?>

'Aşı reddi önemli bir halk sağlığı sorunudur'

Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğretim görevlisi Savaşçı, son yıllarda toplumda aşı reddi görüldüğünü ifade ederek "2017'de bu rakam 23 bine kadar çıkmıştır. Çocukları aşılamazsak salgınlar tekrar çok şiddetli bir şekilde ortaya çıkar" dedi.

Sağlık - 7 yıl önce

İSTANBUL - ZEHRA MELEK ÇAT

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji öğretim görevlisi Doç. Dr. Ümit Savaşçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aşıların insanoğlunun geliştirdiği en önemli buluşlardan olduğunu vurguladı.

Her yıl, dünyada 100 milyon çocuğun aşılandığını ifade eden Savaşçı, şunları kaydetti:

"Ancak son yıllarda ülkemizde çocuklarına aşı yaptırmak istemeyen aile sayısı giderek artıyor. 2017'de bu rakam 23 bine kadar çıkmıştır. Bu önemli bir halk sağlığı sorunudur. Toplumdaki çocukları aşılamazsak salgınlar tekrar çok şiddetli bir şekilde ortaya çıkar. Ülkemizde 2011’de 105 kızamık olgusu varken, 2013'te dış kaynaklı göç nedeniyle vaka sayısı 7 bin 400'e çıkmıştır. Aşılarda içerik ve koruyucu madde tartışması yapılmaktadır. Aşılarda bakteri bulaşmasını engellemek için kullanılan timerosal diye bilinen madde organik bir civa bileşiğidir. Timerosal, etil-civadır ve sadece çoklu doz içeren flakon şeklindeki aşılarda bulunur. Tek kişi için hazırlanmış enjektörde bulunan aşılarda zaten timerosal yoktur. Doğada toprakta, havada ve sularda bulunan etil civa çok hızlı bir şekilde vücuttan atıldığı için toksik dozlara ulaşmaz. Timerosalin otizm yaptığı iddiası da ortaya atılmıştır. Ancak yapılan bilimsel çalışmalar timerosal ile otizm arasında hiçbir ilişki olmadığını göstermiştir. Alüminyum gibi maddeler aşıların etkisini artırıcı (adjuvan) olarak 1930'lardan beri kullanılmaktadır. Bu maddeler de tıpkı civa bileşikleri gibi doğada çok yaygın olarak bulunurlar ve insanlar aşılarda karşılaştıkları adjuvanlardan çok daha fazlası ile günlük hayat içerisinde karşılaşırlar. Bugüne kadar yapılan bilimsel araştırmalar adjuvanların insana zarar vermediğini göstermiştir. Aşılarda hayvansal ürün olarak ise sığır, civciv ve yumurta ürünleri bulunur. Bu nedenlerle bütün çocuklar doğar doğmaz takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanmalıdır."

Savaşçı, "Hayatın her aşamasında aşılamanın önemi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması, her yaştan insanın korunmasını sağlamak hedeflenmelidir." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İzmit Körfezi 2017'de 10 bin 548 gemi ağırladı

2018-04-06 19:01 - Ekonomi

NASA'dan 'sessiz' süpersonik uçak projesi

2018-04-04 14:08 - Genel

Başbakan Yıldırım: Terör tehdidi var olduğu müddetçe taviz vermeyiz

2018-04-05 23:56 - Genel

Doğayla baş başa kitap okumanın adresi: Baksı Müzesi

2018-04-03 17:02 - Kültür Sanat

Diyanet'in ilk kadın başkan yardımcısı AA'ya konuştu

2018-04-04 15:19 - Genel

Eğitimde İyi Örnekler Konferansı, 2004'ten bu yana 16 bin izleyiciyi ağırladı

2018-04-06 18:33 - Eğitim

Yağlı boya eserleriyle 15 Temmuz'u unutturmuyorlar

2018-04-05 15:24 - Genel

'Ağlayan gelin' görsel şölen sunuyor

2018-04-07 16:32 - Çevre-Hayat

BM ve AB'den İsrail'e itidal çağrısı

2018-04-06 04:32 - Dünya

Rusya'dan İngiltere'ye uyarı: Ateşle oynuyorsunuz

2018-04-06 16:23 - Genel

İlgili Haberler

Aynı seansta hem şah hem aort damarına stent takıldı

12:42 - Sağlık

Akciğer kanserine iki kez yakalanan Mevlan'dan "Sigara ölümcül bir zehir" uyarısı

12:37 - Sağlık

Hatay'da depremden sonra 2 ayda tamamlanan hastane yüz binlerce kişiye hizmet verdi

12:32 - Sağlık

İki haftadan uzun süren sindirim sistemi şikayetleri yumurtalık kanseri habercisi olabilir

11:53 - Sağlık

Türkiye'de geçen yıl 9,5 milyon kanser taraması yapıldı

11:28 - Sağlık

Günün Manşetleri

Spor şirketleri geçen ay yatırımcısını sevindirirken, Galatasaray negatif ayrıştı

12:57 - Ekonomi

Galatasaraylı Nelsson, Roma ile transfer görüşmeleri için İtalya'ya gitti

12:53 - Spor

İTO Başkanı Avdagiç: Almanya'nın vize kararı eleştirilere kulak verildiğini gösteriyor

12:47 - Ekonomi

Ege'deki sismik hareketlilik nedeniyle çok sayıda kişi Santorini Adası'nı terk ediyor

12:43 - Dünya

Ticaret Bakanlığı ocak ayı veri bültenini yayımladı

12:38 - Ekonomi