?>

Aşı ve uygun antibiyotik 'sepsis'e kalkan oluyor

Halk arasında kan zehirlenmesi olarak bilinen "sepsis" riskinin, grip ve zatürreye karşı aşı yaptırılması ve uygun zamanda uygun antibiyotik kullanılması halinde azaltılabileceği bildirildi.

Sağlık - 7 yıl önce

ANKARA - Yeşim Sert Karaaslan

Halk arasında kan zehirlenmesi olarak bilinen "sepsis" riskinin, grip ve zatürreye karşı aşı yaptırılması, direnç gelişmemesi için uygun zamanda uygun antibiyotik kullanılması ve hijyen koşullarına dikkat edilmesi halinde azaltılabileceği bildirildi.

Türk Yoğun Bakım Derneği 2. Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, herhangi bir enfeksiyona karşı vücudun hayatı tehdit eden reaksiyonundan kaynaklanan, doku hasarına, organ yetmezliğine ve ölümüne yol açabilecek komplikasyonun "sepsis" olarak tanımlandığını söyledi.

Enfeksiyonların sepsise neden olduğunu belirten Ünal, en çok zatürre, idrar yolu, karın, cilt ve bağırsaktaki enfeksiyonların bu duruma yol açtığının altını çizdi.

Risk her yaş grubu için aynı

Ünal, sepsis gelişme riskinin yer yaş grubu ve iki cins için de aynı derecede olduğunu belirterek, "Genç, yaşlı, zengin, fakir, ırk ve cinsiyete bakmaksızın ölümcül olabilir. Bağışıklık sistemi zayıflamış, 65 yaşında veya daha yaşlı, bir yaşından daha küçük kişilerin, kronik hastalıkları olanların, şeker hastalığı bulunanların, AIDS, kanser, böbrek veya karaciğer hastalığı olanların, ciddi yanık, fiziksel travma yaşayanların riski daha yüksektir." uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Ünal, kronik hastalığı olan kişilerin, sepsisten korunabilmek için hekimlerinden mutlaka bilgi alması gerektiğini ifade etti.

"Grip, zatürre ve diğer enfeksiyonlar için aşı yapılmalı"

Ünal, rahatsızlığın hastanelerdeki yoğun bakım ünitelerinde tedavi edildiğini, antibiyotikler ve çeşitli serumlar kullanıldığını belirterek, gereksiz antibiyotik kullanımında vücutta direnç geliştiğini ve tedavinin sekteye uğradığını vurguladı.

Ünal, mutlaka hekim bilgisi dahilinde uygun zamanda ve uygun dozda antibiyotik kullanılması gerektiğini bildirerek, şu bilgileri verdi:

"Normal kan basıncını ve kan oksijen düzeyini devam ettirmek için hastalara serumlara ek olarak serum içinde değişik ilaçlar verilir, oksijen uygulanır ve suni solunum cihazlarına bağlanılarak solunumları desteklenir. Böbrek problemi gelişen hastalarda ilgili ilaç tedavileri ve farklı diyaliz uygulamaları yapılır. Ayrıca farklı tedaviler de bir arada uygulanabilir. Sepsise acil müdahale edilmelidir. Sepsis nedeniyle kan basıncı düşüşü geliştikten sonra antibiyotik tedavisine başlama süresindeki her bir saatlik gecikme ölüm riskini yüzde 7.6 arttırır. Ne kadar erken müdehale edilirse o kadar hasar kalma ihtimali azalır. Hastalığa yol açabilecek grip, zatürre ve diğer enfeksiyonlar için gereken sıklıklarla ve gereken kişilerde aşı yapılmasının çok önemli. Bu şekilde sepsis riski azaltılabilir."

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Belediyelerimiz heykelimi değil hizmete yönelik eserler diksin'

2017-09-13 15:37 - Gündem

Cezaevlerinde 'arabulucu-uzlaştırmacı' düzenlemesi

2017-09-13 16:37 - Gündem

Kırkından sonra ev hanımlığını bırakıp hayalini gerçekleştirdi

2017-09-10 13:57 - Ekonomi

Kardemir Karabükspor transferde titiz davrandı

2017-09-10 14:52 - Spor

ROKETSAN ürünleri vitrine çıkıyor

2017-09-10 17:12 - Gündem

ABD'de milyonlarca kişiye Irma tahliyesi

2017-09-09 11:32 - Dünya

Bozüyük’te orman yangını 4’üncü gününde de söndürülemedi

2017-09-13 22:02 - Asayiş

FETÖ'cü Karakuş'tan 'sesim taklit edilmiş olabilir' savunması

2017-09-07 17:22 - Gündem

Bakan Tüfenkci'den esnaf ziyareti

2017-09-12 16:37 - Gündem

Renault Volkswagen'i solladı

2017-09-10 17:40 - Genel

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığı "Ankara'nın Etimesgut ilçesinde aşı bulunmadığı" iddiasını yalanladı

00:58 - Sağlık

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı çocuk felcine karşı aşı kampanyasının başlatılacağını duyurdu

19:28 - Sağlık

DSÖ, Gazze'de çocuk felcine karşı aşılama kampanyasının devamının planlandığını açıkladı

16:52 - Sağlık

Başkentte "Doğal Olan Normal Doğum Sempozyumu" düzenlendi

14:58 - Sağlık

Akademisyenler, arı sütünün hormonları dengeleyerek üreme sağlığını desteklediğini belirledi

13:13 - Sağlık

Günün Manşetleri

Real Madrid ve PSG, Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turuna yükseldi

01:17 - Spor

Mısır'ın idari başkentindeki ikonik kuleye Türk ve Mısır bayrakları yansıtıldı

01:07 - Dünya

İsrail basınına göre, 170 bin asker psikolojik tedavi almak için Savunma Bakanlığına başvurdu

00:57 - Dünya

Sanayi ve ticarete ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

00:43 - Siyaset

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan iftira kampanyalarına ilişkin açıklama

00:38 - Gündem