?>

'Asıl olan müdahalesiz normal doğumdur'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Bir hayat kurtarma ameliyatı olarak bilinen sezaryen, maalesef tercih edilebilir bir doğum şeklini almıştır. Oysa asıl olan müdahalesiz normal doğumdur." dedi. - Anadolu Ajansı

Sağlık - 8 yıl önce

ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Bir hayat kurtarma ameliyatı olarak bilinen sezaryen, maalesef tercih edilebilir bir doğum şeklini almıştır. Oysa asıl olan müdahalesiz normal doğumdur. Sezaryen, zorunlu sebeplerle ve doğru zamanda yapıldığında elbette hayat kurtarıcıdır fakat ne yazık ki ülkemizde bu sınırlar fazlasıyla aşılmıştır." dedi.

Emine Erdoğan, Meyra Palace Otel'de, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığına (TÜSEB) bağlı Türkiye Anne, Çocuk ve Ergen Sağlığı Enstitüsünce düzenlenen "Doğum Şekli Tercihinin Multidisipliner İrdelenmesi Çalıştayı"ndaki konuşmasında, her şeyin sentetik hale geldiği bir zamanda, gittikçe doğallıktan uzaklaşılan bir konuda toplumu aydınlatma gayretinde olunduğunu söyledi.

İnsanın doğumunun tüm yönleriyle ele alınması gerektiğini, ruh ve beden sağlığı yerinde insanlardan oluşan bir toplumun, her şeyin başı olduğunu belirten Emine Erdoğan, bunun için yapılması gerekenin, hayat yolculuğuna ilk adımını atan bir evladın dünyaya gelişine layıkıyla hazırlanmak olduğunu ifade etti.

Emine Erdoğan, doğumun dünyanın en büyük mucizesi olduğunu, her kadının bu mucizeyi yaşamak istediğini vurguladı.

Bilimsel gelişmelerin, bu mucizenin bilinmeyen yönlerini de öğrettiğini kaydeden Emine Erdoğan, doğum sürecinde anne ve çocuk arasında çok özel bir bağın tesis edildiğinin bilindiğini söyledi. Son yıllarda bu sürecin, çeşitli müdahalelerin konusu haline geldiğine işaret eden Emine Erdoğan, "Bir hayat kurtarma ameliyatı olarak bilinen sezaryen, maalesef tercih edilebilir bir doğum şeklini almıştır. Oysa asıl olan müdahalesiz normal doğumdur. Sezaryen, zorunlu sebeplerle ve doğru zamanda yapıldığında elbette hayat kurtarıcıdır fakat ne yazık ki ülkemizde bu sınırlar fazlasıyla aşılmıştır." diye konuştu.

Emine Erdoğan, Türkiye'de sezaryen ile doğum oranının yüzde 53 olarak ifade edildiğini dile getirerek, her ne kadar bireysel ve sosyal durumlara bağlı olsa da Dünya Sağlık Örgütünün yüzde 15 rakamını, "Makul sezaryen oranı" şeklinde açıkladığını hatırlattı.

Türkiye'de her iki çocuktan birinin sezaryen ile dünyaya geldiğini belirten Emine Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Oysa şartlar elveriyorsa normal doğum, bebek için en iyi sağlık güvencesidir. Sayısız faydaları da vardır, mesela anne sütünün gelmesini sağlayan hormonal yapıyı tetikler. Uzmanlar, normal doğum ve anne sütünün, hayat boyu sağlık rotamızı belirlediğini söylüyorlar. O halde, neden çocuklarımızı hayata yenilgiyle başlatıyoruz? Kadınlarımızı normal doğum mucizesini yaşamaktan, çocuklarımızı da yaşam boyu sağlıklarını etkileyecek faydalardan mahrum ediyoruz?

Ne yazık ki sezaryen, pratik, çabuk ve ağrısız bir doğum şekli olarak tanıtılmaktadır. Elbette bu, kadınlarımıza görünüşte daha konforlu, planlanabilir bir imkan gibi gelebilir fakat zaruret olmadıkça bu tercihler bize daha büyük bedeller ödetmektedir. Bu konuda çok yönlü bir bilinç devrimine ihtiyacımız var."

"Kamu, üniversite ve özel hastanelerin iş birliği çok önemli"

Emine Erdoğan, yeni doğan bir yavrunun ilk ihtiyacının, annesinin sıcaklığı ve kokusu olduğunu vurgulayarak, emzirme döneminin bu süreci çok daha beslediğini ve geliştirdiğini ifade etti.

Anne sütünün zenginliğini başka hiçbir besinin veremeyeceğini dile getiren Emine Erdoğan, "Sanayi toplumunun şartlarına yenik düşmeyecek, insani modeller geliştirmemiz gerekir. Biliyorsunuz devletimiz, çalışan kadınlarımız için çok önemli düzenlemeler yaptı. Doğum ve süt izni, esnek çalışma saatleri, kreş imkanları, evlat sahibi olan kadınlarımızın hayatını büyük ölçüde kolaylaştırdı." diye konuştu.

Emine Erdoğan, doğal yaşam tercihleri konusunda toplumsal algıları dönüştürecek bir seferberlik yaparak öze dönülmesi gerektiğini belirterek, bu seferberliğin doğum şeklinden başlatılması çağrısında bulundu.

Salonda bulunan doktorlara da seslenen Emine Erdoğan, "Toplumun sizlerin rehberliğine ihtiyacı var. Bilim insanları olarak kadınlarımıza, sezaryenin bir talep konusu değil, zorunluluk gereği olabileceğini lütfen anlatın. Suda doğum, nefes egzersizleri, akupunktur gibi doğumu kolaylaştıran uygulamalarla onları doğal yöntemler konusunda cesaretlendirin." diye konuştu.

Bu noktada kamu, üniversite ve özel hastanelerin iş birliğinin çok önemli olduğuna işaret eden Emine Erdoğan, kadınların müdahalesiz doğum konusundaki korkularını gidermenin sağlık profesyonellerinin çabasıyla mümkün olabileceğini söyledi.

Emine Erdoğan, yıllık doğum sayısı 4 bin 500 üzeri olan hastanelerden, sezaryen oranı en düşük 9 devlet hastanesinin doğumhane klinik şefi ebelerine ve gebe okulu sorumlularına üstün hizmet plaketi verdi.

Çalıştayda, Başbakan Binali Yıldırım'ın eşi Semiha Yıldırım, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, TÜSEB'e bağlı Türkiye Anne, Çocuk ve Ergen Sağlığı Enstitüsü Başkanı Esma Sarıkaya, eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu'nun yanı sıra sağlık sektöründen temsilciler de hazır bulundu.

Muhabir: İlkay Güder

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Umuda Kelepçe Vurulmaz final tarihi! Umuda Kelepçe Vurulmaz final mi yapıyor?

2017-02-09 20:22 - Magazin

Cesur ve Güzel 13. bölüm fragmanı Sühan arada kalıyor

2017-02-09 19:52 - Magazin

'Getirilmek istenen tek adam rejimidir'

2017-02-09 18:22 - Siyaset

Kahramanmaraş'ta Karı-koca yatakta ölü bulundu

2017-02-07 14:52 - Asayiş

En güzel, en yeni ve en anlamlı cuma mesajları | 2017 Cuma mesajları | 10 şubat 2017 Cuma

2017-02-10 11:17 - Genel

Gençlerin yeni gözdesi Çağatay Akman: Rakibim yok

2017-02-10 11:22 - Magazin

Otelde kahvaltı masasında kalp krizi geçiren adam öldü

2017-02-10 16:22 - Asayiş

Bilal Hancı, Atakan Özyurt, Fatih Yağız tutuklandı mı?

2017-02-09 20:37 - Asayiş

Pitbull ile 8 yaşındaki kızın dostluğu şaşırtıyor

2017-02-06 13:17 - Asayiş

Erken teşhis kanserden kurtardı

2017-02-04 14:22 - Sağlık

İlgili Haberler

İşitme kayıplarında genetik tedavi hastalar için umut olmaya başladı

16:54 - Sağlık

DSÖ: 2023'te dünya genelinde tahminen 10,3 milyon kızamık vakası görüldü

13:48 - Sağlık

"Psikiyatri hastası için tıp dışı yardım aramayın" uyarısı

12:53 - Sağlık

Dünya Sağlık Örgütü: Dünya genelinde 800 milyondan fazla kişi diyabet hastalığıyla yaşıyor

22:12 - Sağlık

İşitme kayıplı bebeklerde "erken tanı ve tedavi" rahatsızlığın önüne geçiyor

16:28 - Sağlık

Günün Manşetleri

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türk vergi hukukunda, hiçbir bakanın veya idarenin, vergi borcunu silme yetkisi yok

01:21 - Siyaset

Trump ve ekibi, bazı kabine adayları konusunda FBI'ın görüşünü almamaları nedeniyle eleştiriliyor

01:02 - Dünya

Bakan Fidan: (Donald Trump'ın kabine adayları) İlk etapta görebildiğim yoğun bir İsrail yanlısı durum var

00:52 - Siyaset

Juventus, Pogba ile yollarını ayırdı

00:12 - Spor

Rapora göre, Myanmar ordusu saldırılarında ayrım gözetmeksizin sivilleri hedef alıyor

23:22 - Dünya