?>

Asırlık çınar "Çepni nine" torunlarının torunlarıyla anılar biriktiriyor

Trabzon'un Düzköy ilçesinde "Çepni nine" olarak tanınan 100 yaşındaki Asiye Eraydın, dinç görünümüyle adeta yıllara meydan okuyor.

Çevre-Hayat - 3 ay önce

Trabzon

Şalpazarı ilçesine bağlı Ağasar Mahallesi'nde 10 Ekim 1925'te doğan Eraydın, evlendikten sonra Düzköy ilçesine bağlı Çayırbağı Mahallesi'ne yerleşti. Hayat arkadaşını 35 yıl önce kaybeden Eraydın, ilçede "Çepni nine" ismiyle biliniyor.

Tek katlı evinde gelini, torunu, torununun eşi ve çocuklarıyla yaşayan Eraydın, bir asrı geride bıraktı. Torunlarının torunlarını da kucağına alarak 5 kuşak bir arada olmanın mutluluğunu yaşayan asırlık çınar, evde vakit geçirerek gençlik günlerini yad ediyor.

Duyma güçlüğü çeken Eraydın, ilerleyen yaşına rağmen çoğu ihtiyacını kendisi karşılıyor.

"Gelenlerle sohbet etmek hoşuna gidiyor"

İhtiyaçlarıyla yakından ilgilenen ve aynı evi paylaşan Eraydın'ın torununun eşi Döndü Eraydın, AA muhabirine, 18 yıl önce gelin geldiği evde asırlık çınar ile beraber yaşamaya başladığını söyledi.

Eraydın, o dönemlerde bağ, bahçe ve tarla işleriyle ilgilenen Asiye Eraydın'ın, yaşı ilerledikçe belli başlı hastalıklarla mücadele etmek zorunda kaldığını ifade etti.

7 çocuk 47 torun sahibi olan "Çepni nine"nin 100 yaşını devirdiğini belirten Eraydın, "Artık günlerinin çoğunu evde geçiriyor. Eski günlerini anlatıyor. Hava güzel olunca da dışarıda kapıda oturuyor, gelenlerle sohbet ediyor." dedi.

Eraydın, Asiye ninenin eski günlerine özlem duyduğunu vurgulayarak, "Eski günlerini özlüyor. Gelenlerden Allah razı olsun, onlarla sohbet etmek hoşuna gidiyor. Mutlu oluyor." diye konuştu.

Kendisinin de asırlık çınarın her türlü ihtiyacı ile severek yakından ilgilendiğini aktaran Eraydın, "Yaşlandıkça daha da çocuklaşıyor. Her şeye alınıyor ama yeri geldi mi biz ona çocuk gibi bakıyoruz. O bizim evin en değerlisi, hazinemiz. Onun burada oturması bile bambaşka." ifadesini kullandı.

"İlçemizde en yaşlı annemiz, bugün gelip onun hayır duasını alalım istedik"

Düzköy Belediye Başkanı Selim Çelenk de ilçedeki yaşlı vatandaşları ziyaret ederek, dualarını aldığını söyledi.

Bu kapsamda da "Çepni nine"yi ziyarete geldiğini dile getiren Çelenk, "Asiye nine muhacirlik yıllarında doğdu. Kimlikte 1925 ama aslında 111 yaşında. İlçemizde en yaşlı annemiz. Dolayısıyla bugün gelip onun hayır duasını alalım istedik." dedi.

Çelenk, belediye başkanlığının sadece yol ve fiziki hizmet yapmak olmadığını belirterek, "Sosyal hizmet, sosyal belediyecilik, insanların gönüllerini ve dualarını almaktır. Biz bunun için yola çıktık ve bugüne kadar da bu çalışmaları yapıyoruz. Çepni anam da bize nasihatlerde bulunuyor, geçmiş günlerde yaşadıkları var. Türkiye'nin o yokluk dönemlerini yaşadı. Biz bu insanların hem duasını alacağız, hem tecrübelerinden yararlanacağız." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Donald Trump döneminde küresel kriz haritası nasıl şekillenecek?

2025-01-21 12:32 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Borsa güne düşüşle başladı

2025-01-21 10:03 - Ekonomi

Beşiktaş, Athletic Bilbao'yu farklı yenerek play-off'lara kalma şansını yükseltti

2025-01-22 21:28 - Spor

Kan bağışlarken şüphelenilen karaciğer yetmezliğinden ablasının donör olmasıyla kurtuldu

2025-01-21 11:48 - Çevre-Hayat

Apple bu yıl da dünyanın en değerli markası

2025-01-21 13:42 - Medya

Almanya Başbakanı Scholz: ABD, Trump döneminde de yakın bir müttefik olmaya devam edecek

2025-01-21 19:03 - Dünya

AB'de yeni otomobil satışları geçen yıl 10,6 milyonu aştı

2025-01-21 13:52 - Ekonomi

BM Komiseri Grandi, Suriye'deki yeni yönetimin lideri Şara ile görüştü

2025-01-26 00:18 - Dünya

Futbol Derbisi 2025: En Çok İlgiyi Hangi Maçlar Çekecek?

2025-01-24 16:21 - İnsan&Hayat

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan, Ege Denizi'ndeki depreme ilişkin geçmiş olsun mesajı

2025-01-22 01:42 - Siyaset

İlgili Haberler

Türkiye'nin dört bir yanından gelen çocuklara Boğaz'da unutulmaz 23 Nisan hediyesi

00:07 - Çevre-Hayat

Türk Yıldızları, Antalya'da gösteri uçuşu yaptı

00:02 - Çevre-Hayat

Bedensel engelli Selenay, tekerlekli sandalyesiyle bayram gösterisine katıldı

23:57 - Çevre-Hayat

Deprem anında engelli bireyi kucağında dışarı taşıdı

23:48 - Çevre-Hayat

Kosova'da '23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı' kutlandı

23:33 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, ABD Hazine Bakanı Bessent ile görüştü

06:32 - Ekonomi

Denizli'de 3,9 büyüklüğünde deprem

04:01 - Gündem

İngiltere, Fransa, Almanya ve Ukrayna, ABD Başkanı Trump'ın barış planına desteğini yineledi

03:42 - Dünya

Trump, Çin'le anlaşana kadar yüzde 145'lik tarifenin indirilmeyeceğini belirtti

02:48 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kağıthane'de vatandaşlarla bir araya geldi

02:02 - Siyaset