bütçede en büyük pay yine eğitime ayrıldı

2017-10-16 14:52 - Ekonomi

Esed'in köylerini yıktığı Türkmenler yardım bekliyor

2017-10-11 15:12 - Dünya

Belçika'daki PKK kararına savcılıktan itiraz

2017-10-11 17:22 - Dünya

Kamuya 3 bin 251 personel alınacak

2017-10-16 17:07 - Gündem

Üsküdar’da ayağı takılan genç kız denize düştü

2017-10-12 02:22 - Asayiş

'Suriyeli anne ve bebeğinin öldürülmesi' iddianamesi kabul edildi

2017-10-12 14:32 - Gündem

İlgili Haberler

Çin, yapay zeka için su altı bilgisayar ağı kurdu

19:27 - Teknoloji

Savunma KOBİ'leri geliştirdikleri yeteneklerle teknoloji ihraç ediyor

14:48 - Teknoloji

Zırhlı muharebe aracı ANACONDA'ya Türk silahı

14:22 - Teknoloji

Yapay zeka destekli çağrı merkezi, belediyeye iş gücü ve zamandan tasarruf sağlıyor

13:28 - Teknoloji

9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ekibi Dismal Adası’ndaki çalışmalarını tamamladı

11:53 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve uzamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

03:57 - Dünya

İsrail'in Gazze’den alıkoyduğu Doktor Ebu Safiyye, İsrail hapishanesinde ilk kez görüntülendi

03:48 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya